Daring Club Leuven Atletiek vzw logo

Daring Club
Leuven Atletiek

Wedstrijdatletiek

Wouter met brons op een taktische 5000m

Wouter met brons op een taktische 5000m

Edwin Nys is Kampioen van Vlaanderen, DCLA verovert ook nog 4 zilveren en 2 bronzen medailles

Heusden-Zolder, 20 mei 2017

Het Kampioenschap van Vlaanderen werd in winderige omstandigheden betwist in het stadion De Veen in Heusden-Zolder. Edwin Nys tilde zijn niveau alweer op en spreidde dominantie ten toon met de discus. Naast het goud van onze krijger in de ring waren er liefst 4 zilveren medailles voor Denis Hanjoul (110m horden), Frederik Ausloos (polsstokspringen), Ilya Defrère (kogelstoten) en Pieter Sisk (800m) en 2 bronzen medailles voor Kim Geypen (5000m) en Wouter Lammens (5000m).
Laatttijdige forfaits van Ben Broeders (bezeerde knie), Jacob Grobbel (pijnlijke rug) en Tim De Coster (geblokkeerde rug) dempten de roodwitte medailleverwachtingen op deze KVV. In de reeksen van de sprint verdedigden Kasper Torfs (100m – 11”13 – 11°) en Bram Luycx (200m – 22”61 – 10°) zich naar behoren. Bram hield aan de Interclubwedstrijd van vorige zondag stijfheid in de hamstrings over en liep een ingehouden bocht.

Spektakel in de 5000m waar Sofie Picavet er van bij de aanvang de beuk ingooide en Hanne Verbruggen en onze Kim Geypen danig op de proef stelde. Tot 2 ronden voor het einde kon Kim het moordende tempo bijbenen maar dan liet het tekort aan trainingsvolume van onze mama zich gevoelen. Voor Kim was er een fraaie sub 17’00 minuten chrono weggelegd (16’54”67 – 9° DCLA-prestatie aller tijden) en een verdiende bronzen medaille. Bij de mannen kende de 5000m een taktisch verloop. Wouter Lammens stak op 600m voor het einde de lont aan het vuur en in een langgerekte sprint behaalde hij een uitstekende 3° plaats achter de twee topfavorieten in 15’58”21. Wouter won de voorbije maanden aan basissnelheid en aan maturiteit en dat levert hem hier een mooie bronzen beloning op.

Nog in de voormiddagsessie bracht scholiere Elien Vekemans op dit hoge niveau bevestiging van haar potentieel : met 3.60m evenaarde ze haar PR en greep ze naar plaats 6. Elien mag zich stilaan een vaste waarde op nationaal polsstokniveau noemen. Dat geldt ook voor Evi Vercruysse in het hamerslingeren. Deze discipline werd in Alken betwist en daar wierp onze eerstejaarsscholiere met de 4kg (!) zware hamer liefst 37.22m, in dit hoge gezelschap goed voor plaats 9.

Edwin Nys liet er geen gras over groeien en zette met 51.61m in de eerste beurt de concurrentie in het discuswerpen meteen knock out. Met 5 worpen voorbij 50m en afsluitende seizoensbeste van 53.20m maakte Edwin er zelfs een heuse demonstratie van. Deze begaafde routinier toont vorm in crescendo en brengt als enige een Vlaamse titel vanuit Heusden-Zolder huiswaarts voor DCLA. Hoera !

In het hinkstapspringen kwam Regine Rutsaert in haar laatste beurt tot 10.81m, goed voor de 7° plaats. Later op de dag zette ze nog een puike serie neer in het verspringen, met 5.30m als bestwaarde. Daarmee eindigde ze als 8°. In het speerwerpen pakte Arne Broeders in de 2° ronde uit met 57.71m en tot de laatste ronde was dat goed voor brons. Toen ging een concurrent hem nog in extremis voorbij, maar met deze 4° plaats mag Arne tevreden zijn over zijn concours.

Op datzelfde moment keek Ben Broeders vanop de zijkant toe hoe Frederik Ausloos in zijn eerste competitie van het seizoen over 4.60m sprong waarmee hij op basis van één foutsprong verwezen werd naar zilver. Frederik is back in business na vervelende enkelblessure maar beseft dat hij hier een unieke kans op goud misliep.

Nina Hespel geeft blijk van groeiende vorm in het hoogspringen. Na Interclubwinst vorige week (1.69m) legde ze op de KVV een uitstekend parcours af dat haar 1.71m en een mooie 5° plaats opleverde. Nina zit goed in haar vel want haar pogingen op 1.74m zagen er erg hoopgevend uit.

