Daring Club Leuven Atletiek vzw logo

Daring Club
Leuven Atletiek

Wedstrijdatletiek

An en Sofie, moeder en dochter Foto: Luc Dequick

An en Sofie, moeder en dochter Foto: Luc Dequick

An Serbruyns Foto: Luc Dequick

An Serbruyns Foto: Luc Dequick

Marc Neefs met een BR op de mijl Foto: Luc Dequick

Marc Neefs met een BR op de mijl Foto: Luc Dequick

Daan Huybrechs bij het hoogspringen Foto: Luc Dequick

Daan Huybrechs bij het hoogspringen Foto: Luc Dequick

Rijke oogst aan medailles en records op het BK Masters

Louvain-la-Neuve, 24 februari 2024

Zeven titels en vijf clubrecords met Lien Terryn als revelatie
Zaterdag was de prachtige atletiekindoortempel van Louvain-la-Neuve helemaal voorbehouden aan de Masters, die er gedurende een hele dag, net als twee jaar geleden, hun Belgisch (en provinciaal) kampioenschap mochten betwisten. Vrij dicht bij onze thuisbasis dus, zoals de naam van de locatie laat vermoeden. Dus waren er in de atletiektempel van Blocry ook redelijk wat rood-witte DCLA-shirts te spotten. 7 vrouwen en 9 mannen kwamen allemaal samen 23 keer in actie voor hun kampioenschap. Aan het eind van de dag waren er liefst 7 nationale titels, drie zilveren en evenveel bronzen medailles aan DCLA-Masters uitgereikt. Daarbij kwamen nog 17 (!) provinciale titels en werden er vijf clubrecords verbeterd. Die laatsten kwamen, op één uitzondering na, allemaal op conto van onze dames…

Beginnen we met de grootste Leuvense revelatie van de dag: W40 Lien Terryn. Lien is de jongere zus van de afstandlopende tweeling Griet en Wies (zo’n kwarteeuw geleden aangesloten bij Luik). Lien woont nu met haar gezin in Nederland, maar sloot zich recent aan bij onze club, waaraan zij in haar jeugdcarrière nog een goede herinnering over hield. Voor zowat iedereen, zeker voor haar concurrenten, was Lien dus een onbekende. Maar dat veranderde al snel toen zij ’s ochtends in de 400m al uitpakte met een stevige prestatie: in 61”59 kon niemand in haar buurt blijven en zo was haar eerste titel én clubrecord al meteen binnen. In de late namiddag bond Lien nog eens de spikes aan voor de halve afstand. In die baanronde kreeg ze tegenstand van Evgenia Balabkina/AVT (nog een gewezen clubgenote) die al de 60m-titel op zak had. Balabkina klokte 26”79, een nieuw nationaal W40-record, en dat kwam mede tot stand dankzij de ferme ruggensteun van Lien, die op haar beurt een scherpe 27”09 liet optekenen en daarmee ook het clubrecord van Hilde Bottin (28”69 in 2005) verbeterde. Goud, zilver, twee provinciale titels en evenveel clubrecords: aan Lien Terryn gaat de mastersploeg van DCLA nog veel plezier beleven !

Dat laatste geldt uiteraard ook voor W35 Sofie Rummens die zaterdag ook aan haar allereerste Belgisch masterskampioenschap toe was. Sofie is aardig op dreef de laatste weken en begon in Blocry met een hoogspringconcours waarin alle leeftijdscategorieën samen van start gingen. Gevolg voor Sofie was uiteraard een lange wachttijd, niet echt bevorderlijk voor de concentratie. Om een idee te geven: de tweede in de overall-competitie klaarde 1m34. Toen moest Sofie haar wedstrijd nog beginnen op 1m51. Die hoogte klaarde ze net als 1m55, maar de frisheid ontbrak nadien om een poging richting haar clubrecord van 1m65 te ondernemen. Overigens was ook mama An Vanhellemont in dezelfde competitie aan de slag: onze meest ervaren DCLA-master klaarde 1m21, een evenaring van haar clubrecord van vorig jaar en goed voor een zilveren W55-medaille, achter een andere mama van een beroemde topatlete overigens… Sofie maakte zich in de late namiddag ook nog op voor de 200m en ook die afstand domineerde ze met brio: in 27”51 overtrof ze de beste chrono uit serie 1 (27”87) en meteen was haar tweede nationale titel een feit. Meer nog: ze verbeterde daarmee het clubrecord van Maryam Amellal die in 2007 27”99 had afgeklokt. Twee keer goud en 1 keer zilver voor de familie Rummens. Moeilijk om te verbeteren, tenzij ene Tim Rummens ook zijn zinnen op deze kampioenschappen gaat zetten.

