Daring Club Leuven Atletiek vzw logo

Daring Club
Leuven Atletiek

Wedstrijdatletiek

Ben Broeders

Ben Broeders

Goud voor Ben en Elena, zilver voor Denis, Edwin en Jill, brons voor Evi en Elena

Koning Boudewijnstadion, 02 september 2019

Ben Broeders en Elena Defrère bezorgden DCLA gouden BK-medailles. Denis Hanjoul en Edwin Nys veroverden het verhoopte zilver. Een tweede plaats was er ook voor Jill Emmerzaal en Evi Vercruysse en Elena Defrère waren goed voor brons.
Op nationale outdoorkampioenschappen behaalde Ben Broeders eerder al 3 keer zilver en 1 keer brons. Dit jaar zette Ben helemaal zijn zinnen op dit BK en dat leverde een overtuigende eerste titel op met puike 5,51m. De bonuspunten die dat oplevert voor de IAAF World Rankings geven een boost aan de Olympische ambities van Ben. Thomas Van Nuffelen kampte zich met 4,81m op de frisse en winderige stand naar een mooie 5° plaats.

We mochten al vroeg op de ochtend juichen om een eerste titel, want het kogelstoten en hamerslingeren vond plaats in Machelen, waar de zware werptuigen de grasmat van de Rode Duivels niet kunnen beschadigen. In Machelen opende Elena Defrère met 13,97m (clubrecord junior dames) maar Yoika De Pauw antwoordde met 13,94m in de tweede ronde. Zo bleef het spannend tot het einde, maar Elena toonde zich de verdiende kampioene met pogingen van 13,96m en 13,95m. De 14m-grens wordt later nog wel gesloopt, nu viert Elena vooral haar eerste titel alle categorieën.

Machelen was DCLA gunstig gezind, want Evi Vercruysse pakte bij haar eerste beurt ook uit met sterke 49,78m en zette zo de concurrentie knock out. Het hamerslingeren speelt zich wat af in de rand van alle andere disciplines in de atletiek, maar Evi & Co mogen er van verzekerd zijn dat deze medaille en alle inspanningen die eraan voorafgaan voor DCLA even waardevol zijn als in gelijk welke andere discipline.

Als we het over zilver hebben, dan komt Edwin Nys in beeld. Onze sterke discuswerper grossiert in dit eremetaal en voegde er vandaag nog eentje aan toe. Zijn 52,99m was echter maar 4cm beter dan de bronzen concurrent. Ilya Defrère wierp op constant niveau en dat leverde met 49,81m een vierde plaats op. Jill Emmerzaal is ook synomiem voor regelmaat en scoorde met 48,24m een puike tweede plaats, ook al levert dat geen Belgisch zilver op voor onze Nederlandse clubgenote. Zo schuift Elena Defrère in deze discipline op naar brons met 44,25m wat haar BK onvergetelijk maakt.

Op de zilveren vloot van DCLA verdient Denis Hanjoul ook een ereplaats. Vandaag behaalde Denis in zijn laatste wedstrijd als topatleet voor de vijfde opeenvolgende keer zilver over 110m horden. Terecht dus dat Denis even de emoties de vrije loop liet. Dit najaar blikken we met Denis zeker nog eens terug op zijn rijkgevulde sportieve loopbaan.

In de rubriek van de Top 8 plaatsen vinden we Pieter Sisk terug die in de 800m moest optornen tegen door de wol geverfde rivalen en liefst 4 ex-nationale kampioenen. In het taktische steekspel verzeilde Pieter in de openingsronde te ver in het achterveld. Indrukwekkende slotronde bracht niet meer op dan plaats 4 en begrijpelijke teleurstelling. Maar ook respect voor de 19-jarige belofte die voor de 12° keer de grens van 1,50 sloopte. Andreas Vranken beschikt niet over een bombenstart en dan loop je in de 100m al gauw achter de feiten aan, zeker als je in een BK-finale staat. Andreas strandde op 8 honderdsten van eremetaal, jammer voor onze titelverdediger.

Ali Hamdi was ook al goed voor 3 keer BK-zilver, maar in deze 1500m-finale raakte zijn energie voortijdig opgebruikt. Ali moest zich tevreden stellen met plaats 7 in 3,53,20. Dieter Aerssensverbaasde gisteren met kwalificatie voor de finale en knokte zich in deze finale puik naar plaats 10. Nog over 1500m had Hanne Van Loock het moeilijk met het hoge aanvangstempo. Hanne schudde de vermoeidheid van de reeksen toch nog van zich af en finishte puik in 4,38,80 op plaats 11. In de 5000m plaatste Inneke Lambert een mooi orgelpunt. Met lef en overgave wierp Inneke zich in de strijd in deze afmattende discipline. Passage aan 3000m in de buurt van haar PR was niet te hoog gegrepen, want Inneke liep dwars door de verzuring naar eindtijd van 18,26,48, een uiterst knap PR en puike 12° plaats op dit BK.

Heleen Verstreken verweerde zich knap en werd 11° in het hoogspringen met 1,60m. Speerwerpers Jacob Grobbel en Arne Broeders ontbrak het wat aan punch om door te dringen tot de top 8, zij eindigden op plaatsen 10 en 11.

Aan het slot van dit BK is het goed om de vele lichtpunten in de kijker te zetten. Toch ook even stilstaan bij het afscheid in 2019 van sterkhouders zoals Marie Derolez, Enya Voet, Denis Hanjoul en Kevin Dotremont. In de volgende jaren rekenen we op de aflossing van deze toppers door een nieuwe generatie van talentvolle en gedreven jongeren. Laat ons met z’n allen aan de slag gaan om die doelstelling te bereiken. Proficiat aan alle BK-deelnemers !
Ivo