Daring Club Leuven Atletiek vzw logo

Daring Club
Leuven Atletiek

Wedstrijdatletiek

KVV: 10 podia voor DCLA, enkele uitgetrapte spikes en een verkeerd gelande speer (updated)

16 augustus 2023

Een goed gevulde dag - traditiegetrouw op 15 augustus - op een mooie locatie zoals deze van AVT in Heusden Zolder. Het recept voor de KVV Cadetten en Scholieren is bekend en staat bol voor een dag atletiekspektakel.
DCLA was zeker en vast hofleverancier van het aantal deelnemers. 38 atleten traden aan in 48 proeven. De cadetten en scholieren beginnen aan het serieuzere trainingswerk, met in het achterhoofd nog altijd de geduldige opbouw. Het sportieve doel van DCLA is immers om de atleten maximaal te laten presteren op de leeftijd van hun maximaal vermogen.

Nu naar de wedstrijd zelf:

In het discuswerpen mochten Amber Willepenninckx en Roos Van Puyvelde de spits afbijten. Voor Amber wellicht (pl 5) wat te vroeg op de ochtend, maar Roos (pl 7) zette haar PR-plaatje een halve meter verder. In het speerwerpen bij de cadetten heren had trainer Herman gehoopt op enkele PR’s, maar het moet gezegd, Arent Moens zette zijn concurrenten voortdurend onder druk en in de voorlaatste worp verbeterde hij zijn PR tot 45m57 waardoor hij zichzelf beloonde met brons. In zijn zog volgde trainingsmaatje Jan Breugelmans het goede voorbeeld met een nieuw PR en plaats 7. Louis Coeckelberghs had een rustweek achter de rug. Zijn 6de plaats in het discuswerpen moet dan ook in dit perspectief gezien worden. Ellen Schotte domineerde al een heel seizoen op het speerwerpen. Zo ook tijdens de wedstrijd, tot de voorlaatste worp, waar haar dichtste concurrente haar net overtrof. Een klein beetje sip kijken met zilver, het toont hoe ambitieus Ellen wel is en de sportieve revanche volgt zeker op een volgende wedstrijd.
Amber zou haar lange dag afsluiten met het speerwerpen. Een degelijke reeks bracht haar na een vermoeiende dag naar een mooie 7de plaats.

Dieter Wittebolle liet de eerste verrassing van de dag noteren in het verspringen. In een competitief deelnemersveld, verbeterde hij zijn PR tot 5m97, wat hem onverhoopt zilver opleverde. Phaedra Dirix liet zich inspireren en verbeterde haar PR met 1cm in een regelmatige reeks, wat een 5de plaats opleverde.
Lou Goossens (pl 7) moest tevreden zijn met 1m50 in het hoogspringen. Wout Vanderhaegen kwam naar zijn eerste KVV met als doel ervaring op te doen. Starten met hoogspringen op PR-hoogte is helemaal niet evident, maar de 3 mooie en regelmatige sprongen die net een tikje te laag waren, moeten hem sterken voor het volgende jaar.
In de polsstokstand traden de scholieren meisjes aan met 3 DCLA-ers. Gitte Bellemans sukkelt al een seizoen met het springen, maar haar doorzettingsvermogen werd beloond met zilver in een redelijke 3m30. Tillyanne De Boe verbeterde zich tot 2m80, Minne Putseys moest vrede nemen met plaats 7.
Gelegenheidscoach Tuur was beschikbaar voor Quinten Saverwyns, die zonder zijn wedstrijdstok toch zijn PR evenaarde.
Het hink-stap-springen was een triller. Janne Cuppens mocht met ambitie starten in een competitief deelnemersveld, maar was snel op achtervolgen aangewezen. Bij haar laatste sprong verbeterde ze haar PR wat haar niet alleen brons, maar ook terechte vreugdetranen opleverde. Annabel Molina volgde dat voorbeeld en strandde op plaats 5 met een nieuw PR.

Dries Ouattara kwam aan de start van de 300mH met een sluimerende rugblessure. Op wilskracht brons halen verdient dan alle bewondering en respect, maar wel met het advies om nu die rug maar te laten helen. Op de 400mH timmert Eva aan de weg terug met een mooie 8ste plaats. Tobias Huybrechs liet op de 100mH een mooie race zien en liet de klok meer dan een volle seconde onder zijn vorig PR stoppen. Jammer dat de wind met 2.1m/s net te hoog was voor een homologeerbare prestatie.

