Daring Club Leuven Atletiek vzw logo

Daring Club
Leuven Atletiek

Wedstrijdatletiek

Start van de 800m in Papendal.

Start van de 800m in Papendal.

Mirte finisht als 2° in 2'05

Mirte finisht als 2° in 2'05"12

Nationaal record U20 voor Elien Vekemans, PR voor Mirte Fannes

Amiens, Papendal, 18 juli 2020

Op een meeting in Amiens (FRA) heeft Elien Vekemans haar eigen nationaal record in het polsstokspringen opgetild naar 4,26m. In Papendal (NED) verpulverde Mirte Fannes haar PR over 800m, haar nieuwe toptijd bedraagt nu 2’05”12.
In België gaan de wedstrijden pas op 1 augustus van start, maar sommige atleten krijgen de kans om nu al in het buitenland aan wedstrijden deel te nemen. Elien Vekemans trok naar het Franse Amiens. Na enkele wisselvallige pogingen op 4,06m en 4,16m vond Elien een beter ritme en verbeterde ze er bij haar tweede poging op 4,26m haar PR, DCLA-clubrecord en nationaal juniors-record in het polsstokspringen met 1cm. Elien studeerde en trainde het voorbije jaar in Oklahoma (USA) maar zag het WK Juniors door de coronacrisis van de kalender gehaald worden. Volgens trainer Steven Taeleman heeft Elien de topconditie nog niet te pakken, we mogen dus verhopen dat dit kersverse record in de volgende weken nog wordt aangescherpt.

In de tweede helft van augustus stapt Elien op het vliegtuig richting Arkansas, waar ze haar studies en trainingen voortzet aan de Universiteit waar Sandi Morris haar opleiding genoot. Dit alles uiteraard onder voorbehoud van de evolutie van de coronacrisis, want voorlopig zijn reizen naar de USA niet toegestaan en is de pandemie er niet onder controle. Maar aan deze wedstrijd houdt Elien een vertrouwensboost over en kijkt ze nu al uit naar haar volgende optreden in Huizingen.

Mirte Fannes kreeg een uitnodiging in de bus om aan een Test-meeting in Papendal deel te nemen. In haar trainingscentrum in Papendal (Arnhem) organiseert de Topsportdirectie van de Nederlandse Atletiekunie er selecte wedstrijden voor hun toppers. Blikvanger van de dag was rijzende ster Femke Bol die een sensationele beste wereldjaarprestatie over 400m horden op de tabellen zette : 53”79.

In haar 800m nestelde Mirte Fannes zich in het spoor van de haas die aan 58”2 doorkwam aan de bel. Na 500m nam de Nederlandse belofte Bregje Sloot het heft in handen. Na passage in 1’29”5 aan 600m kon Mirte tot het ingaan van de rechte lijn in de clinch gaan met de Nederlandse favoriete. Ondanks de opkomende verzuring finishte Mirte nog in puike 2’05”12, een hap van 1,6 seconde uit haar PR van vorige zomer. Missie geslaagd dus, want Mirte kijkt nu al vooruit naar het EK voor Beloften van volgend jaar in het Noorse Bergen en op dat traject heeft ze vandaag alweer een mijlpaal afgevinkt. De 20-jarige Nederlandse zette met 2'02"51 de tweede beste Europese jaarprestatie neer.

Ivo