Daring Club Leuven Atletiek vzw logo

Daring Club
Leuven Atletiek

Varia

Op naar een duurzame sportclub !

Kessel-Lo, 25 juni 2019

De Raad van Bestuur van DCLA onderzoekt op welke manier DCLA een meer duurzame sportclub kan worden. DCLA-atlete Charlotte Dewilde werkt als projectmedewerker bij de Bond Beter Leefmilieu en doet een aantal suggesties.
Duurzaamheid is gebaseerd op het kringloop-principe. Dat betekent dat je probeert om alle materialen die in gebruik zijn te recycleren voor hergebruik. Op de eerste plaats denken we dan aan de plastic flesjes met water die in de sport vaak worden gebruikt tijdens trainingen en wedstrijden. Een mogelijk alternatief kan het plaatsen van een drinkfontein zijn aan de rand van de piste, waar atleten een drinkbus kunnen vullen met fris (kraantjes)water. Natuurlijk brengt het extra werk met zich mee om zo’n drinkfontein te plaatsen en op te bergen, de voorraad aan te vullen, e.d.

Een ander aandachtspunt is gescheiden afvalophaling. Sommige bestuurders gaven aan dat de hoeveelheid afval die na een wedstrijd in en rondom het stadion ligt aanzienlijk is. We produceren tijdens het sporten dus nog altijd erg veel afval en laten dat niet altijd netjes achter. DCLA is al langer vragende partij voor gescheiden afvalophaling op de site van de Sporthal, de GRAA en het Stedelijk Zwembad. Daarvoor is de medewerking van de Stad Leuven noodzakelijk. Daarom wordt Charlotte Dewilde op de Leuvense Sportraad uitgenodigd om de voorstellen rond duurzame sportbeoefening verder toe te lichten. Via die weg kunnen we de bevoegde stadsdiensten sensibiliseren.

Rond aankoop en verwerking van materialen zijn er ook veel duurzaamheidswinsten te boeken. Charlotte had in dat verband al een vruchtbaar gesprek met de verantwoordelijken van het cafetaria-team van DCLA. Daarnaast is er ook een bezorgdheid rond de recyclage van textiel. Versleten of gedateerde sportkledij kan via selectieve textielophaling ook worden herbruikt.

Tot slot kan een sportclub ook in zijn verplaatsingen bewuster kiezen voor duurzaamheid. Om van en naar de training te komen kan het gebruik van fiets of openbaar vervoer worden aangemoedigd. Voor verplaatsingen naar wedstrijden kan meer ingezet worden op collectief vervoer (bus of carpooling). Een bestuurder merkt daarbij op dat in een verder verleden collectieve verplaatsingen naar wedstrijden de norm waren en dat bijna iedereen nu voor individuele en minder duurzame oplossingen kiest. Anderzijds is lopen de meest duurzame manier om zich te verplaatsen en op dat vlak scoort DCLA wel hoog want wij stimuleren en promoten de loopsport.

De Raad van Bestuur staat achter de doelstellingen om als sportclub meer duurzaam te handelen en te functioneren, maar geeft wel aan dat we hierin stap voor stap en rond heel concrete en gefocuste projecten willen starten. Om een werking rond duurzaamheid op te zetten zou het goed zijn dat gemotiveerde DCLA-ers een team bouwen dat concrete voorstellen formuleert en in praktijk brengt.

Geïnteresseerde DCLA-ers kunnen hiervoor contact opnemen met charlotte_dewilde@live.be.
Ivo