Daring Club Leuven Atletiek vzw logo

Daring Club
Leuven Atletiek

Wedstrijdatletiek

De gladiatoren komen aan in Luik.

De DCLA-tent

De DCLA-tent

Enkele kritische observatoren.

Enkele kritische observatoren.

The greatest, the biggest, the strongest, Team DCLA !

The greatest, the biggest, the strongest, Team DCLA !

Na 32 disciplines. DCLA steekt de hand uit naar winst.

Na 32 disciplines. DCLA steekt de hand uit naar winst.

Kobe

Kobe "I can't believe it" Hermans in de 3000m.

Elias Sleeckx dwingt tweede plaats in de 1500m af;

Elias Sleeckx dwingt tweede plaats in de 1500m af;

Lode Van Tente verslaat Kim Ruell in de 5000m.

Lode Van Tente verslaat Kim Ruell in de 5000m.

De voorzitter ontkomt niet aan de DCLA-ambiance.

De voorzitter ontkomt niet aan de DCLA-ambiance.

Een dag op de Interclub Super League

Naimette-Xhovémont, 08 mei 2023

Deze Interclub Super League verdient een uitgebreid verslag / nabeschouwing. DCLA is super trots op dit team, op de beleving, de clubsfeer, het getoonde prestatieniveau, ... Dank aan alle aanwezige atleten, trainers, bestuurders, fans en aan de support op het thuisfront. We are DCLA !
09:30 : Aankomst in wat na een grondige renovatie gerust het mooiste atletiekstadion in België mag worden genoemd. De werpers zetten in een oogwenk de DCLA-tent op. Yinthe Sas brengt met rode en witte stiften de gepaste oorlogskleuren aan op de wangen van onze krijgers die één voor één toekomen. DCLA is klaar voor een reeks van 38 (!) wedstrijden om de Nationale Interclubtitel.

10:30 : Sam Vanmolecot vindt letterlijk en figuurlijk niet helemaal zijn draai bij het hamerslingeren. Sam verbeterde dit seizoen al PR’s met kogel en discus en offert zich op om hier dat ene ingecalculeerde punt binnen te halen. Missie volbracht.

11:30 : 4 kampnummers gaan van start. Joke Liefooghe combineert kogel en speer. De werpstanden liggen dicht bij mekaar, dat is een meevaller. Met de speer kan Joke 2 naaste concurrenten aftroeven met een uitstekende worp van 33,17m. Logische vierde plaats met de kogel, verrassend goede vierde plaats met de speer, we tekenen bonuspunten op.

In het hoogspringen doen we een beroep op eerstejaarscadette Lou Goossens. Op aanvangshoogte van 1,45m heeft Lou duidelijk de hoogte maar bij haar eerste twee beurten zit ze te dicht op de lat. Dan is ze in de war over de instructies van de jury bij de laatste poging. Ze wordt rood afgevlagd voor tijdsoverschrijding … Toch een schoonheidsfout van de jury, vinden we.

In het verspringen pakt Dai Keïta uit met opeenvolgende 6,76m, 6,74m en 6,76m, goed voor stevige plaats 5 op amper 3cm van plaats 4. Mijn mobieltje rinkelt. Dries Basemans is ziek en meldt af voor de 5000m. Lode Van Tente is gelukkig stand by. Hoe sterk kan je zijn als club ?

11:35 : Richard (Leeuwenhart) Mayango wordt na zijn 400H van het veld gedragen door 2 teamgenoten. Zoals altijd ging Richard er “all the way” voor in zijn race. Wat zijn we blij dat hij er zich op toelegde om deze lacune in het DCLA-team op te vullen. Ook voor Richard een puike 5° plaats en onverhoopte puntenwinst.

Het is altijd goed om aan het begin van de dag iemand te hebben die het team in vuur en vlam zet met winst. Enter Nina Hespel over 400H. Door een lichte blessure moest Nina alle horden met hetzelfde been nemen en dus haar wedstrijdritme volledig aanpassen. “In het belang van de teamscore”, zegt Nina dan en wij maar al te blij met 9 punten op de teller.

Ons onvolprezen polsstokteam zet dan een turbo op die score met winst voor “joker” Thomas Van Nuffelen (5,20m). Ben Broeders is als DCLA-fan en boegbeeld van de partij en gunt Thomas hier alle eer.

