Daring Club Leuven Atletiek vzw logo

Daring Club
Leuven Atletiek

Wedstrijdatletiek

Thierry Huberland
Foto : Atletiekleven

Thierry Huberland Foto : Atletiekleven

André D'Hayer
Foto: Atletiekleven

André D'Hayer Foto: Atletiekleven

BK Masters Dag 1: vijf medailles waarvan drie keer goud

Ninove, 16 juni 2018

Zes (slechts zes…) Leuvense Masters kwamen zaterdag in actie tijdens de eerste dag van hun Belgisch kampioenschap in Ninove. Vijf van hen keerden terug naar Leuven met medailles, waarvan drie titels… Het gebeurde allemaal in de langere loopnummers.
Mona Rahmé stond als duidelijke favoriete in de 800m W35. Ze nam die rol helemaal ter harte en net zoals vorige week bij de BVV in Tongeren, draaide ze na 100m al met enkele meter voorsprong aan de leiding. Geen enkele concurrente kon mee aanpikken en Mona vervolgde haar solokoers waarbij ze haar voorsprong in de laatste koershelft nog verder uitdiepte. Haar chrono – 2’26”95 – was van ondergeschikt belang bij haar derde nationale W35-titel ooit, na het veldlopen en de 1500m van vorig jaar.
De andere twee titels vielen in de 5000m voor mannen. Thierry Huberland moest er zijn M55-titel verdedigen. Samen met de M50’ers gestart, zochten de 55-ers al snel elkaars gezelschap op. Met liefst zes lopers liepen ze bijna de hele koers in elkaars gezelschap en de posities wisselden zowat elke 50 meter. De talrijke ritmeveranderingen deden nochtans hun werk niet: het zestal bleef netjes bij elkaar. Ook Thierry deed af en toe een deeltje van het kopwerk en moest vaak kleine gaatjes dichten om een ontsnappingspoging te neutraliseren. Met minder dan twee ronden te gaan, liep Thierry nog in gezelschap van drie West-Vlamingen. Hoe dat trio ook probeerde, ze kregen er onze steeplespecialist niet meer af. Integendeel: Huberland pakte in de laatste rechte lijn uit met een verschroeiende eindsprint en volgde zichzelf zo op op de erelijst. Ook de chrono mocht best gezien worden: 18’01”43. Even later was het de beurt aan André D’Haeyer. Onze M75-er, de nestor van onze competitie-atletiek in Kessel-Lo, had eerder dit seizoen al de 10.000m-titel op zak gestoken en nu deed hij onder het goedkeurende oog van trainer Miel Verhulpen net hetzelfde over de halve afstand. André had 24’59”76 nodig voor zijn gouden medaille in de 12,5 ronden.
De drie gouden plakken werden nog verder aangevuld met twee keer brons in de 1500m. Eerst moest Marc Neefs bij de M50 aan de slag, waar het tempo verschroeiend hoog werd gehouden van bij de start. Te hoog voor Marc, die na 600m moest afhaken en toch nog zelf aan de kilometer passeerde in 2’56”. Daarna nam hij wat gas terug, stelde zijn brons veilig in 4’31”89 en was hij al in gedachten bij zijn volgende klus van zondag. Bij de M40 streed Davy Segers wel mee tot in de laatste rechte lijn met de koplopers. Ondanks het hoge tempo, vatten toch nog een vijftal atleten de laatste ronde aan, maar Davy kon zich moeiteloos mengen in de medaillestrijd om uiteindelijk op minder dan anderhalve seconde van de winnaar het brons te pakken in 4’20”19.
Slechts één kamp(st)er kwam in Ninove in de rood-witte clubkleuren aan het werk. Erika De Raeve had bij het kogelstoten wat met het getal zes: ze werd 6de met een worp van 6m06 met de 3kg zware kogel. Bij het discuswerpen (1kg) schoof Erika nog een plaatsje op: ze werd er 5de met 15m61.
Zondag, de tweede dag van het Masterkampioenschap, zal het terrein in Ninove evenmin overspoeld worden door Leuvense Masters. Marc Neefs (800m), Thierry Huberland (steeple) en Mona Rahmé (1500m) kunnen er op zoek naar hun tweede medaille. Zij krijgen er alleen nog gezelschap van Leen Lauwers, die bij de W50 over de baanronde zal aanzetten.
Michel Jordens