Daring Club Leuven Atletiek vzw logo

Daring Club
Leuven Atletiek

Wedstrijdatletiek

BK Masters Ninove dag 2

Ninove, 18 juni 2017

Thierry Huberland maakt er een weekenddubbel van
Ook op de tweede (hete) dag van het Belgisch kampioenschap voor Masters in Ninove, waren de DCLA-shirts op twee handen te tellen. Amper acht van onze clubgenoten – netjes verdeeld over de twee geslachten – wilden knokken voor een plaatsje zo dicht mogelijk bij het podium.

Dat begon op zondag al vroeg, met de 5000m, waarin W50 Marijke Willekens haar titel van vorig jaar moest verdedigen. Maar de tegenstand was in Ninove ongelooflijk sterk, getuige het Belgisch record dat er werd gelukt. Marijke finishte na 19’48”03, op zich zelfs een uitstekende chrono – zeker gezien de hitte – maar het volstond deze keer alleen voor een vierde plaats.

In de vroege namiddag liep de temperatuur nog wat verder op en M50 Marc Neefs mocht proberen om na de 800m van gisteren deze keer ook de 1500m op zijn naam te schrijven. Marc kreeg onverwacht een helpende hand van West-Vlaming Didier Verstraete en moest het kopwerk dus niet alleen doen. Dat is eigenlijk zacht uitgedrukt, want Verstraete hield er een stevig tempo op na en Marc moest zich beperken tot aanklampen. Iedereen verwachtte zich aan de scherpe eindsprint van Marc op weg naar zijn dubbel, maar de West-Vlaming liet dat niet zomaar gebeuren en gaf zijn titel de nodige glans met een topchrono. Marc smukte zijn zilver wel op met een stevige 4’20”35, een secondje na de winnaar en meer nog, amper een fractie boven zijn clubrecord dat hij twee jaar geleden in de WK-finale in Lyon had gelukt (4’19”63).

Daarna moest Corinne Debaets aantreden in de W50-finale van de 800m. Net als gisteren werd dat een zilveren medaille, maar de 2’33”72 zijn alweer een beste jaartijd. Bij de W35 maakte Sigrid Vanden Bempt haar masterdebuut en zij liet in een stevige 2’16”67 niemand in haar buurt komen om een eerste mastertitel binnen te halen. Het werd hier overigens een dubbel want Mona Rahmé draaide deze keer de rollen om met haar concurrente die gisteren de 1500m-titel aan Mona had ontfutseld. Mona kreeg voor deze zoete weerwraak ook haar tweede zilver van het weekend, aangevuld met een jaarbeste van 2’23”79.

M60 Marc Groeninckx opteerde bij dit kampioenschap voor de baanronde. Eerder dit seizoen had hij in die categorie het clubrecord van de 800m op de tabellen geschilderd. Dat gebeurde in twee Limburgse etappes: 2’36”74 in Heusden-Zolder op 1 mei en op 4 juni in Hechtel liet hij de klok stoppen na 2’36”08. De voorbereiding van Marc was deze keer niet naar wens verlopen, want afgelopen week stak hij nog twee dag in bed met koorts. Daar was nog weinig van te merken toen Marc 66”28 in de eerste serie klokte. Maar er zaten ook snelle leeftijdsgenoten in de tweede reeks en bij het samenvoegen van de resultaten, kreeg Marc Groeninckx de bronzen medaille toegewezen. Zijn chrono betekenen ook meteen het eerste clubrecord bij de M60 over de baanronde.

De net naast het stadion stromende Dender had ondertussen geen verkoeling gebracht over de atletiekpiste, waar de moedige 5000m-mannen zich klaarmaakten voor hun 12,5 ronden. Thierry Huberland kreeg in de 5000m af te rekenen met gewezen Europees kampioen Marc Bultinck, maar de Deinzenaar pakte het gezien de hitte wat kalmer aan. Zo vormde zich een kopgroepje van vier, waarbij ook Thierry zijn deeltje van het werk opknapte. Bultinck forceerde in de tweede helft wat meer, maar nog steeds bleven er drie atleten vooraan. Die gingen ook samen de laatste ronde in en Thierry verbaasde zichzelf en vele anderen met een vlijmscherp eindschot wat hem na zijn steepletitel van gisteren deze keer zijn eerste Belgische mastertitel op een vlak nummer opleverde. Zijn chrono, 18’39”92, moet algeheel aan de warmte worden toegeschreven.  Davy Segers was de laatste clubgenoot die in actie kwam. Hij maakte deel uit van het kopgroepje bij de M40, maar de tropische hitte eiste z’n tol. Davy, de enige Leuvense winnaar van de Beker van Vlaanderen vorige week, moest deze keer de strijd staken.

Samengevat pakten onze 8 deelnemers twee keer goud, drie keer zilver en een keer brons op deze tweede dag van de nationale masterkampioenschappen. Samengevoegd met het eremetaal van zaterdag, geeft dat een Leuvense totaaloogst van 6 titels, 5 zilveren en één bronzen medaille.
Michel