Daring Club Leuven Atletiek vzw logo

Daring Club
Leuven Atletiek

Wedstrijdatletiek

Elena 3e op BK alle categoriën

Elena 3e op BK alle categoriën

Belgisch record voor Elien, 6 medailles en 10 PR’s voor DCLA-atleten op BK Indoor

Gent, 17 februari 2018

Met drie opeenvolgende verbeteringen van het Belgisch record polsstokspringen bij de scholieren door Elien Vekemans, met 3 zilveren en 3 bronzen medailles en met maar liefst 10 persoonlijke records voor de 14 deelnemende DCLA-atleten laat dit BK Indoor een indrukwekkend spoor na in de geschiedenisboeken van onze club.  
Bij de aanvang van dit BK zorgden 2 jonge atleten voor opwinding in de Gentse Topsporthal. Junior Thomas Carmoy lukte in het hoogspringen met 2,19m voor de beste Europese prestatie van dit seizoen en tegelijk legde onze Elien Vekemans een opgemerkt recordparcours af aan de polsstokstand. Van 3,80m stoomde Elien door naar een eerste nationale recordverbetering op 3,95m (oud record 3,91m). De psychologische barrière van 4,00m sneuvelde bij de volgende poging en nog had Elien geen last van decompressie. In de derde beurt bedwong ze ook 4,05m en zelfs haar pogingen op 4,10m kwamen aardig in de buurt. Met 4,05m neemt Elien nu de 4° plaats in op de wereldranglijsten U18 van dit indoorseizoen. Haar prestatie was meteen ook goed voor zilver op dit BK AC. Wat een visitekaartje levert deze voormalige gymnaste hier af !

Frederik Ausloos was duidelijk geïnspireerd door haar trainingspartner, want hij ging via 4,80m en 5,00m onvervaard door naar een nieuw PR van 5,10m (oud PR 5,03m). Dat leverde Frederik in dit topveld een 5° plaats op. Ben Broeders opteerde voor 5,30m als aanvangshoogte en zweefde daar met arendsvleugels over bij de eerste beurt. Meteen door naar nieuwe indoor-recordhoogte van 5,50m. Daar kon Ben het goede ritme niet helemaal vasthouden en moest hij na enkele nipte missers vrede nemen met zilver.

Spanning troef in het kogelstoten bij de vrouwen waar Elena Defrère een regelmatige reeks neerzette, zonder dat ze haar PR van het KVV kon benaderen. Maar verrassend genoeg beten Sofie Verlinden en eeuwige rivale Myrte Van Der Borght hun tanden stuk op de 12,80m van Elena – beiden strandden op 3cm – zodat onze scholiere niet zonder trots voor het eerst een bronzen medaille AC in ontvangst mocht nemen. Grote broer Ilya Defrèremaakte er bij de mannen een nog grotere thriller van. In de eerste 5 beurten worstelde hij met zijn techniek en met zichzelf en moest hij vrede nemen met een anonieme 5° plaats met matige 15,50m. Maar in de slotronde leverde Ilya plots een close to perfect worp af van 16,40m (PR) waarmee hij naar de 2° plaats oprukte na ongenaakbare Philip Milanov.

Heleen Verstreken is uitstekend op dreef en lukte deze winter een PR van 1,67m in het hoogspringen. Op deze BK had ze geen moeite met 1,55m en 1,60m maar op lathoogte van 1,65m lieten haar punch en weerbaarheid haar wat in de steek. Meer dan een 9° plaats zat er niet in voor Heleen maar zij onthoudt vooral dat ze thuishoort in dit nationale gezelschap.

In de 800m zagen we van Mirte Fannes een kopie van haar race op de KVV : gemakkelijk meegaan met het tempo tot 600m en dan met een verschroeiende slotronde de tegenstand knock out slaan. Winst in de B-reeks met PR van 2,16,84, goed voor een 8° plaats en jammer dat ze niet in de snellere A-reeks mocht starten. Toch zal dit Mirte een nieuwe vertrouwensboost geven. Bij de mannen kwamen Pieter Sisk en Matthias Vanattenhoven in actie in de A-reeks. Pieter begreep dat de snelle tijden uit de B-reeks geen getreuzel toelieten en nam het heft van de wedstrijd in handen. Logisch dat de concurrenten, c.q. favorieten aan het slot van zijn tempowerk profiteerden, maar met 1,52,13 (PR) verzekerde Pieter zich wel van ruim verdiend brons. Matthias koos goed positie en kwam uit op nieuw PR van 1,53,38, goed voor plaats 6 in de gecombineerde rangschikking.

Yewbdar Denys kiest dit jaar voor het indoorwerk. Zij ging van start in de 1500m waar ze het moest opnemen tegen een sterk gezelschap. Haar doel was een tijd onder 5' neerzetten, iets wat haar net lukte. Met 4,59,10 liep zij een indoorPR, een tijd die haar de 11e plaats opleverde.

Sprinter Kasper Torfs produceerde een technisch uitstekende race over 200m en scherpte zijn PR aan met 13 honderdsten tot voortreffelijke 22,36. Daarmee werd onze junior puik 12° op dit BK AC. In de 400m drukte youngster Nina Hespel haar stempel op de wedstrijd. Met durf en overgave liep Nina naar reekswinst waarbij ze voor het eerst een duik onder de minuut liet optekenen met 59,67. Als scholiere eiste ze daarmee de 13° plaats op bij deze BK AC.

Kevin Dotremont ging ambitieus van start in zijn 400m en maakte die ambities ook waar in het vervolg van zijn race. Hij mengde zich in een millimetersprint voor winst en kwam uit op 49,46 of een grote hap uit zijn eerdere PR van 49,83. Dit werd beloond met plaats 8 in deze traditioneel sterke Belgische discipline. Tim Rummens liet zich evenmin pramen en leidde de jacht op 2 Belgian Tornado’s die een titanenstrijd om winst uitvochten. Tim liet de chrono stilstaan op 48,35 waarmee hij brons verovert en vertrouwen tankt voor de zomer.

Met veel positieve gevoelens mochten de talrijk aanwezige DCLA-ers – aan iedereen de groeten van Fredje Neys – huiswaarts keren. Proficiat aan alle atleten voor dit schitterende en hart verwarmende optreden en veel succes in het vervolg van dit atletiekjaar !
Eric H - Ivo