Daring Club Leuven Atletiek vzw logo

Daring Club
Leuven Atletiek

Wedstrijdatletiek

Gouden Tom
Foto Johnny De Ceulaerde

Mona Rahme behaalt brons Foto Johan Heytens

Mona Rahme behaalt brons
Foto Johan Heytens

Kim Geypen gaat voor zilver Foto Johnny De Ceulaerde

Kim Geypen gaat voor zilver
Foto Johnny De Ceulaerde

Zilveren Marijke Willekens Foto Johnny De Ceulaerde

Zilveren Marijke Willekens
Foto Johnny De Ceulaerde

Nathalie De Beuckelaer Foto Johnny De Ceulaerde

Nathalie De Beuckelaer
Foto Johnny De Ceulaerde

Laurens Vanderlinden Foto Johnny De Ceulaerde

Laurens Vanderlinden
Foto Johnny De Ceulaerde

Joris Steenput foto Johnny De Ceulaerde

Joris Steenput
foto Johnny De Ceulaerde

BK 10 kilometer op de weg in Lokeren

Lokeren, 13 oktober 2020

Tom Van Ongeval zorgt voor goud, de vrouwen voor drie extra medailles
De laatste zomer (?) loodjes van een superkort competitief 2020 werden zondag in de Lokerse straten uitgevochten. Met de strenger geworden covidmaatregelen in het achterhoofd, moest men ook deze jaarlijkse wedstrijd nu anders aanpakken. Het evenement werd doorheen het zomerseizoen zelfs tot tweemaal toe uitgesteld, maar zondag 11 oktober stonden drie aparte kampioenenkoersen ruim gespreid over de hele namiddag in de zorgvuldig uitgetekende startboxen. Bovendien mochten per koers slechts 200 vooringeschreven deelnemers aantreden. Dat bezorgde de organisatie nogal wat hoofdbrekens, want de inschrijvingen van maanden geleden zijn niet allemaal geldig gebleven. Bovendien schrikte ook de slechter wordende gezondheidscijfers heelwat deelnemers af, zodat nooit het maximum van de lopers achter de startboog stond opgesteld. En dat ondanks het feit dat AV Lokeren echt wel een strakke en veilige organisatie op poten stelde en de inschrijvingsprocedure opnieuw een tijdlang had opengesteld.

De masters mannen M40+ mochten in Lokeren de spits afbijten. Uiteraard gingen de beste plaatsen naar de M40-ers, maar in een dicht achtervolgend groepje had Tom Van Ongeval zich comfortabel genesteld. De tegenstand was nochtans niet min, want in hetzelfde groepje bengelde ook Dirk Vermeiren, de M45 van Brasschaat, die Tom tijdens het BK 10.000m veertien dagen geleden in Braine in de slotfase nog kon verrassen. Toen een andere M45-er, Chris Wouters van ROBA, de groep uit elkaar ranselde, schoof Tom attent mee, maar Vermeiren moest de rol lossen. Uiteindelijk kon Tom vrij makkelijk de titelstrijd naar zijn hand zetten en na 33’03” (op een 6de totaalplaats) overschreed hij de finish. Wouters kon 23 seconden later zijn vice-titel van vorig jaar behouden en Vermeiren zag zijn achterstand oplopen tot 37 tellen.
Joris Steenput trad aan bij de M55 en liep in het peloton als 87ste over de eindstreep. Zijn 38’59” leverde hem wel de 5de plaats bij de M55 op. Ivo Vandermaesen scoorde bij de M60-ers een 9de plaats en had daarvoor 41’22” nodig. Dat was goed voor plaats 112 van in totaal 145 deelnemers die over de eindstreep van deze eerste koers liepen.

Daarna ging alle aandacht naar de vrouwen. In een deelnemersveld dat uitsluitend bestond uit loopsters, konden mannelijke tempomakers het koersbeeld dus niet vertekenen. Alle medailles, van senior tot W65, werden in deze koers verdeeld.
Kim Geypen kwam halfweg in een achtervolgende groep door rond de tiende plaats, maar ze kon in de slotronde toch nog oprukken naar plaats 7. Daarvoor moest ze zich nog losmaken van haar aanklampende Luikse metgezellin, de nationale triatlonkampioene Alexandra Tondeur uit Luik. Dat gebeurde in de slotfase op de voor haar vertrouwde blauwe piste van Lokeren. Kim kent deze piste, want ze zorgde tijdens de laatste interclubcompetitie van onze Leuvense dames in de hoogste ereklasse, voor de enige DCLA-zege. Zo mocht Kim ook mee op het masterpodium W35 om er de zilveren medaille af te halen. Winnares werd hier Mieke Gorissen, die iedereen alweer met verstomming sloeg door alle favorietes stevig terug te wijzen en zelfs de algemene vrouwentitel te winnen nadat ze vakkundig had afgerekend met Nina Lauwaert en Hanne Verbruggen. Haar chrono: een duizelingwekkende 32’49”.
In dat gezamenlijke vrouwenveld zochten ook Nathalie De Beukelaer en Mona Rahmé hun plaatsje. In de eerste ronde bleven beiden in elkaars gezelschap, maar Nathalie toonde zich iets assertiever in het groepje, waaruit Mona moest afhaken. Nathalie verzwakte niet en liep de blauwe piste op in 18de positie. In 38’05” liet ze alvast een knappe prestatie optekenen.
Mona kwam halfweg eenzaam door, terwijl er nog drie andere W40-ers ergens voor haar liepen. Dat podiumtrio bleef echter steeds in het vizier van Mona die een betere slotronde neerzette: ze raapte enkele gelosten op, waaronder ook nog een categoriegenote, en bij het opdraaien naar de piste, was de kloof met de tweede loopster aanzienlijk kleiner geworden. Mona finishte na 38’16” dus als derde in haar debuutwedstrijd over deze afstand. Beste W40-ster was thuisloopster en straatspecialiste Veerle D’Haese, aangesloten bij ROBA. Zij liep met 37’38” nog geen minuut weg van Mona, die het W40-zilver op 8 seconden na misliep.
Marijke Willekens was de vierde Leuvense vrouw in deze race. Onze W55-kampioene van de 1500m en 5000m botste deze keer op eeuwige rivale Maria Vranckx uit Herentals, een andere titelverzamelaarster in deze leeftijdscategorie. Toch bleef ook hier het verschil slechts heel miniem: 41’58” voor Maria, 42’20” voor Marijke. Toch meer dan voldoende voor de tweede zilveren DCLA-medaille bij de vrouwen.

De hoofdrace van de namiddag – seniores en M35 - leverde spectaculaire eindchrono’s op. 7 man onder de 29 minuten, 15 onder het half uur… In dat deelnemersveld ook twee DCLA-ers: Laurens Vanderlinden pakte daarbij een 22ste plaats (21ste Belg) in 30’36” en Stijn De Wit kwam ver uit zijn comfortzone, maar klaarde de klus als 164ste van 173 aankomers in 42’48”. Normaliter zou ook Kevin Verluyten aan deze 10 kilometer deelgenomen hebben, maar hij moest een drietal weken geleden de handdoek gooien wegens een voetkwetsuur.

Michel J