Daring Club Leuven Atletiek vzw logo

Daring Club
Leuven Atletiek

Wedstrijdatletiek

BK Cad/Sch Gentbrugge 2023

Gentbrugge, 08 september 2023

Een dertigtal DCLA cadetten en scholieren trok afgelopen weekend naar het Belgisch Kampioenschap Cadetten en Scholieren te Gentbrugge. De zon was van de partij, het was redelijk windstil en de organisatie was top. De atleten die zich een heel zomerseizoen hadden voorbereid, waren klaar om zich te meten met hun leeftijdsgenoten.
Amber Willepenninckx mocht de spits afbijten met het discuswerpen bij de scholieren. Daar kon ze mooi eindigen op de negende stek.

Later op de middag kwam ze voor een tweede keer in actie bij het speerwerpen. Een twaalfde plaats viel haar te beurt.

Even later kwam Lou Goossens als cadet in actie bij het hoogspringen. Met haar huidige prestaties kon ze dicht bij de medailles eindigen.

De eerste pogingen op 1m45cm en 1m50cm waren succesvol. Het schip strandde op een gedeelde zesde plaats na drie mooie pogingen op 1m55cm.

Op naar de 400m waar Stan Van Eyck zijn snelle cadet benen mocht tonen. Een tijd onder de 54 seconden zou genoeg blijken voor de finale.

Stan verbeterde zijn PR tot 54s50ms en plaatste zich net niet voor de finale als negende. De toon was gezet voor onze drie scholieren meisjes. Een plaatsje in de finale was de inzet. Zowel Allegra Gursoy en Janne Hermans slaagden in hun opzet en mochten zondag nog eens aantreden voor de finale. Annabel Molina eindigde zesde in haar reeks en zestiende overall. Haar gingen we bij het hinkstapspringen nog terugzien.

Lena Hombroux vatte ondertussen het discuswerpen aan bij de cadetten. Na twee foutieve pogingen, lukte de derde poging. Ze legde beslag op de elfde plaats. Veel tijd om te treuren was er niet, want zij moest haar batterijen opladen voor de hoge horden later die dag. Als voetnoot te vermelden dat de Leuvense scholier Louis Smeets DCLA volgend seizoen zal vervoegen. Hij werd dit weekend Belgisch kampioen op de 400m met een knaltijd onder de 50 seconden.

Het was tijd om onze scholieren langeafstandsloopsters in stelling te brengen. Marith Op't Eynde, van alle markten thuis als triatlete, sleepte met een nieuw PR van 4m52s27ms op de 1500m een achtste plaats in de wacht. Op de 3000m bij de scholieren meisjes waren de verwachtingen hoog gespannen, maar deze werden volledig ingelost. Marie-Laure Noë koos in haar welgekende aanvallende stijl voor het hazenpad na 400m. Haar tegenstandsters zagen haar niet meer terug. Noor Jacques koos voor een iets defensieve aanpak, maar liet iedereen de hielen zien met een indrukwekkende versnelling tijdens de laatste ronde. Als beloning een gouden en zilveren medaille voor Marie-Laure en Noor, proficiat meisjes!

Phaedra Dirix, die dit weekend twee keer zou aantreden, was ondertussen begonnen aan het verspringen cadetten. Met een vierde plaats en een nieuw PR van 5m36cm beloofde het weekend alvast goed te beginnen voor haar. Lena Hombroux mocht zoals gezegd een tweede keer in stelling komen, nu bij de hoge horden. Vijfde plaats in haar reeks, 13de overall van de 24 deelneemsters. Twee cadetten meisjes stonden klaar aan de startlijn op de 200m. Juliette Debucquoy kon tevreden terugkijken op een nieuw PR van 27s28ms en een twaalfde plaats op 24 deelnemers. Phaedra Dirix plaatste zich voor de finale op de 200m. Uma Goedseels slaagde er een beetje onverwacht net niet in om zich bij de scholieren 200m bij de finalistes te scharen. Een ondankbare negende plaats. Niet getreurd, want ze ging nog een herkansing krijgen bij de 100m morgen.

