Daring Club Leuven Atletiek vzw logo

Daring Club
Leuven Atletiek

Wedstrijdatletiek

John Heymans bij zijn Sporza-interview

Mirte Fannes met Elise Vanderelst en Renée Eykens

Mirte Fannes met Elise Vanderelst en Renée Eykens

EK-limiet en nationale titel voor John Heymans !

Louvain-la-Neuve, 20 februari 2021

Op het BK Indoor heeft John Heymans voor een enorme verrassing gezorgd door de 3000m te winnen in 7’51”71 en zo onder de limiet te duiken voor deelname aan het EK Indoor. Mirte Fannes liep een opnieuw een overtuigende 800m die haar BK-brons opleverde.
Het BK Indoor verliep in een zeer beperkte setting. Omwille van corona konden enkel atleten deelnemen die opgenomen zijn op de elitelijsten van de Vlaamse en de Franstalige Atletiekliga. Daardoor was er in sommige disciplines geen titelstrijd, in andere proeven waren er slechts een handvol deelnemers.

Voor DCLA kwam Mirte Fannes in actie in de 800m, een topnummer met deelname van internationale toppers Renée Eykens en Elise Vanderelst. Mirte opteerde voor een snelle opening en loodste het drietal naar 58”6 na 400m. Mirte bleef het hoge tempo dicteren en behield tot aan 700m uitzicht op een absolute toptijd. “In de laatste rechte lijn kreeg ik het moeilijk en liepen Renée en Elise me voorbij. De voorbije wedstrijdperiode was wel vermoeiend en stresserend, dat heeft mogelijk ook zijn tol geëist vandaag. Ik ben tevreden over de vooruitgang die ik deze winter heb gemaakt en over de regelmaat in mijn trainingen en wedstrijden. Dat ik nu op dit niveau zou staan had ik anderhalf jaar geleden niet durven dromen. Nu wil ik het liefst de trainingen hervatten in functie van het EK Beloften in de zomer.”

Even later kwam John Heymans op de rondbaan van Louvain-la-Neuve. Tim Van De Velde en Thomas Vanoppen fungeerden als pacemakers tot aan 2000m. John merkte dat de tussentijden een licht verval vertoonden en gaf een injectie aan het tempo met twee tussenronden van 31”. En daar bleef het niet bij. Toen concurrent Michael Somers aan het slot een aanval plaatste volgde de prompte repliek van John die het commando behield en die nog een verschroeiende slotronde in petto had. De klokken stopten bij 7’51”71, EK-limiet en 6° prestatie aller tijden in België over 3000m in zaal. “Omdat Michael Somers niet voorbijkwam wist ik dat het hard ging en dat gaf een boost om te blijven gaan. Ik breek de EK-limiet met bijna anderhalve seconde, dat is ruim het bewijs dat ik deze selectie waard ben. Ik had deze winter mijn zinnen gezet op het EK Veldlopen voor Beloften maar dat werd afgelast. Iedereen zegt me dat het EK Indoor een hoger niveau heeft en het doet deugd om daar bij te kunnen zijn. Dit is waar we voor trainen, dit is waar we voor leven. Ja, ik ga hier nu even van genieten maar volgende week is er nog een BK Veldlopen en daarna een weekje toeleven naar het EK Indoor.” Een clubrecord is deze toptijd van John niet want dat blijft in handen van Miel Puttemans met 7,39,2 en was jarenlang een fabelachtig wereldrecord. Een kleine stunt is het wel want John is voor velen in de atletiek nog een nobele onbekende en kreeg vorige week om die reden zelfs geen startbewijs voor de IFAM-meeting.

Zo vaardigt DCLA 2 deelnemers af naar het EK Indoor dat van 5 tot 7 maart in het Poolse Torun wordt gehouden. Want naast John Heymans behaalde Stijn Baeten eerder de EK-limiet in de 1500m. Blessures houden Ben Broeders (polsstokspringen) en Hanne Claes (Belgian Cheetah, 4 x 400m) weg van dit EK Indoor. En Mirte Fannes strandt op 2 tienden van de limiet, wat een optelsom van 5 DCLA-atleten oplevert die samen op een EK hadden kunnen staan ... Daar mag DCLA best trots op zijn ! We volgen alvast met belangstelling hoe Stijn en John er binnen 2 weken in Torun van afbrengen op hun EK. Veel succes !

Ivo