11:50 : Hanne Claes stapte graag mee in de meesterzet van de teamopstelling. In haar beste disciplines (400m en 400H) beschikt DCLA over volwaardige alternatieven. Op de korte sprint (100m-200m) rekenen we met Hanne dus op een handvol bonuspunten. Vanuit baan 1 vertrekt Hanne in de 100m als een raket en stormt in winnende 11”67 over de meet. 2 Belgian Rockets verbleken bij zoveel sprintvertoon van dit speerpunt in team DCLA.

Wat een aanwinst is Marnix De Pauw voor de DCLA sprint ! Marnix stapte samen met coach Dries Peeters – de man achter de opmars van Noor Koekelkoren – dit jaar in het DCLA-verhaal. Met 3 Belgian Falcons aan de start bemachtigt Marnix toch een uitstekende 5° plaats in prima 10”97.

12:05 : Het was al te merken bij de eerste wedstrijden in het stadion : niemand van DCLA die na zijn/haar wedstrijd huiswaarts keert : nee, er vormen zich op verschillende plaatsen luidruchtige rood-witte supportersgroepen. Op die wolk van aanmoedigingen kiest Laura Hombroux in de 3000m moedig het spoor van RESC-topper Van Lent. Laura heeft intussen voldoende wedstrijdervaring om het duel om de tweede plaats tegen de AVLL-atlete taktisch in haar voordeel te beslechten.

5 grote namen aan de start van de 3000m bij de mannen, maar op een Kobe Hermans in topvorm maakt dat weinig indruk. Somers, Debognies, Bouchikhi en Co maken geen aanstalten om er een snelle race van te maken en aan de bel ruikt Kobe zijn kans. Met een eerste versnelling plaatst hij zich helemaal vooraan, met een tweede versnelling beantwoordt hij een aanval aan de overzijde en met een derde versnelling (!) in de laatste bocht slaat hij een kloof van 10 meter zodat hij in verdiende triomf over de meet kan lopen. Een ererondje om alles even te laten doordringen is dan zeker op zijn plaats.

12:40 : Interclub Super League kan hard zijn. Ook al behoor je zoals Benedikt Tchimou tot de nationale top, toch kan je hier op nog sterkere tegenstand botsen. In de 400m wordt Benedikt wat verrast door de snel startende concurrentie. In puike laatste rechte lijn komt Bene nog flink opzetten maar strandt ze in een close finish op plaats 5 in puike 55”84.

Lander Van Belleghem krijgt over 400m ook al 3 BK-finalisten voor de voeten. Met 50”89 en plaats 6 verzekert Lander ons toch van kostbare punten.

“Ik heb onze teamcoach onnodig veel stress bezorgd”, zegt Florence Amon nadat ze bij de derde poging eindelijk een geldige prestatie laat optekenen. Daarna demonstreert Florence wel hoe ze vanuit niemandsland in korte tijd is opgerukt naar de nationale top in haar moeilijke discipline. 11,91m en plaats 4 in het hinkstapspringen houden DCLA stevig op koers in deze titelrace.

13:00 : Op vrijdagmiddag laat Hanne Van Loock weten dat de sportarts haar een loopverbod oplegt. Mogelijk is er sprake van een stressfractuur. Hanne heeft bij Interclubs al paraat gestaan voor 4x400m, 800m, 1500m, hoogspringen en speerwerpen, … en is door dit gedwongen forfait erg aangedaan. Beterschap, Hanne ! Op 36 uur vóór de wedstrijd nog een invaller zoeken ? Dan val je al gauw terug op de echte sterkhouders in de club. Master Mona Rahme heeft een succesvol jaar achter de rug maar was naar eigen zeggen nog niet voorbereid op competitie. Maar als de plicht roept laat ze zich niet onbetuigd. Geen geschenk om in de sterkst bezette discipline van de halve fond en fond aan de bak te moeten. Met voortvarende start schakelt Mona toch meteen 2 concurrentes uit. Aan het slot zijn we maar wat blij met deze 3 waardevolle punten !

