Daring Club Leuven Atletiek vzw logo

Daring Club
Leuven Atletiek

Wedstrijdatletiek

Tim Rummens met uitstekende 400h. (Foto Luc Dubru)

Tim Rummens, Ben Broeders en Jacob Grobbel schitteren op Flanders Cup Meeting voor Mon

20 augustus 2017

Tim Rummens, Jacob Grobbel en Ben Broeders waren de uitblinkers voor DCLA op een geslaagde Meeting voor Mon Flanders Cup. Tim klokte seizoensbeste en 40° Europese jaarprestatie van 50”53 over 400m horden. Jacob won het speerwerpen met een persoonlijk record van 62.50m. Ben Broeders regeerde in het polsstokspringen met 5.42m. Canadese Noelle Montcalm vestigde met 56”47 in de 400m horden bij de vrouwen een nieuw stadion- en meetingrecord.
Scholier Marco Risi opende voor DCLA de competitie. Voor het eerst kwam onze Italiaanse gastatleet in actie met de 7kg zware hamer. Met 45.89m en gave techniek oogstte hij daarmee applaus bij de kenners.

In de sprintreeksen kwamen Kasper Torfs (11”24), Bram Luycx (11”36), Amer Ali Hatif (11”52) en Alpha Boye (11”63) goed voor de dag. In de finale deden Kasper (11”19), Bram (11”31) en Alpha (11”61) nog beter. In de 400m maakte de wind het moeilijk om de wedstrijd goed in te delen. Kevin Dotremont ging te snel van start en strandde op nog altijd fraaie 48”95. Pieter Sisk won zijn reeks in PR van 50”31. Marie Derolez finishte in heel verdienstelijke 58”92 en Kathelijn Polspoel tikte aan in 60”62.

De 400m horden was één van de topnummers van de namiddag. In een sterk veld finishte Tim Rummens heel sterk, op amper 3 honderdsten van winst. Armen in de lucht voor uitstekende 50”53 voor Tim in zijn tweede hordenrace van dit seizoen. Vreni Roesems gaf jammerlijk forfait met een bilblessure die tijdens de opwarming opstak. Ze had zich nochtans bijzonder goed op deze wedstrijd voorbereid. Leuvense Hanne Claes deed het daarin uitstekend met seizoensbeste 57”86.

Hanne Van Loock keerde terug uit vakantie en kon met 2’18”20 over 800m nog geen topvorm laten zien. Charlotte Sijmens maakt progressie, met 5’14”08 in de Mijl na overtuigende aanvangsronden mag ze hoopvol vooruitkijken.

Eva Galle had gemengde gevoelens na 5000m in nochtans knappe 17’30”20, omdat ze zich in de openingskilometer wat overmoedig toonde en er daarna de tol voor betaalde. Maar in voorbereiding op de marathon van Eindhoven in september is dit natuurlijk een uitstekende tussenhalte waarvan ze vooral al het positieve moet onthouden.

In de 3000m ging Keniaan Menjo Josphat Kiprono als een kamikaze van start en Ali Hamdi en Stijn Baeten nestelden zich in de kopgroep van de achtervolgers. Logisch dat na 2 kilometer de man met de hamer langskwam. Ali en Stijn verlieten wijselijk de koers toen hun brandstof opraakte. Dries Basemans beet door de moeilijke momenten heen en was terecht best tevreden met 8’18”35.

Jacob Grobbel scherpte in het speerwerpen zijn persoonlijk record aan tot 62,50m en mocht daarmee op de hoogste podiumtrede. Arne Broeders werd tweede met 61.44m. Een mooie beloning voor Jacob die dit jaar danig werd afgeremd door een vervelende rugblessure, maar die zijn opmars in de nationale top van deze discipline nu flink doorzet.

Elena Defrère stootte de 4kg zware kogel 12.74m ver en rangschikt zich zo op de 4° plaats aller tijden in de DCLA-ranglijsten. In deze wedstrijd ging de winst naar Melissa Boekelman. De Nederlandse werd 11° op het recente WK en strandde met 17.58m op amper 20cm van het meetingrecord. Met de schijf kwam Elena nog tot 41.71m, Cato Grobbel liet 39.50m optekenen.

Edwin Nys was deze week nog met de schuurmachine aan de slag om de discusring in optimale vorm te krijgen. Met 52.75m acteerde onze Limburgse sterkhouder alweer op topniveau. Ilya Defrère bleef met kogel (15.66m) en discus (47.00m) slechts centimeters onder zijn seizoensbeste prestaties.

Polsstokspringsters Laura Quirin en Elien Vekemans bedwongen met ruime marge de lat van 3.47m, maar hadden het geluk niet mee toen de lat naar 3.62m werd getild. Ben Broeders ging met sprekend gemak bij eerste beurten over 5.27m en 5.42m. Daarna deed hij nog vergeefse pogingen op 5.59m wat een nieuw stadion- en meetingrecord zou betekenen. Maar de greep en de vlotheid waarmee hij met de gloednieuwe zwaardere stokken omging is zeer hoopvol. Rendez-vous op de Street Vault op zaterdag 26 augustus op de Oude Markt !

De uitslagen van alle overige DCLA-atleten (sorry aan wie niet in het verslag is opgenomen) vind je op toastit-live.be. In de 400m horden zorgde Noelle Montcalm met 56”47 voor een nieuw stadion- en meetingrecord. 20-jarige Killiana Heymans uit Nederland maakte indruk in het polsstokspringen door met veel flair een PR van 4.32m neer te zetten. Tony Van Diepen zette het Oranje feestje kracht bij met opgemerkte winst tegen Dylan Borlée in PR van 46”43. Andere topprestaties werden opgetekend in de 3000m mannen (Menjo Josphat Kiprono 7’55”41) en door Patrick Cronie (NED – kogelstoten 18,65m), Chad Wright (JAM – discuswerpen 60,41m), Melissa Boekelman (zie hierboven), Margaret Adeoye (GBR – 400m 52”56) en Pamela Cherotich (KEN – 5000m in 15’32”92). Een opgemerkte aanwezige was Anouk Vetter die op WK brons behaalde in de zevenkamp.

Teleurstellend waren de eerder lage opkomst en de talrijke afmeldingen van atleten. Nochtans zijn de Flanders Cup wedstrijden ideale gelegenheden voor Belgische atleten om zich in internationaal gezelschap te overtreffen. Hartverwarmend was dan weer de inzet van tientallen DCLA-vrijwilligers om van deze Meeting voor Mon alweer een toporganisatie te maken, op en rond de piste. Dank aan allen want jullie hebben de reputatie van DCLA als voortreffelijk organisator opnieuw eer aangedaan !

De korte viering van 75 jaar DCLA en de inhuldiging van de vernieuwde piste vormden een emotioneel hoogtepunt van deze meeting. De rood-witte ballonnen die tegen een dreigende donkere wolkenhemel opstegen zijn alvast een beeld dat lang zal bijblijven. Ook de aanwezigheid van talrijke oud- DCLA-ers en het symbolische lintje knippen door een piepjong DCLA-atleetje waren kippenvelmomenten. Eddy Fraiture werd gehuldigd voor zijn grote verdiensten voor onze club en kreeg de titel van ere-voorzitter van DCLA. Ben Broeders en Steven Taeleman werden terecht in de bloemetjes gezet voor het behalen van de Europese titel U23 in het polsstokspringen.
Ivo