Daring Club Leuven Atletiek vzw logo

Daring Club
Leuven Atletiek

wedstrijdatletiek

Claire Jacobs en Amber Souffree met zilver en brons op 400m.

Hannah Op 't Eynde wint brons in de 800m

Hannah Op 't Eynde wint brons in de 800m

Brons voor Friedel Cuypers

Brons voor Friedel Cuypers

Goud voor Hannes, Elie en Dai op KVV cad/schol ! DCLA behaalt 8 medailles !

Heusden-Zolder, 13 september 2020

Een eerste en laatste zomerkampioenschap voor cadetten en scholieren werd in extremis nog toegevoegd aan de atletiekkalender. 24 jonge DCLA-ers grepen deze kans met beide handen. Dat ze gebrand waren op goede prestaties werd al vrij snel duidelijk want liefst 14 van onze clubgenoten verbeterden hun persoonlijke record.
Acht medailles kwamen mee naar Leuven en dat is een bijzonder mooie oogst ! Hannes Catteau won het speerwerpen, Elie Bacari was de beste op de 110m horden en Dai Keïta noteerde de beste sprong in het verspringen. Zilver behaalden Gitte Bellemans (polsstokspringen) en Claire Jacobs (400m). Brons was weggelegd voor Amber Souffree (400m), Friedel Cuypers op de 3000m en Hannah Op ’t Eynde op de 800m.

Onze trainers ter plaatse konden meegenieten van al dat moois en brachten een relaas van dit weekend. Jammer genoeg konden ouders en supporters omwille van de corona-maatregelen niet aanwezig zijn bij deze kampioenschappen.

Herman Van Uytven trok met titelfavoriet in het speerwerpen Hannes Catteau naar Heusden-Zolder : Hannes startte als favoriet dank zij beste jaarprestatie van 51,43m die hij eerder in Seraing wierp. Maar nog meer dan andere jaren zeggen inschrijvingslijsten weinig omdat de meeste atleten maar één of zelfs nog geen wedstrijden hadden gedaan. Op sommige trainingen had Hannes last om zijn speer goed te raken, daar werd de laatste trainingen nog hard aan gewerkt, maar het was toch wat afwachten wat de kampioenschapsdag zou brengen. Maar tijdens de opwarming bleek al dadelijk dat het treffen van de speer vandaag geen probleem zou zijn. Met een voorzichtige openingsworp van 49,66m nam Hannes meteen de leiding, met zijn tweede worp van 52,83m zette Hannes een stevig PR neer. Niemand, behalve hijzelf met nog drie worpen net onder zijn kersvers PR, kwam nog in de buurt van die 52,83m waardoor Hannes zich een jaar lang Kampioen van Vlaanderen mag noemen.

Arne Broeders en Dries Peeters blikken meer dan tevreden terug op een memorabel weekend : Elie Bacari was topfavoriet in de 110m horden en hij maakte die rol probleemloos waar. Sterke 14"45 volstond voor winst en voor goud, maar zijn tijd is door de iets te strakke rugwind niet homologeerbaar. Scholiere Mirte Monballiu liep in haar reeks van de 100m horden naar 15"91 en verbeterde zo haar beste prestatie met ruim een halve seconde.

In de hordensprint bij de cadetten liep Dai Keita in een tijd van 14"89 naar een 7e plaats. Jaan Verdegem presteerde sterk in een technisch mooie koers waarin hij zijn PR met 3 tienden aanscherpte. Gitte Bellemans was in haar reeks over 80m horden snel weg maar ze tikte halfweg een horde aan en raakte uit balans. Daardoor zat er voor Gitte geen PR meer in. Noor Koekelcoren miste een beetje haar start maar knokte zich nog naar een 3e plaats in de snelste reeks met 11"82. Een fraaie verbetering van haar persoonlijk record met 4 honderdsten. In een vorige reeks liep iemand echter een fractie sneller zodat Noor zich in de globale rangschikking van de 80m horden tevreden moest stellen met een 4e plaats. Omwille van de corona-maatregelen werden alle wedstrijden namelijk in rechtstreekse finales betwist.

