Daring Club Leuven Atletiek vzw logo

Daring Club
Leuven Atletiek

Wedstrijdatletiek

Lopen in een schitterend decor ...

Werken op de boerderij ...

Werken op de boerderij ...

2° vrouw en 1° in haar categorie op 6 Summits Skyrace in Saalbach in augustus.

2° vrouw en 1° in haar categorie op 6 Summits Skyrace in Saalbach in augustus.

Berglopen is steil bergop lopen !

Berglopen is steil bergop lopen !

2° vrouw op de 10K Innsbrück Stadtlauf.

2° vrouw op de 10K Innsbrück Stadtlauf.

Charlotte Dewilde: ”Ik woon nu in Oostenrijk om een betere bergloopster te worden.”

Innsbruck, Oostenrijk, 20 december 2020

DCLA-atlete Charlotte Dewilde verhuisde afgelopen zomer naar Oostenrijk. Daar vindt ze de ideale omstandigheden om beter te worden in het berglopen. Voor die discipline heeft Charlotte de meeste aanleg en talent, dat bewees ze al op eerdere kampioenschappen.
We kennen Charlotte Dewilde vooral als afstandsloopster die op het BK Veldlopen enkele keren een plaats in de Top 10 behaalde. Op de piste heeft ze een besttijd van 10,01,15 over 3000m. Ze nam al twee keer deel aan een EK Berglopen en één keer aan een WK Berglopen. We hadden met Charlotte een aangenaam en boeiend videogesprek. Het is duidelijk dat ze in Oostenrijk haar draai heeft gevonden.

“We gingen vroeger met het gezin altijd in de bergen op vakantie. Het heeft me altijd aangetrokken om hier voor langere tijd naartoe te komen. In het berglopen vond ik een nieuwe uitdaging en een nieuwe passie, dat was dus een goede aanleiding om die grote stap te overwegen. Mijn vriend Arthur is ook avontuurlijk en sportief ingesteld, het was gelukkig niet zo moeilijk om hem over de streep te trekken. We wonen nu in Innsbruck, ook weer niet zo ver van België. Een dagreis met de auto, met de nachttrein is het zelfs een heel comfortabele reis.”

“Je moet wel de taal leren, want Oostenrijkers spreken geen Engels, al zeker de oudere generatie niet. Maar ik heb een aanleg voor talen en ik spreek intussen al een aardig woordje Duits, met Tiroler accent ! Het hielp dat ik de eerste maanden op een boerderij heb gewerkt, zo word je ondergedompeld in de lokale taal en cultuur. Natuurlijk hoor je wel dat wij buitenlanders zijn, maar we zijn wel geïntegreerd. Het is ook geen cultuurschok, het is hier een Europese way of life. Bovendien is Innsbruck en ruime omgeving een heel sportieve regio. Overal zie je hier lopers, mountainbikers, mensen die met ski’s rondlopen, dat geeft een heel fijn en optimistisch gevoel.”

“Als je hier aankomt moet je eerst je weg zoeken. Stilaan raken we gesetteld : we wonen dicht bij het station, hebben allebei een job. Ik werkte even in een logistiek bedrijf maar dat was niet echt naar mijn zin, in januari kan ik in een bedrijf aan de slag rond duurzaamheid en dat is wel helemaal mijn ding. Ik moet dus ook nog uitkijken hoe de sport hier georganiseerd is en bij wie ik terecht kan voor specifieke expertise rond berglopen. Er zijn hier wel twee atletiekbanen die vrij toegankelijk zijn en waar ik al gebruik van maakte. In de winter ligt hier wel sneeuw, ik ben nu aangewezen op langlaufen om de conditie te onderhouden. Ook dat vergt alweer specifieke technieken en trainingsprogramma’s. Binnenkort wil ik alvast meer structuur in de trainingen aanbrengen.”

“Het was Maarten Thyssen (GRIT) die me in de richting van berglopen stuurde. Door mijn voetplaatsing bleek ik minder geschikt voor het werk op de piste en op de weg, de drukverdeling op mijn voeten was niet in evenwicht en dat veroorzaakte blessures. Het berglopen ligt me wel, ik ben een lichtgewicht en de “uphill” secties zijn op mijn lijf geschreven. Er zijn echter ook uphill-downhill wedstrijden en het bergaf lopen vereist heel specifieke vaardigheden die ik hier hoop aan te leren.”

“Het is mijn ambitie om op EK’s en WK’s ooit in de top 10 te finishen. Zo eenvoudig is dat niet, want het berglopen en trail running hebben sinds enige tijd een hoge vlucht genomen. In de Alpijnse landen zijn er commerciële teams die er zich professioneel op toeleggen. Er zijn trouwens nog andere Belgen die naar Zwitserland verhuisden om zich in deze disciplines te specialiseren. Ik zal dus scherp uit de hoek moeten komen. De KBAB legt de lat voor deelname aan EK’s en WK’s ook hoger. De uitslag op het BK alleen is niet meer van tel, je moet ook aan een tijdslimiet voldoen. In 2021 vindt het EK in Portugal plaats, het WK is wellicht in Lanzarote. Zo ken je meteen mijn sportieve doelstellingen.”

“Ik voel me nog altijd thuis bij DCLA en ik hou contact met Roel Breugelmans voor mijn looptrainingen. Ik heb vernomen dat Leuven de Europese Sportstad van 2021 is en wil natuurlijk graag mijn steentje bijdragen tot de sportieve uitstraling van Leuven. En als ik met eindejaar 2021 in België ben, dan neem ik graag nog eens deel aan de Corrida van DCLA. Wie dat wil kan me volgen via mijn sociale media.”
Ivo