In de reeksen van de 110m horden bolde Denis Hanjoul naar vlotte winst in 14”19. In de finale kende Denis geen denderende start en zo strandde hij op een zilveren plek in 14”04w. In het kogelstoten nam Ilya Defrère revanche op zichzelf door na tegenvallende 14.41m op de Interclub meteen in de eerste ronde uit te pakken met seizoensbeste 15.69m. Zo deed hij beter dan eeuwige rivaal Matthias Quintelier en mocht hij verdiend zilver opeisen. Zus Elena Defrère was gelijktijdig aan de slag in het discuswerpen. Onze scholiere gaf meteen een visitekaartje af want na drie overtuigende beurten stond er een PR van 40.35m op de borden, goed voor een zesde plaats waarop Elena ook standhield. Cato Grobbel verging het minder goed in deze wedstrijd waarvoor ze na PR van vorige week hoge verwachtingen mocht koesteren. Cato lag in de knoop met haar techniek en strandde met 38.73m op plaats 9, onvoldoende voor 3 extra worpen. Kop op, Cato !

Ook in de 1500m bij de vrouwen gingen van bij de start alle registers open. Dat scheurde de groep aan flarden en Mona Rahme verzeilde in pelotons waar ze zelf al het werk moest opknappen om onmogelijke kloofjes te dichten. In deze ondankbare race moest Mona zich bij de harde feiten neerleggen : een 9° plaats in 4’51”41. In de 800m zagen we een weerbare race van Mirte Fannes die onvervaard op zoek ging naar een aansprekende chrono. Jammer van de lichte terugval in de laatste rechte lijn, toch verlaat Mirte met 2’19”54 trots het strijdperk.

Bij de mannen verliep de 800m erg taktisch. Met een tussentijd van 58”0 na één baanronde werd alles beslist in de laatste 200m. Pieter Sisk was goed geplaatst als tweede na Viktor Benschop maar kon de Gentenaar in de rechte lijn niet meer remonteren. Met zilver mag onze eerstejaars junior tevreden zijn over deze race. In de tweede reeks verweerde Arnout Demarsin zich naar behoren, hij klokte af op 1’59”02.

In de tweede reeks van de rechtstreekse 400m finale liep Marie Derolez vanuit een buitenbaan naar seizoensbeste van 59”46. Bij deze felle en tollende wind een degelijke prestatie, goed voor de 9° plaats. De roodwitte kleuren – we herhalen het graag – passen DCLA-newcomer Marie als gegoten.

De 400m bij de mannen was helemaal ten prooi aan buitelende stormwindjes. Seppe Depuydt en Maxime Lermyte trotseerden de windmuur aan de overzijde maar kwamen jus te kort om toptijden neer te zetten. Seppe won puik zijn reeks in 51”72, voor Maxime stopte de klok bij 51”97. Stijn De Wit eindigde in 53”36. In de topreeks viel het hele veld aanvankelijk Kevin Dotremont in de nek, maar dat was gerekend zonder de sterke tweede koershelft van ons renpaardje in vorm. Kevin zette orde op zaken en finishte in 49”22 als 5° in een bijzonder sterk veld.

Na lange inactiviteit zette Louise Craemers aan over de veeleisende 400m horden. Zonder te verzwakken in de rechte lijn brak Louise de koord in voortreffelijke 65”71. Als test van scherpte, conditie en karakter kan dit tellen. Vreni Roesems is een strijdster van vele veldslagen in deze discipline en aast in haar afsluitende seizoen op een fikse verbetering van haar PR. Dat lukt haar zeker nog, maar niet in deze door de wind verstoorde KVV. Met 63”42 en 8° plaats kan Vreni met opgeheven hoofd de volgende opdrachten tegemoet zien.

Wat een leuk duel tussen Tomas Sisk en Amer Ali Hatif in hun reeks over 400m horden. Zij aan zij tot aan de 300m en dan geven de stamina van 800m-man Tomas de doorslag : 56”41 (8°) en 58”45 (9°) voor Amer.

Dank aan alle supporters die present gaven in De Veen. Wat jammer toch dat een Kampioenschap van Vlaanderen zo sfeerloos kan verlopen door toedoen van de meest onbekwame speakers ter wereld en door de soms dunne bezetting in een aantal disciplines. Hallo Wedstrijdcommissie van de VAL ? Sportieve slotsom : goed gedaan DCLA !

Volledige uitslagen : http://www.toastit-live.be/results/2017/mei/za20/WPdoc.txt
Ivo