Mirte Monballiu snelde over de 200m naar een mooie 26"57 met teveel rugwind (+4,1m). Elie Bacari legde nog een 400m-test af in functie van het BK meerkamp maar een loszittende veter gooide roet in het eten. Elie bolde ontspannen binnen in 53"10. In het verspringen ging Claire Jacobs op zoek naar bevestiging van haar sterk winterseizoen. Door de onregelmatige (en sterke) wind was het moeilijk om het juiste ritme in de aanloop te vinden maar sprong ze toch naar een mooie 5,17m (+3.3) en 5,07m (+0.8), goed voor een mooie 6e plaats.

Dai Keita rukte recent met 6,09m op naar de Top 5 in de nationale ranglijsten van het verspringen maar startte op deze titelstrijd toch als underdog. Die rol kon hem duidelijk bekoren. In zijn eerste poging pakte Dai uit met een sprong van 6,29m (+2.2) en zette zo de concurrentie onmiddellijk onder druk. Met nog een homologeerbare 6,17m (+1.3) verbeterde hij zijn PR met 8cm en zette hij als enige een reeks sprongen neer die alle voorbij de 6 meter gingen. Maar wat vooral telde is dat niemand nog verder sprong dan Dai die zo op verrassende maar schitterende wijze een gouden medaille mocht ophalen. Ook voor Dai betekent dit KVV een flinke opsteker richting BK Meerkampen.

Cadetten Tillyanne De Boe en Gitte Bellemans hielden de roodwitte kleuren hoog in het polsstokspringen. Tillyanne kon zich jammer genoeg niet verbeteren maar werd met 2,10m wel mooi 4e. Gitte stond vastberaden aan de start van de wedstrijd, liet zeer mooie sprongen zien en groeide tijdens de wedstrijd. Dat leverde haar een mooi nieuw PR op van 2,80m en een welverdiende zilveren medaille ! Op de dubbele baanronde bevestigde Marthe Nagels de goede vorm die ze op de Nacht van de Atletiek al toonde. In een snelle reeks toonde ze lef en inzicht zodat ze in een ideale positie zat om in de slotronde aan te sluiten bij de kopgroep. Met een sterke finish verbeterde ze haar PR met bijna 2 seconden en werd ze 4e in 2'20"53.

Cadette Yinthe Sas pakte in het speerwerpen uit met mooie technische worpen en werd puik 7e met een nieuw PR van 28,93m. Claire Jacobs liet zich in extremis nog inschrijven op de 400m omdat die wedstrijd het best te combineren was met het verspringen waarop ze zich vooral focuste. Met PR van 62"54 werd ze in de minst goede reeks ingedeeld. In een bijzonder sterke solo klokte Claire echter af in verbluffende 58"46 of meer dan 4 seconden sneller dan haar PR ! Claire zorgde zo voor de verrassing van de dag want in de tweede reeks was niemand sneller. Dan werd met ingehouden adem uitgekeken naar de topreeks. Daarin was één atlete slechts nipt één tiende sneller dan Claire die toch fier en gelukkig de zilveren plak in ontvangst nam. Een onverwachte medaille maar zeker meer dan verdiend, want Claire werkte hard op de trainingen en ging er in haar race voluit voor. Hier mocht Amber Souffree (zie verder) mee op het podium en ook dat was een verrassing ! Daarom verdienen Claire en Amber zeker de titelfoto bij dit artikel !

