Daring Club Leuven Atletiek vzw logo

Daring Club
Leuven Atletiek

Wedstrijdatletiek

BK 10.000m en steeple vrouwen

Ninove, 06 mei 2017

Vijf DCLA-lopers trokken zaterdagavond 6 mei naar Ninove voor het Belgisch kampioenschap 10.000m en 3000m steeple voor vrouwen. Eentje daarvan had in dat hindernisnummer plannen voor een medaille. Maar Charlotte Sijmens heeft een hele moeilijke winter achter de rug en timmert ijverig aan haar weg richting vroegere conditie.
Met 7 loopsters, waaronder twee Nederlandse topjuniores, werd het kleine peloton op pad gestuurd en Charlotte ging in duel met nationale titelverdedigster Jolien Van Hoorebeke/RIEM met het zilver als inzet. De gouden medaille bleek al snel buiten schot. Tot half koers was het onvoorspelbaar met welke medaille Charlotte naar huis zou keren, maar aan kilometer 2 bleek de problematische voorbereiding een te grote hinderpaal om hoger te mikken dan het brons. Op reserve liep Charlotte dan ook in 11’42”65 naar de derde plaats.

Eva Galle was de volgende clubgenote: zij stond aan de start van de 10.000m, maar deze keer zonder ambities. Ook Eva worstelde met conditionele problemen. Vooral een ijzertekort dwong Eva om het trainingsvolume drastisch terug te schroeven. Geen sprake van dat onze marathonloopster dus haar zilveren plak van vorig jaar opnieuw zou binnenhalen. Eva dartelde enkele kilometers mee in de kopgroep, liet zich toen wijselijk afzakken en stapte halfweg – verstandig – uit de race.

Liefst 29 gegadigden aan de start bij de mannen. Daaronder ook Dries Basemans. Na een supersnelle eerste kilometer waren de posities min of meer verdeeld en Dries maakte deel uit van een omvangrijke groep die enkele zelfmoordlopers binnen het vizier hield. Zij hadden zich gewaagd aan de snelle aanvang maar bengelden al snel eenzaam tussen kop- en achtervolgende groep in. Bij die achtervolgers – zes man sterk – kon ook Dries af en toe een deeltje van het achtervolgingswerk opknappen, maar toen het tempo in de slotronden drastisch de hoogte in ging, moest Dries passen. Hij finishte als 8ste in 30’44”28, op 42 tellen van de bronzen medaille.

Voor de laatste DCLA-inspanningen werd het wachten tot de laatste kampioenschapswedstrijd van de avond: de 10.000m voor 50-plussers, waar mannen en vrouwen samen aan de start stonden. Tussen die 32 deelnemers ook Marijke Willekens en Joris Steenput. W50 Marijke kreeg af te rekenen met twee stevige concurrenten die afgelopen winter al bewezen hadden dat ze momenteel zowat buiten categorie lopen. Dat bleek ook snel want Kathleen Steenhaut/VS koos al snel het spoor van wat snellere mannen om naar een Belgisch record van 38’21”75 te hollen. Jeannine Van Der Hoeven/ROBA probeerde aanvankelijk voorzichtig contact te houden, maar al snel bleek dat zoiets een onbegonnen opdracht was. Daaruit kon Marijke wel wat inspiratie putten want de kloof met Jeannine bleef ten allen tijden overbrugbaar. Uiteindelijk kreeg onze ROBA-buur geen inzinking en bleef de kloof op zowat 15 seconden behouden. Brons dus voor Marijke die met 40’00”26 net de magische grens van 40 minuten misliep. Na het zilver van vorig jaar, nu dus brons, maar wel 11 seconden sneller dan in 2016 in Duffel.

M55 Joris Steenput liep zowat 25 ronden in het gezelschap van Kathleen Steenhaut op de vierde plaats in zijn leeftijdscategorie. Joris finishte in een stevige 38’19”73 en kwam daarmee een kleine halve minuut te kort om het brons mee te pakken.

 
Michel