Na voortreffelijke oefengalop over 800m op 1 mei in Herentals waren de verwachtingen voor Elias Sleeckx over 1500m hoog gespannen. Met veel inzicht en flair kiest Elias telkens de juiste positie en in de slotronde heeft hij als enige een antwoord op de versnelling van winnaar Debjani. In het achterveld enkel ontreddering : wie is die verdomde DCLA-kerel die ons hier zo aftroeft ? Dank dus voor deze meer dan geslaagde invalbeurt en voor de 7 punten erbij op het conto. Benieuwd naar wat Elias deze zomer nog in petto heeft.

13:30 : Oeps, een middagpauze is er niet echt. Gauw even die pistolet met hesp opeten terwijl het hamerslingeren begint. Hier is witte raaf Evi Vercruysse aan de slag, want deze discipline is van verre de minst beoefende der kampnummers. Evi wierp de hamer al in meer dan 10 competities voorbij 52 meter maar aast nog altijd op een 12 jaar oud clubrecord van 54,76m. Dat komt er dit jaar zeker aan, want Evi is verduiveld veel sneller geworden in de ring. Met 51,63m haalt Evi hier de verhoopte derde plaats binnen. Wat een rots in de branding.

14:00 : De strijd barst alweer in alle hevigheid los. 4 kampnummers nemen een aanvang en de hoge horden zijn intussen ook opgesteld. Noor Koekelkoren mogen we een rijzende ster aan het DCLA-firmament noemen. Deze 18 jaar jonge atlete heeft al een EK U18 en een zilveren BK-AC medaille op haar palmares. Op de hoge horden laat ze het ene PR na het andere optekenen. Vandaag had ze een eerste duik onder de 14 seconden in gedachten. 13”99 in gretige en bekoorlijke stijl levert Noor hier een puike 4° plaats op.

Met 2 winnaars op het middenterrein kan DCLA alweer dichter naar de leiding opschuiven. Kasper Verbeylen is de tweede kogelstoter in de DCLA-ranking maar goed genoeg voor overtuigende Interclubwinst met de kogel. Zo groot is de werpersweelde bij DCLA dus. Een PR van 15,85m is een mooi bedankje van Kasper om hier als titularis te worden ingezet.

Wat een geweldig Interclub-weerzien met Elien Vekemans die tijdens vorige jaren in de USA actief was. De herbronning in haar hometown in België lijkt Elien figuurlijke vleugels te geven. We zagen de lat trillen bij 4,22m maar ze bleef wel liggen. Winst en limiet voor deelname aan het EK U23 later deze zomer ! Proficiat Elien !

Claire Jacobs legt zich nu toe op de 400m, maar ontpopt zich tot de perfecte gelegenheidsjumper in het verspringen. In de vijfde beurt springt ze met 5,16m van plaats 7 naar plaats 5 en dat is een onverhoopte meevaller. Dai Keita haalt hoogst mogelijke puntenwinst in het hoogspringen. Na 4 onbereikbare hoogvliegers tekent Dai voor een soliede 5° plaats met 1,90m.

14:40 : Polsstokspringer op rust Frederik Ausloos kruipt bij forfait van Elie Bacari (blessure) in de rol van high hurdler. Of hij hier stiekem hard voor trainde blijft een raadsel, maar met PR (!) van 16”80 incasseert Frederik 3 punten van goudwaarde in deze uitdagende discipline.

Karsten Claes benadert met 56,60m in het speerwerpen zijn PR en houdt met plaats 4 DCLA op titelkoers.

Blij weerzien ook in de 800m met Mirte Fannes die in Zwitserland aan een reset van haar loopbaan werkt. Hier laat Mirte een glimp van de betere Fannes zien wanneer ze na 500m attent in het spoor van de leidster doorschuift. In de laatste rechte lijn worden de prijzen in de sprint uitgedeeld. Mirte haalt hier een uitstekende derde plaats binnen voor DCLA.

Pieter Sisk kwam met een plan naar Luik en voert dat tot in de perfectie uit. Van start tot finish dominant lopen over 800m en dan de beoogde 1’46”55 op de borden zetten, dat is internationale klasse en een flinke boost voor het vertrouwen.

En de kassa blijft rinkelen want daar staat Hanne Claes in de blokken voor de 200m. En kijk, daar flitst ze onoverwinnelijk over de streep in klinkende 23”68. Wat een feest in het DCLA-kamp !

Dan komt Kasper Torfs in actie. Specialiteit : gereputeerde sprinters lik op stuk geven. Killer-Kasper rolt de tegenstand in de bocht op en blijft in de rechte lijn overeind. 22”00 en plaats 3. Wow.