Afstandstrainer Roel Breugelmans bracht drie atleten aan de start en zag zijn pupillen goed presteren : Op de 1500m dames scholieren liep Tille De Smul naar een zeer mooie tijd en plaats. Achteraan in de groep vertrokken en op elke rechte lijn rustig opgeschoven zonder zich te laten insluiten. In de laatste 300m zat ze perfect toen er een stevige versnelling kwam van de kop van de koers. Ze probeerde mee te gaan, maar voor Tille was dit nog net te snel. Ze verdedigde haar plaats met verve en eindigde als 6e in een nieuw PR van 4’56”17! Aäron Luts zat in de snelste reeks van de 800m reeksen bij de scholieren. Zoals het wel meer voorvalt op de 800m werd er redelijk traag gelopen in de eerste ronde. Er werd doorgekomen in 62” en toen ontplofte de wedstrijd. Met precies toch mindere benen, was dit geen ideaal wedstrijdverloop voor Aäron. Hij eindigde 13e in een tijd van 2’06”75. Op de 800m cadetten meisjes had Hannah Op ’t Eynde één doel en dat was proberen om het podium te halen. Ze liep heel de wedstrijd lang attent mee, schoof op de juiste momenten mee in en liet zich nooit insluiten. Hierdoor kwam ze in de laatste 200m perfect op de 3e plaats te zitten. Deze kon ze in een prangende eindsprint mooi behouden. Doel behaald met knappe 3e plaats in een mooie tijd van 2’21”84.

Friedel Cuypers bewees na haar bronzen medaille op BK cross dat ze dit jaar een mooie progressie heeft gemaakt. Ze behaalde opnieuw een derde plaats op de 3000m in een tijd van 10’29”66. Regelmaat op hoog niveau is dat ! Halense Allegra Gursoy deed het ook voortreffelijk, met een serieuze hap uit haar pr liep ze naar een mooie 2’27”61 op haar 800m. Bram Van Eyck liep op dezelfde afstand als vierde van zijn reeks binnen na 2’15”11.

Titelkandidate Charlotte Vanlangenaker had met pech af te rekenen in het polsstokspringen, met drie gemiste beurten bij aanvang moest ze de competitie al vroeg staken. In het kogelstoten haalde ze toch nog een mooie ereplaats, ze werd vierde met een worp van 13m05.

Gunther Vermaelen volgde de sprintwedstrijden : Thiel Sodji kwam als eerste in actie op de 100m. Voor hem was dit zijn eerste wedstrijd, want hij zag andere wedstrijden geannuleerd of hij mocht er uiteindelijk niet deelnemen. Hij miste met 11"30 op 2 hondersten de finale. In de namiddag wou hij zò graag een goede tijd neerzetten op de 200m dat hij spijtig genoeg een valse start veroorzaakte. Als laatste loopnummer stond de 400m bij de meisjes en jongens op het programma. Nadat Claire Jacobs een verbluffende tijd had neergezet in de eerste reeks, mochten Amber Souffree en Stien Van Loock beiden in de 3de reeks aan de slag. Amber moest vanuit baan 8 vertrekken, wat niet altijd interessant is. Toch vertrok ze heel goed en moest maar één ander meisje voor zich dulden. Ze verbeterde haar PR tot 59"23, wat uiteindelijk goed bleek te zijn voor de bronzen medaille. Stien Van Loock had een mindere dag en kwam over de meet in 61”87. In de eerste reeks bij de jongens moest Maarten Vermaelen ook al vanuit de buitenste baan vertrekken. Hij vocht voor wat hij waard was, wat ook voor hem resulteerde in 56"16 en een fikse verbetering van zijn PR.

Bij de cadetten kwam Joppe Doms in actie op de 100m en 200m. Ook voor hem was dit een eerste seizoenswedstrijd. Hij kwam tot 12"44 en 25"07. Niet echt waarop hij gehoopt had, maar op de spurtnummers is wedstrijdritme heel belangrijk. Kamiel Van Oostvelt mag ook tevreden zijn over zijn prestatie, hij haalde nipt geen PR op de 400m (60”18).

Dit Kampioenschap van Vlaanderen bij de cadetten en scholieren mag gerust bestempeld worden als een revival van de wedstrijdatletiek bij onze jongeren. DCLA liet zich in Heusden-Zolder opmerken met een sterke aanwezigheid in de breedte - liefst 24 atleten werden geselecteerd voor deelname aan deze titelstrijd - en met 3 gouden, 2 zilveren en 3 bronzen medailles. Een dikke proficiat aan alle atleten, trainers en dank ook aan de ouders die hun kinderen in deze moeilijke tijden ondersteunen bij hun sportbeoefening !

Ilse