Daring Club Leuven Atletiek vzw logo

Daring Club
Leuven Atletiek

Wedstrijdatletiek

SONY DSC

SONY DSC

SONY DSC

SONY DSC

SONY DSC

SONY DSC

SONY DSC

SONY DSC

SONY DSC

SONY DSC

SONY DSC

SONY DSC

SONY DSC

SONY DSC

SONY DSC

SONY DSC

SONY DSC

SONY DSC

SONY DSC

SONY DSC

Foto Marc Schrevens

Foto Marc Schrevens

Meeting voor Mon (internationaal) : 2 meetingrecords, 95 PB's en vele topwedstrijden

Kessel-Lo, 17 augustus 2019

De Meeting voor Mon leverde meetingrecords op voor Marike Steinacker in het discuswerpen bij de vrouwen en voor Christopher Taylor in de 400m bij de mannen. De 400m, de 400m horden en de 800m waren ronduit spectaculair. En tientallen atleten keerden gelukkig huiswaarts met een forse verbetering van een persoonlijk record.
Een heuse internationale blikvanger voor onze meeting was de 20 jaar jonge Christopher Taylor uit Jamaica. Hij liep als junior 44,80 over de baanronde maar werd op het WK U20 in 2018 verrassend verslagen door onze Jonathan Sacoor. Het was tussen beide youngsters een mooi weerzien in Kessel-Lo na hun heroïsch duel in Tampere.
Taylor liep in het voorjaar een hamstringblessure op en kwam voor het eerst in 5 maanden opnieuw in competitie. De Jamaicaan schoot als een schicht uit de blokken en snelde het hele veld na een halve ronde al voorbij. De rechte lijn was lang maar Taylor finishte in een schitterende 45,62 of een nieuw meetingrecord. Het stadionrecord stond sinds  1979 op naam van … Jacques Borlée (45,4h).

In die 400m liepen maar liefst 9 atleten onder de 48 seconden. De 400m bij de vrouwen werd een mooie strijd die door de Britse Yasmin Liverpool werd gewonnen. Verrassend genoeg sprak ze Nederlands met ons, want ze verbleef tijdens haar jeugd in Nederland. In die 400m zorgde Manon Depuydt voor een Belgische topprestatie met 53,52 en daarmee verdient ze mogelijk een plaats bij de Belgian Cheetah’s, het 4 x 400m team voor het WK. Ook Imke Vervaet (54,02) scherpte in de 400m haar PR aan.

De 100m en 200m sprint werden jammer genoeg bij tegenwind gelopen en dat verhinderde echte toptijden. Sydney Siame (ZAM) en Ngoni Makusha (RSA) zijn op hun best 10,06 en 10,22 waard, bij ons stopte de klok in de finale bij 10,55 en 10,65 (-2,2m). In de 200m doken 3 atleten onder de 21”. Jonathan Sacoor werd 5° in 21,54. Bij de vrouwen torende Rani Rosius van AVT boven de tegenstand uit in de 100m. Camille Laus lukte als 2° in de 200m een chrono van 24,27.

In de 110m horden dook de top 5 onder de 14”, maar moest de fotofinish er bij gehaald worden om de uitslag te bepalen. “Ik wil echt eens alles uit de kast halen” had Julien Watrin ons gezegd toen hij inschreef voor de 400m horden. En dat gebeurde ook. Julien liep in op de atleten die voor hem uit liepen maar werd na de laatste horde nog gepasseerd door de Algerijn Saber Boukmouche. Met 51”08 verpulvert Julien wel zijn PR en vindt hij hier misschien een nieuwe roeping. Bij de vrouwen was de 400m horden van topkwaliteit. 5 vrouwen, waaronder 3 Canadese toppers doken onder 58”.