DCLA-voorzitter Johan Klykens, bestuurders Eric Vanhal, Jean-Marie Bache, Ilse Verlinde en ex-voorzitter Peter Van Puyvelde zien dat het goed is en genieten zichtbaar van de aanstekelijke clubsfeer. Hier vergeten we DCLA-jurylid Chris Roels niet, mama van Hanne en Stien. Neutraal in haar functie, maar ongetwijfeld even trots op het rood-witte legioen op dit Luikse slagveld. En we betrekken graag ook Marc Schrevens in deze hulde, onze videoman die deze gebeurtenissen op onnavolgbare wijze voor de eeuwigheid vastlegt.

15:00 : David Boda hanteert een bijzondere aanpak in het hinkstapspringen. Bij de eerste beurt ongenaakbaar uitpakken met 14,59m en dan vanuit een zetel toekijken hoe de concurrentie zich daarop stuk bijt. Alle gekheid op een stokje, het is uit voorzorg dat David zoveel pogingen overslaat. We tekenen de negende (!) individuele winst op, de tussenstand kantelt in ons voordeel. De kloof met AV Lier wordt flink uitgediept. We moeten zowaar naar boven kijken. Het Blue Army van Excelsior Brussel verzamelt de troepen voor enige peptalk. DCLA vormt plots een onverwachte bedreiging.

15:30 : Louise Hendrickx heeft de loopmicrobe te pakken. Een pittige trainingsstage in Monte Gordo vormt de ultieme voorbereiding op het wedstrijdseizoen. Louigiontherun laat zich niet pramen om de nochtans gruwelijke 5000m op de baan in de ogen te kijken. De schifting is gauw gemaakt. Louise en RESC-atlete Jana Van Lent trekken samen op avontuur voor 12,5 ronden. Voor het eerst in de geschiedenis staat de 5000m voor vrouwen op het programma en deze vrouwen maken er een geweldig kijkstuk van. Aan de finish beschikt Van Lent over net iets meer reserves dan Louise die met 16’52”79 nu helemaal uit de anonimiteit van het nationale afstandslopen treedt. Ze verpulvert haar PR met meer dan een halve minuut. Jana Van Lent, klein loopmachientje uit Bornem, is hier met winst in de 3000m en de 5000m de sleutelfiguur in de uiteindelijke winst van RESC in deze Interclub.

In de 5000m bij de mannen zijn er 3 geweldenaars tegen wie geen kruid is gewassen. Lode Van Tente toont zich uiterst behendig in het taktische steekspel daarachter om de plaatsen 4 tot 7. Ex-DCLA-er Kim Ruell (RESC) trekt zijn volledige trukendoos open om de concurrentie te bestoken maar Lode geeft geen krimp en durft zelfs terug te prikken. Aan het slot presenteert Lode de rest de rekening en sleept hoogst haalbare plaats 4 uit de brand. In het afstandslopen bij de mannen kampt DCLA met afmeldingen van John Heymans, Guillaume Grimard, Stijn Baeten (allen in het buitenland) en Dries Basemans (ziek). Maar kijk : de Beesten van Guy en Bart (Elias 1500m, Kobe 3000m en Lode 5000m) behalen hier vanuit de tweede linie respectievelijk plaatsen 2, 1 en 4. Wat kan je dan meer wensen ? Ja, dit is clubgeschiedenis.

16:00 : Er is nog veel nagekaart over de memorabele 3000m Steeple van master Thierry Huberland tijdens de Interclub van 2022. Hoe heldhaftig ook, dit jaar wilden we op zoek naar een ander scenario. Ilse Verlinde tipte Diego Cassin die als scholier vorig jaar een puike 2000m Steeple liep. Maar als junior staan de balken op 91cm in plaats van 84cm en komt er een extra kilometer bij. Diego en coach Roel stelden hier het clubbelang voorop en gingen de gewaagde opgave niet uit de weg. De wedstrijd ontvouwt zich tot een felle strijd om plaatsen 4 tot 6 waarin Diego duizend doden sterft maar even vaak een heropstanding kent. In de laatste rechte lijn spurt Diego een concurrent voorbij en oogst hij essentiële punten met plaats 5.