W45 Liesje Merckx verraste ons vorig jaar al tijdens de mastercompetities en ook nu landde ze aardig ver in de zandbak. Haar prestatie van 4m19 was ruim voldoende voor een gouden medaille, maar ze kwam zo ook zéér dicht in de buurt van het clubrecord van Hilde Bottin dat met 4m23 ook al elf jaar op de tabellen staat. Liesje waagde zich ook aan de 400m en kwam na twee rondjes in 70”72 met het zilver van de piste.

Wie BK Masters zegt, zegt in één adem ook Marc Neefs. Onze M55-er krijgt er in zijn reeks elk jaar wel jongere concurrenten bij en heeft bovendien enkele moeilijke blessuremaanden achter de rug. Toch ging het de laatste weken weer crescendo en dat was al te merken in zijn eerste koers van de dag, de 800m. Belgisch en Vlaams veldloopkampioen Stefan Rens is enkele jaartjes jonger en stond in Diest nog op het hoogste Vlaamse crosspodium, met Marc als tweede naast zich, maar het verschil was toen wel een meer dan een behoorlijke minuut. De Herentalsenaar wint zowat alles op de iets langere afstanden maar hij weet wat hem te doen staat in een koers met Marc. Maar het tempo van Stefan was niet hoog genoeg om Marc te verontrusten en met één splijtende versnelling in de laatste ronde, liep Marc freewheelend naar de titel in 2’16”89. Zijn 32ste ooit… Het tweede luik van de onderneming zou moeilijker worden, want vier uur later kreeg Marc dezelfde Stefan Rens voor de voeten in de 1500m. Het tempo van Stefan was hoog, maar niet hoog genoeg om Marc echt in moeilijkheden te brengen en dus werd de slotronde een copy-paste van de 800m: één snoeiharde versnelling en de 4’37”54 en een 33ste Belgische titel stond op de tabellen. Ook al was het niet de meest gemakkelijke winter voor Marc Neefs: met twee gouden medailles én een Belgisch Mijlrecord mag je meer dan tevreden zijn.

M65-Marc Groeninckx is een vaste waarde op deze kampioenschappen en is meestal ook in de buurt van het podium te vinden. Maar winnen is nog andere koek, al kon Marc deze keer in de 400m de ban wel breken: in 74”27 schudde hij autoritair de tegenstand van zich af en won met een flinke seconde voorsprong de Belgische titel. Het was een plezier om zijn naam achter één van de zeven DCLA-titels te kunnen schrijven. Nadien probeerde Marc Groeninckx het ook in de 800m die zich aan een gelijkmatig tempo ontwikkelde. Dat gaf hoop voor een volgende stunt, maar de duivels werden ook hier pas in de slotronde ontbonden en dan kroop het eerder geproduceerde 400m-melkzuur in een richting die je niet wil als atleet. De 2’52”67 was goed voor plaats 5 én was bovendien sneller dan zijn eigen clubrecord van 2’54”10 !

Onze DCLA-werpers maakten het afgelopen winterseizoen naar goede gewoonte al furore, maar in dit BK was het alleen W40 An Serbruyns die de werpstatus van de club hoog zou houden. Met een poging van 7m07 in het kogelstoten strandde ze op slechts 16 centimeter van haar clubrecord, maar het was voldoende voor een bronzen plak. Samen op het podium met Sophie Verlinden/WIBO en Marliese De Leeuw/SPBO: dat oogt alvast heel mooi op een palmares. In de 60 meter vlak kneep An als 7de nog 3/100sten van haar seizoenstijd: 10”65.