In de 800m stonden 2 atleten aan de start met een PR van 1’44” en de latere winnaar uit Oeganda met een PR van 1’45”. Mooi dat Pieter Sisk zich kon mengen in de sprint om winst, maar Abu Mayanga was iedereen te snel af in 1’47”96. Bij de vrouwen was het vuurwerk van start tot finish. De Litouws Balciunaite – op zoek naar WK-limiet – vertrok als een speer zodat de pacemaker pas na 200m de leiding kon nemen. Na passage in 57”5 aan de bel trok de Litouwse alleen op avontuur maar in de rechte lijn powerde de Ierse Nadia Power zich naar winst in een PR van 2’02”39. “Eindelijk onder 2,03”, zei de winnares. Dit is mijn derde PR in enkele weken tijd.” Hanne Claes en Renée Eykens trokken vrijdag naar Göteborg maar de wedstrijden in Kessel-Lo waren zeker evenwaardig.

De 1500m is traditiegetrouw één van de best bezette wedstrijden op de Meeting voor Mon, maar dit jaar was dat niet het geval. Pieter-Jan Hannes liep naar solowinst in bescheiden 3'47". In de 3000m waren Pietro Riva en Ilyas Osman dolblij met tijden onder 8’00”. Bij de vrouwen werden de 1500m en de 3000m gewonnen door een Cypriotische (SB) en een Griekse (PR) atlete.

Vanessa Sterckendries won het hamerslingeren en strandde met 67,32m op amper 31cm van haar nationale record. Het discuswerpen bracht een mooie strijd tussen Philip Milanov en de Jamaicaan met thuisbasis in Kessel-Lo Chad Wright. Pas bij de zesde beurt kon Milanov met 64,14m de winst naar zich toe trekken.

Marike Steinacker won vorig jaar het discuswerpen en herhaalde dat dit jaar. De Duitse heeft haar PR inmiddels opgeschroefd naar 63.24m en behoort zo tot de Top 20 van de wereld. Vandaag vestigde ze met 57,72m een nieuw meetingrecord. De Nederlandse scholiere Alida Van Daalen werd dit jaar Europese junioreskampioene en wierp haar discus 53,16m ver. Internationaal gaat de winst van Ben Broeders in het polsstokspringen met 5,45m ook niet onopgemerkt voorbij.

Ondanks het grijze weer zagen we alweer veel blije mensen, die dank zij deze meeting een persoonlijk record of een beste seizoensprestatie realiseerden of die gewoon genoten hebben van de fijne wedstrijd waaraan ze konden deelnemen. In de A-, B- en C-reeksen en in de kampproeven tellen we liefst 95 persoonlijke records en tientallen beste seizoensprestaties !

We werden aangenaam verrast door de reacties van de buitenlandse atleten op de kwaliteit van de organisatie en de toffe sfeer op onze Meeting voor Mon. “In België leeft de atletiek, er komen veel atleten naar de wedstrijden en je vindt er competitie op je niveau. En het is hier super georganiseerd, daarom komen we altijd graag terug,” zo klinkt het samengevat bij buitenlandse toppers die er vaak (de kosten van) een verre verplaatsing voor over hebben om te kunnen deelnemen.

Er zijn nog weinig clubs te vinden in Europa die in staat zijn om een organisatie zoals deze mogelijk te maken. Ook dat maakt onze meeting een trekpleister voor buitenlandse toppers en het onderstreept nog eens dat we fier mogen zijn op de tientallen vrijwilligers die elk jaar opnieuw dit organisatorische huzarenstukje realiseren. Het circuit van de Flanders Cups en de logische wedijver die er daardoor tussen de organiserende clubs ontstaat heeft een zekere dynamiek teweeggebracht. Dat merk je ook in de rangschikking die de IAAF opmaakt van de beste meetings wereldwijd. In de top 100 vind je maar liefst 4 Flanders Cups en de meetings van Heusden-Zolder en Luik. De meeting voor Mon rangschikt zich in dit klassement momenteel rond plaats 120.
https://www.iaaf.org/records/competition-performance-rankings
Ivo