Ze is Nederlandse maar Jill Emmerzaal is inmiddels zo’n vertrouwd gezicht dat ze tot de huisraad van DCLA mag worden gerekend, net als haar partner Anne die ook van de partij is. Discuswerpen blijft een passie van Jill, jammer dan dat puike 45,71m en plaats 4 net niet voldoende bleken om de directe rivale van RESC voor te blijven.

16:40 : Here come the relays. Plaats 2 in de eindafrekening lijkt al verzekerd, maar door de gang der zaken dromen we plots van het onbereikbare. Stel dat RESC de stok laat vallen … Onze sprintteams zijn goed voorbereid maar we moeten hier optornen tegen de nationale top. In de 4 x 100m bij de vrouwen vormen cadette Phaedra Dirix, seniore Chloë Porton, scholiere Uma Goedseels en juniore Noor Koekelkoren een onuitgegeven dreamteam. Ze verschroeien het Mondo-tartan in Luik met verbijsterende 47”74, de tweede chrono aller tijden uit de 80-jarige DCLA-geschiedenis. In wat wellicht de snelste 4x100m relay ooit bij de vrouwen is geweest levert dit slechts plaats 6 op. Blijdschap om de chrono, een kleine domper om de plaats. De blijdschap overheerst. Niet normaal dat dit jonge team zo’n fenomenale tijd op de borden zet.

Het mannenteam met Alpha Boye, Kasper Torfs, Jasper Vermaelen en Marnix De Pauw ondergaat hetzelfde lot. Met 42”36 zetten ze de 8° DCLA-prestatie aller tijden neer, maar ze stranden daarmee op plek 7. Weg titeldroom.

Rest dan af te sluiten in stijl met de 4 x 400m Mixed Relay, een nieuwigheid in deze formule. “Als de club dat vraagt, dan doe ik dat”, zo antwoordt Lander Van Belleghem op de vraag om als startloper – eerder kastijding dan ça va - te fungeren. Zo kan Hanne Claes op het tweede parcours een interessante inhaalrace afwerken. Ook het derde (!) optreden van Hanne op de rondbaan is mind blowing. DCLA wisselt gelijk met RESC en AVLL achter het ongenaakbare OE Halle. Pieter Sisk nestelt zich in het spoor van Florent Mabille (RESC), tweede in de individuele 400m. In de rechte lijn knalt hij alles en iedereen voorbij en zet Nina Hespel comfortabel op weg naar de tweede plaats. Nina houdt aandringende Pieroni (AVLL) af en stopt de klokken bij 3’26”24, sneller dan het nationale record, maar een topteam van OE Halle pakt met winst ook dat nieuwe NR.

17:30 : De eindafrekening. DCLA eindigt overtuigend als tweede en als eerste Vlaamse club. Meer dan 50 atleten, trainers, bestuurders en fans verzamelen op het grasplein. Sommigen zijn hier al sinds vanmorgen. Wat een ontlading. DCLA heeft iets groots gerealiseerd. We hebben de topfavorieten in hun uiterste verschansingen teruggedrongen. Een intense verbondenheid maakt zich van de aanwezige DCLA-ers meester.

Tot slot : En zeggen dat we slechts nipt als 8° club tot de Super League werden toegelaten … DCLA verbaast vriend en vijand. Dit is een team met een gezonde mix van jeugd en ervaring dat met veel overgave en teamspirit deze eerste editie van de Interclub Mannen en Vrouwen afwerkt. Deze prestatie wordt met gouden letters bijgeschreven in de toch al rijke clubgeschiedenis van DCLA. In 38 disciplines competitieve atleten in stelling brengen is een huzarenstuk en DCLA is één van de weinige clubs in dit land die dit waarmaakt. Dank aan bestuur, trainers, atleten, juryleden en vrijwilligers die van DCLA een fijne community maken die tot deze grootse prestaties in staat is.

Voor de statistieken : bij de mannen eindigt DCLA als derde met 107,5 punten, na RESC en AVLL. Bij de vrouwen is DCLA tweede met 104,5 punten, na RESC. Op 38 disciplines behaalt DCLA 9 overwinningen, 16 top 3 plaatsen en 30 top 5 plaatsen.

Volledige uitslagen en rangschikkingen : https://www.atletiek.be/nieuws/excelsior-is-baas-in-super-league-en-wint-eerste-gemengde-interclub

Video Marc Schrevens :
Ivo