Daring Club Leuven Atletiek vzw logo

Daring Club
Leuven Atletiek

Wedstrijdatletiek

Bronzen Kwinten Cools

Arne

Arne

Hannes

Hannes

Lene en Tille

Lene en Tille

Tuur

Tuur

4 maal brons op het BK Cad&Schol in Moeskroen

Moeskroen, 15 september 2019

Tuur, Arne, Kwinten en Hannes halen brons binnen op BK Cad & Schol.
Met weinig podiumambities vertrokken onze DCLA-atleten naar Moeskroen voor het BK cadetten en scholieren. De verwachtingen werden zwaar overtroffen want zondagavond stond de teller op vier bronzen medailles voor onze club. Arne Vanderborght deed dit in het discuswerpen, Tuur Van Puyvelde sprong zich naar brons in het verspringen, Kwinten Cools werd derde in het kogelstoten en Hannes Catteau verraste in het speerwerpen.
Op zaterdag zakten acht DCLA-ers af naar Moeskroen.

Bart Cuypers zag twee atleten aan het werk : Een (te) nerveuze Stien Van Loock was prima vertrokken op de 400m, maar al halfweg werd duidelijk dat Stien niet haar beste dag had. Ze vocht voor wat ze waard was en eindigde 5de in haar reeks in 62"62. Friedel Cuypers vertrok op de 3000m eerder behoudend in een groep in de achterhoede. Enkele te vlug gestarte atletes werden al snel geremonteerd en onder impuls van een atlete van RFCL werd de groep fel uitgedund. In de laatste ronde kon ze nog een versnelling plaatsen, waardoor ze de 6de plaats uit de brand kon slepen en haar PR nogmaals gevoelig verbeterde. Een dolgelukkige Friedel liep over de meet na 10’57”87.
De meisjes van de meerkampgroep kozen vandaag voor de korte horden. Door serieuze tegenwind werd het moeilijk om records te lopen. Marthe Nagels startte in de eerste reeks en werd zesde in 13”81. Claire Jacobs en Mirte Monbaliu mochten samen starten. Claire liep als vierde over de streep in 13”09, Mirte kwam aan na 13”61. Mirte had toen wel al haar record gelopen op de 200m (27”18). Noor Koekelkoren slaagde erin om de finale te halen op de 80m horden. Ondanks de storende wind liep ze toch een sterke tijd (12”28). In die finale werd ze als eerstejaars knap zesde in 12”41. Eerder op de dag was Noor al aan de bak gekomen in het verspringen, ze sprong 4m34.
Ook Thiel Sodji kwam in actie. Ondanks tegenwind bleef hij niet ver van zijn PR, maar belangrijker was dat hij met de 11"56 kon plaatsen voor de finale. Daarin liep hij naar plaats 7 in 11”53.  Pechvogel van de dag was Elie Bacari, op de 400m had hij een valse start en moest de wedstrijd verlaten.

Zondag hoogdag voor DCLA

Afgaande op de inschrijvingslijsten zou geen enkele DCLA atleet het podium halen op het Belgisch kampioenschap cadetten en scholieren
Zo’n BK jeugd is echter altijd een vat vol met verrassingen en vier jonge DCLA atleten deden 1 tot ... 12 plaatsen beter dan ze op de inschrijvingslijsten genoteerd stonden.

Herman Van Uytven zag het allemaal gebeuren : In het discuswerpen scholieren stond Arne Vanderborght als vierde gerangschikt maar hij opende sterk met 45m63. Dat legde meteen druk bij de anderen en het leverde onze eerstejaarsscholier uiteindelijk een mooie derde plaats op. Daarna was het de beurt aan Kwinten Cools die met zijn PR van 14m97 ook de vierde beste prestatie had van de deelnemers. Ook Kwinten opende sterk met 14m93 en brak in de derde beurt met 15m15 voor het eerst door de grens van de 15m. Hij ging als derde de drie finalebeurten in, maar tijdens beurt vijf zette de werper voor Kwinten 15m49 op het bord. Dat deed bij onze DCLA-er een extra portie adrenaline opborrelen en dat leverde ineens 16m16 op! Plots kwam zelfs de tweede plaats dichtbij zodat Kwinten er in de laatste beurt nog eens alles uitperste: 16m23 goed voor brons op 4 cm van zilver.
Ongeveer gelijktijdig met Kwinten's exploot zagen we op het scorebord van het verspringen verschijnen: Tuur Van Puyvelde 6m69 en plaats drie in de zesde beurt! Van 6m44 naar 6m69 is een stevige verbetering van een PR. Tuur stond zesde gerangschikt op de inschrijvingslijst.
Bovenstaande prestaties mogen we op zich als stevige verrassingen beschouwen, maar qua verrassingsgehalte is het maar klein bier met wat Hannes Catteau uit zijn werparm schudde: Hannes stond op de inschrijvingslijsten 15-de en laatste met 40m15. Hannes was echter goed op dreef de laatste trainingen zodat een realistische droom top-8 halen was. Via 44m00 in de eerste beurt werd dat doel behaald en Hannes kon als zesde de drie finalebeurten aanvatten. Ronde vier leverde nogmaals een PR op met 46m02 maar dan kwam in beurt vijf de DCLA verrassing van de dag: 49m44 leverde Hannes brons op!
Bij het scholieren speerwerpen waren we talrijk vertegenwoordigd met 3 deelnemers: Tuur Van Puyvelde kon tot de finale doordringen: 47m29 leverde hem een extra 7-de plaats op. Jonas D'hondt werd 10-de met 44m15 en Karsten Claes die door een liesblessure niet voluit kon gaan werd 11-de met 42m25.
Twee cadetten meisjes namen deel aan de 1500m steeple. Ook hier een pechvogel meldde Roel Breugelmans : Tille Beke en Lene Raes waren nochtans verstandig vertrokken. Op eigen tempo zo goed mogelijk de groep volgen was de opdracht. Ze schoven stilaan op maar toen stootte Tille tegen de balk en moest uitstappen. Ook Lene was onder de indruk en was even haar draad kwijt. Toch streed ze dapper verder en benaderde ei zo na haar record. Lene werd tiende in 5’55”65.
Trainer Gunther Vermaelen zag zijn twee atleten in actie op de 200m: Thiel Sodji kwam op zondag terug op de piste en kreeg op de 200m gezelschap van Joppe Doms, die bij de cadetten uitkwam en dus eerst zijn reeks moest lopen.
De omstandigheden waren beter dan zaterdag (lichte meewind). Met een goeie race kon Joppe voor de eerste keer onder 25 seconden duiken. Met 24"77 deed hij een hele hap uit zijn PR.
Thiel had een goeie start en een mooie bocht, maar wou in de rechte lijn iets te veel forceren. Daardoor verkrampte hij en kwamen nog verschillende atleten over hem, maar zijn tijd van 23"29 is net boven zijn PR, zodat hij tevreden mag terugblikken op dit BK.

Ilse en Gunther