Daring Club Leuven Atletiek vzw logo

Daring Club
Leuven Atletiek

Wedstrijdatletiek

Het Centre Sportif de Blocry in Louvain-la-Neuve.

Prachtig zilver voor Noor Koekelkoren met bijhorend CR foto: Eric Herssens

Prachtig zilver voor Noor Koekelkoren met bijhorend CR foto: Eric Herssens

Topdagje voor DCLA op BK Indoor

Louvain-La-Neuve, 19 februari 2024

Op het BK Indoor in Louvain-la-Neuve was er goud voor Kwinten Cools en voor Elien Vekemans. Maar liefst 5 zilveren medailles gingen naar Noor Koekelkoren, Pieter Sisk, Elie Bacari, Thomas Van Nuffelen en David Boda. Jules Vansteenkiste pakte opmerkelijk brons. Marijke Wijnmaalen won de nationale indoortitel in Nederland.
Kwinten Cools kwam in de tweede ronde van het kogelstoten tot een worp in overtreffende trap. Met 18,27m scherpte hij zijn eigen PB en DCLA-clubrecord met meer dan een halve meter aan. Goed voor goud en voor plaats 5 op de voorlopige Europese ranglijsten bij de Beloften (U23) van dit jaar. Als Kwinten volgende zomer van dit prestatieniveau bevestiging brengt, dan duwt hij de poort naar de internationale top in zijn leeftijdscategorie helemaal open. Kasper Verbeylen werd hier 5° met 15,26m.

Elien Vekemans plaveide haar weg naar goud in het polsstokspringen toen de concurrentie al uitgeteld was. Met 4,30m pakte Elien een aansprekende titel, maar de jammerlijke missers op 4,45m blijven wellicht door het hoofd spoken. Elien bevindt zich in een felle strijd om een Olympisch ticket en liep hierdoor stevige puntenwinst mis op haar Road To Paris. Kop op, Elien. Gitte Bellemans maakte vandaag haar pogingen op aanvangshoogte niet af, maar ze heeft er wel een verdienstelijk seizoen opzitten.

Ben Broeders heeft zijn selectie voor het WK Indoor in Glasgow over twee weken op zak. Daar bekampt de Top 12 van de wereld mekaar in een directe finale om de wereldtitel. Tegen dan is Ben hopelijk weer helemaal fit. Ziektekiemen speelden hem op dit BK parten waardoor hij faalde op aanvangshoogte. Thomas Van Nuffelen moest nipt de duimen leggen in deze titelstrijd, hij strandde met 5,00m op verdienstelijk zilver. In Apeldoorn dikte Marijke Wijnmaalen met Nederlandse titel en PB van 4,30m de medaille-oogst van het DCLA-polsstokteam verder aan.

Elie Bacari raast als een wervelwind doorheen dit zaalseizoen. In het aangekondigde topduel om de hordentitel moest Elie zijn meerdere erkennen in Michael Obasuyi die een nationaal record op de borden zette. Beiden mogen binnenkort in Glasgow wel de nationale eer hoog houden. Dit BK leverde Elie zilver op in 7”74. In de hordensprint bij de vrouwen toonde Noor Koekelkoren meteen ambitie met reekswinst in 8”48. Furieuze race in de finale stuwde Noor naar onverhoopt zilver in verbluffende 8”35. Een forse verbetering van haar DCLA clubrecord en de 10° tijd in Europa bij de juniores deze winter.

David Boda domineerde tot in de laatste ronde het hinkstapspringen. Zijn leidende 14,94m werd in de allerlaatste poging nog overtroffen. Een oververdiende titel ontglipte zo deze sympathieke alleskunner. Morgen gaat de zon weer op, dit moet motiveren voor een spetterende zomer. Dat geldt ook voor hinkstapspringster Florence Amon die de fenomenale progressie in de trainingen nog niet helemaal omzet naar de wedstrijden. Op dit BK bracht ze wel meer regelmaat dan voorheen maar puike 11,97m deden haar strandden op ondankbare plaats 4.

In de 800m was geen enkele taktiek opgewassen tegen Eliott Crestan, die zich nadrukkelijk manifesteert als topfavoriet voor de wereldtitel in Glasgow. Pieter Sisk zette met 1’46”93 alweer een topchrono neer die vertrouwen inboezemt voor zijn laatste opdracht deze week in Madrid. Een derde opeenvolgende zilveren BK-medaille was zijn deel.

De bij Seraing aangesloten Fransman Antoine Senard rukte van bij de start het veld in de 3000m uiteen. Jules Vansteenkiste opteerde in de aanvangsfase voor eigen tempo maar in de slotronde ontbond hij al zijn duivels. Jules remonteerde een stuk of vijf concurrenten en stormde in stijl naar brons in grensverleggende 8’27”24, de 8° Belgische prestatie aller tijden bij de juniores en de meest opzienbarende prestatie van deze BK-dag.

Juniore Noor Jacques werd ongelukkig in de B-serie van de 1500m ingedeeld. Tot overmaat van ramp werd ze in de start onder voet gelopen en kwam ze lelijk ten val. Rechtstaan en als een speer naar de leiding, want een time trial is de enige optie voor een BK-rangschikking. Fraaie solo leverde Noor toch nog reekswinst op in zeer puike 4’45”13, goed voor plaats 9 op dit BK. Joke Liefooghe ontsteeg zichzelf in het kogelstoten. Verbetering van haar PB met 30 cm tot 13,55m bracht haar naar een uitstekende vierde plaats. Chao-Yuan Liu werd 7° in het hoogspringen met 1,90m, Sofie Rummens knokte zich met 1,60m naar plaats 8 in het hoogspringen.

Chloë Porton dook met zeer knappe 7”95 voor eerst onder de grens van 8 seconden in de 60m, Uma Goedseels liet daarin 8”07 optekenen en evenaarde later op de middag haar indoor PB over 200m met 26”06. Lore Boonen had zich hier ziek afgemeld. Scholier Louis Smeets maakte het DCLA topdagje vol met overtuigende 22”48 over 200m.
Ivo