De twee laatste Leuvense medailles werden aan de hoogspringstand opgetekend, maar dan bij de mannen. M50 Evert Tilmans kreeg voor 1m20 het zilver en M40 Daan Huybrechs zag zijn 1m60 beloond met brons. Evert liep ook nog de 60m in 9”59. M45 Jim Vercruyssen heeft recent de competitiedraad weer opgenomen, maar beschouwde deze winter eerder als aanloopmoment voor verdere competities. Dus nog geen actie in zijn favoriete 400m, maar wel over de halve afstand, die hij als 6de afwerkte in een seizoensbeste van 27”82, goed voor een provinciaal schildje.

W40 Elise Rummens en M50 Steven Decoster strandden als 4de net naast het brons. Elise sprintte in de 60m naar een seizoensbeste van 8”81 en dat is dicht in de buurt van het clubrecord dat bij 8”73 staat. Toch mag onze Europese en wereldkampioene powerliften powerliften verzachtende omstandigheden inroepen, want een recente competitie had nog sporen nagelaten in de spieren en dat in een winter die niet volgens het gezondheidsboekje liep. Steven kreeg zware concurrentie in zijn 1500m maar kon tot 1000m hoop koesteren op een medaille. Maar het podiumtrio was te sterk en gleed steeds verder weg, buiten bereik van de 4’46”31 van Steven. Zowel voor Elise als voor Steven was er wel een provinciaal schildje weggelegd.
M60 Joris Steenput is een vaste Leuvense waarde bij de masterkampioenschappen. Hij nam deze keer twee 5de plaatsen mee naar Herk De Stad met een 400m in 70”26 en een 800m in 2’44”02. Siva Yaganti, onze Indische M35 op de spurt haalde het einde van de 60m niet. Een hardnekkige hamstringblessure speelde jammer genoeg weer op. Veel beterschap Siva! W45 Elise Beerens kreeg ook haar BK-vuurdoop en sprintte in haar tweede wedstrijd ooit als 6de naar 10”03, goed voor een provinciaal schildje. Het mag intussen duidelijk zijn: de vrouwelijke mastersprint van DCLA is aan een opmars toe.

Een overzicht van alle DCLA-prestaties in Louvain-la-Neuve:

Gouden medaille                                                                                                    

200m        W35         Rummens Sofie                   1v8           27.51          PK + CR

Hoog         W35         Rummens Sofie                   1v3           1.55             PK

400m        W40         Terryn Lien                           1v3           61.59          PK + CR

Ver            W45         Merckx Liesje                      1v3           4.19             PK

800m        M55          Neefs Marc                          1v11         2.16.89       PK

1500m     M55          Neefs Marc                          1v9           4.37.54       PK

400m        M65          Groeninckx Marc                1v6           74.27          PK

Zilveren medaille                                                                                                    

200m        W40         Terryn Lien                           2v7           27.09          PK + CR

Hoog         W55         Vanhellemont An                2v3           1.21             PK + CR=

Hoog         M50          Tilmans Evert                       2v2           1m20          PK

Bronzen medaille                                                                                                   

Kogel        W40         Serbruyns An                       3v4           7.07             PK

400m        W45         Merckx Liesje                      3v4           70.72          PK

Hoog         M40          Huybrechs Daan                 3v6           1.60             PK

Andere prestaties                                                                                                  

60m          W40         Rummens Elise                   4v7           8.81             PK

1500m     M50          Decoster Steven                  4v8           4.46.31       PK

400m        M60          Steenput Joris                     5v8           70.26

800m        M60          Steenput Joris                     5v7           2.44.02

800m        M65          Groeninckx Marc                5v6           2.52.67       CR

60m          W45         Beerens Elise                       6v6           10.03          PK

200m        M45          Vercruyssen Jim                  6v8           27.82          PK

60m          W40         Serbruyns An                       7v7           10.65

60m          M50          Tilmans Evert                       12v13       9.59

60m          M35          Yaganti Sivanarayana                           DNF
Michel J