Ellen Schotte ging resoluut voor de titel bij het speerwerpen cadetten. Met een monster worp over 40 meter was de buit binnen. Belgische titel en een nieuw PR, bam! Ella De Clercq vloog ondertussen over de 10 meter bij het hinkstapspringen. Ze werd finaal zesde met een nieuwe PR van 10m20s bij de cadetten. Phaedra mocht de eerste dag afsluiten met een snelle halve baanronde. Ze eindigde met een vijfde plaats in de finale van de 200m.

Na drie medailles en een reeks PR's de eerste dag, maakten we ons klaar voor een al even mooie tweede dag. Eerste atleet in aktie was Tobias Huybrechs. Hij verpulverde zijn PR naar 15s29ms op de 100m horden cadetten en 17de plaats van de 24 deelnemers overall. Dieter Wittebolle was ingeschreven met de zesde plaats op het verspringen cadetten, maar leverde een prachtprestatie. Brons en een reuzensprong over de zes meter met een PR van 6m08s! Quinten Saverwyns was begonnen aan het kogelstoten bij de cadetten. Een elfde plaats volgde als resultaat. Kort daarna kwam hij in aktie tijdens het discuswerpen. Een zesde plaats met een PR van 41m75cm als afsluiter. Annabel Molina zweefde naar een negende plaats op het hinkstapspringen scholieren met 10m73cm, een verbetering van haar PR met 1 cm.

Louis Coeckelberghs, ingeschreven met de derde prestatie, moest zich tevreden stellen met de zesde plaats tijdens het discuswerpen scholieren.

Yasmine Van Hooghten spurtte naar de zesde plaats in haar reeks van de cadetten 100m, de 24ste plaats op de 30 deelnemers.

Uma op zoek naar revange strandde in de derde reeks van de 100 meter scholieren op een derde plaats en miste op 4 ms de finale om op de tiende plaats te eindigen. Maar liefst drie atletes in het polsstokspringen bij de scholieren meisjes in aktie. Gitte Bellemans loste de verwachtingen in met een zilveren medaille en een mooie sprong over 3m30cm. Minne Putseys en Tillyanne De Boe lukten beide 2m70cm en eindigden op de respectievelijke negende en tiende plaats in de polsstok competitie.

Bij de 2000m steeple ook weer drie DCLA scholieren aan de start. Rohan Vits en Gabriel Nange konden hun wagonnetje aanhaken tot midweg. Ze eindigden dan ook mooi op de 8ste en 12de plaats. Onze derde scholier Simon Wybaillie ging met vier de laatste 200 meter in om de medailles te verdelen. Hij zag zijn lef met een ultieme sprong over de waterbak beloond met een bronzen medaille en een verscherping van zijn PR met 14 seconden om het te brengen tot 6m15s61ms. Bij de 400m finale bij de scholieren meisjes was de finale al even spannend. Janne en Allegra presteerden allebei op niveau en Janne bemachtigde de bronzen medaille, Allegra de vierde plaats. Julian Van Aken kwam zijn titel van verleden jaar op de 800m cadetten verdedigen maar nu onder de DCLA vlag. Een ideaal wedstrijd scenario en een ultieme eindsprint lieten Julian toe om zijn titel met glans te verdedigen. Een nieuwe gouden medaille viel deze nieuwe DCLA aanwinst te beurt. Bij het speerwerpen van de cadetten overtroffen Arent Moens en Jan Breugelmans zichzelf. Met twee bijna identieke kanjer worpen bemachtigden ze de zilveren en bronzen medaille. Arent een nieuw PR van 48m02cm en Jan een PR van 47m96s. Proficiat boys! Afsluiter van dit spetterende BK was Semeon Vandenplas op de 1500m scholieren. Na de bende op sleeptouw genomen te hebben, bleek het tempo wat te hoog de laatste ronden en strandde Semeon op de elfde plaats in zijn reeks.

Heel wat mooie prestaties geleverd door onze jeugdige DCLA atleten! Bedankt aan de trainers, de ouders, de club en vooral de atleten zelf voor dit mooie schouwspektakel.
Tom Wybaillie