In de vlakke sprintnummers was Uma Goedseels slecht weg uit de startblokken in de reeksen 100m, maar met een tijd van 12.60 zat ze toch maar 9 honderdste boven haar PR, wat het beste deed verhopen voor de finale. Helaas kwam het daarna in de finale en 200m er geen vervolg, maar ze verdient alle lof voor de wijze waarop ze zo’n prestatie achter zich kan laten. Bij de scholieren jongens verbeterde Joppe Gutschoven zijn PR op de 100m en liep hij een degelijke 200m. Cadet Robbe Van Mullem liep een sterk PR op 200m. Stan Van Eyck en Annabel Molina lieten een nieuw PR noteren op de 400m, wat telkens goed was voor plaats 8. Janne Hermans liep bij de scholieren meisjes een veelbelovende tijd na een maand afwezigheid en eindigde mooi op de 5de plaats. Nanno Jacobs en Dries Klykens vonden helaas niet helemaal hun draai op de 400m, maar we hopen dat ze de ontgoocheling kunnen omzet in doorzettingsvermogen, dan komt dat allemaal wel goed. Maar ook op de sprint was er een podiumplaats voor DCLA. Phaedra Dirix bleef een fractie boven haar PR, wat goed was voor zilver.

Het afstandswerk was voor DCLA een verhaal van enkele successen en ook wat pech. Het begon al met Amélie Koninckx (800m) die kort na de start haar spike uitgetrapt kreeg. Na een geweldige remonte eindigde ze een kleine seconde boven haar PR. Een prestatie die alle respect verdient. Hetzelfde lot overkwam Noor Jacques (1500m), gestart met de ambitie voor een startticket voor de Memorial zag ze die droom uiteenspatten na 100m. Na de terechte ontgoocheling moet de steun van haar familie en atleten (en voorzitter) toch dubbel deugd doen. In dezelfde wedstrijd streed Marith op’t Eynde naar een mooie 5de plaats en met Tine Breugelmans had DCLA zelfs 3 loopsters in deze wedstrijd. Laatste in de rij pechvogels is Semeon Vandenplas (1500m). Op een opwarmveld van 30m speerwerpers laten werpen tussen lopers is vragen om ongelukken. Gelukkig was het enkel een speer die al gebotst had en lijkt de schade heel goed mee te vallen, maar je wedstrijd is wel om zeep. (nota: we vroegen wel dit te noteren op het wedstrijdblad zodat de instructies voor een volgend KVV dit soort euvels kan voorkomen)
Na alle tegenspoed ook wat voorspoed. Julian Van Aken kwam als topfavoriet aan de start. Met een eindschot in de benen is het niet aan hem om de wedstrijd hard te maken, maar deze 800m leek eerder op een 400m opwarmronde gevolgd door een 400m met vliegende start. Geen probleem voor Julian die het eerste goud naar Leuven stuurde. Marie-laure Noë is ongenaakbaar op de 3000m en dat was deze wedstrijd niet anders. Goud lijkt vanzelfsprekend voor haar, maar het blijft een prachtprestatie in een prachtseizoen. Simon Wybaillie kwam tot een 7de plaats
Bram Van Eyck (800m) en Staf De Haes (3000m) waren niet geheel tevreden van hu tijd, maar richten zich al op de volgende wedstrijd.
In de harde discipline steeplelopen zijn er dikwijls weinig kandidaten, maar dat maakt de medailles niet minder verdiend. Wout Klykens kende zijn plaats tegen 2 grotere leeftijdsgenoten en liep dan met enige reserve naar brons en een welverdiende 10de podiumplaats voor DCLA.

Bedankt ook aan de aanwezige trainers en coach. Ilse, Herman, Dawie, Gunther, Roel en Tuur stonden hun atleten bij, al verdient ook Tuur een extra dankjewel als stand-in voor coaches die niet aanwezig konden zijn.

Een KVV midden in het vakantieseizoen is het altijd een beetje gokken hoe iedereen uit de vakantie gekomen is en is niet voor iedereen een goede waardemeter. Met een resultaat van 10 podiumplaatsen overtreffen we het resultaat van vorig jaar en moeten we terug naar 2015 om dergelijk resultaat terug te zien. Dit was de lichting met onder meer Nina Hespel, Bo Brasseur, Elien Vekemans, Kasper Verbeylen en Elena Defrere.
Hopelijk inspireert deze vergelijking de huidige generatie cadetten en scholieren om de volgende stappen in hun atletiekcarrière te zetten. Voor de ene is dat wachten op de groeispurt, voor de andere zullen dat focus, technisch werk of wat meer trainingsregelmaat zijn. Talent is er in ieder geval.
Johan Klykens