Daring Club Leuven Atletiek vzw logo

Daring Club
Leuven Atletiek

Wedstrijdatletiek

Opnieuw in de kleuren van DCLA

Op naar Tokio 2020

Op naar Tokio 2020

Hanne als Belgian Cheetah

Hanne als Belgian Cheetah

Ben Broeders en Hanne Claes geven DCLA internationale sportieve uitstraling

Ben Broeders en Hanne Claes geven DCLA internationale sportieve uitstraling

Hanne Claes keert terug naar DCLA!

Kessel-Lo, 11 december 2020

Hanne Claes sluit opnieuw aan bij DCLA, nadat ze gedurende vier jaar de kleuren van Excelsior Brussel verdedigde. DCLA is bijzonder verheugd over deze terugkeer en wenst Hanne Claes heel veel sportieve successen toe in de kleuren van DCLA!
De 29-jarige Hanne Claes heeft een dubbele selectie op zak voor de Olympische Spelen van 2021 in Tokio: individueel in de 400m horden en met de Belgian Cheetah’s in de 4 x 400m. Haar internationaal palmares oogt al indrukwekkend: in 2009 nam Hanne deel aan de 100m horden en de 4 x 400m op het EK Junioren, in 2012 maakte ze haar EK-debuut over 200m in Helsinki. Op het EK in Berlijn in 2018 werd ze 4° in de finale van de 400m horden. De 4° plaats in de 4 x 400m leverde ook een nationaal record op. Op het WK in Doha in 2019 bereikte ze de halve finale in de 400m horden, werd ze met het damesteam 4 x 400m 5° in de finale en 6° met het mixed relay team 4 x 400m.

“In 2015 vernam ik van Sport Vlaanderen dat ik niet langer in aanmerking kwam voor een contract als topsporter. Via aansluiting bij de Franstalige Atletiekliga maakte ik daar een grotere kans op, daarom stapte ik over naar Excelsior Brussel. Ik woon nu opnieuw in Leuven en kreeg onlangs het signaal dat Sport Vlaanderen bereid was om me een nieuw contract aan te bieden. Uit gesprekken met DCLA-bestuurders bleek dat DCLA zijn sportief beleid voor topatleten versterkt heeft door naast het premiestelsel ook extra financiële ondersteuning te voorzien voor atleten die internationaal hoog scoren. Naast het feit dat DCLA mijn eerste club is heeft dat me over de streep getrokken om opnieuw voor DCLA te kiezen.”

“In 2020 onderging ik een kijkoperatie aan de enkel. Er zat ontstoken weefsel ingeklemd aan de achterzijde van mijn achillespees. Dat is verwijderd waardoor ik opnieuw pijnvrij kan trainen, weliswaar na een lange revalidatie. Sinds kort kan ik opnieuw alle trainingen afwerken en merk ik dat mijn conditie dank zij alternatieve trainingen op niveau bleef. Nu kijk ik vooruit naar het indoorseizoen. Op het EK indoor in maart wil ik met de Cheetah’s deelnemen aan de 4 x 400m. In functie daarvan gaan we in januari op stage naar Zuid-Afrika.”

“Met de Belgian Cheetah’s hebben we in Tokio ambities voor de finale. Individueel hoop ik op een plaats in de halve finale over 400m horden, al zal ik daarvoor onder de 55” moeten duiken (het PR van Hanne bedraagt 55”20).”

DCLA is uiteraard bijzonder verheugd dat Hanne Claes terugkomt naar de club waarin ze opgroeide. Sportief directeur Ivo Hendrix:

“Het vertrek van Hanne was een moeilijk moment voor DCLA, maar we hadden toen alle begrip voor haar beslissing. Het heeft ons er toe aangezet om een forse injectie te geven aan ons sportief beleid voor atleten van internationaal niveau. Als miniem kreeg Hanne van Theo Van Moer alle vaardigheden van het hordenlopen mee, daarna was Anke Vanheyste de drijvende kracht in haar doorgroei naar het internationale niveau. Anke gaf de fakkel door aan Wim Van Avondt en Rudi Diels. Sinds 2017 is Jacques Borlée haar coach.”

“Hanne heeft natuurlijk flink wat talent, maar zonder haar buitengewone inzet en wilskracht had ze het nooit zo ver gebracht. In 2016 leek Hanne door aanhoudende blessures verloren voor de topatletiek, maar ze is op eigen kracht uit dat diepe dal gekropen en dank zij heel wat opofferingen heeft ze terug de top bereikt. Ik ben er van overtuigd dat ze sterker dan ooit zal terugkomen na haar recente blessure. Hanne is een sterke persoonlijkheid en ze kan zich enorm focussen op haar sportieve doelen. Voor haar is het eigenlijk een meevaller dat de Spelen een jaar zijn uitgesteld, Tokio kan het topmoment van haar sportieve loopbaan worden.”

“Met Ben Broeders en Hanne Claes heeft DCLA nu twee Olympische geselecteerden. Het is geleden van de Spelen in 1980 dat DCLA – toen met Miel Puttemans – nog een Olympische atleet in zijn rangen had. We zijn er bijzonder trots op dat deze beide echte Leuvenaars aan de Spelen kunnen deelnemen in het jaar waarin Leuven als Europese Sportstad is uitgeroepen. Dat is een bekroning voor de jarenlange fijne samenwerking met de Stad Leuven. En uiteraard hopen we dat Ben en Hanne het ideale rolmodel zijn voor de honderden jonge DCLA-atleten. Hun traject toont aan dat DCLA een club is waar je van jeugdatleet naar topsporter kan doorgroeien.”
DCLA