Daring Club Leuven Atletiek vzw logo

Daring Club
Leuven Atletiek

Wedstrijdatletiek

Uitstekende 10km op de weg van Dennis Laerte in Valencia

Valencia, 12 januari 2020

In Valencia verbeterde Dennis Laerte zijn persoonlijke besttijd over 10km op de weg tot 29'34". Dat is een nieuw DCLA clubrecord en de 20° Belgische prestatie aller tijden.
De Valencia Ibercaja 10km op de weg is een World Athletics Gold Label Road Race. De reputatie van die wedstrijd werd meer dan bevestigd, want de Keniaan Rhonex Kipruto verbeterde er het Wereldrecord en de Zwitser Julien Wanders vestigde er een nieuw Europees record. Bij de vrouwen liep Sheila Chepkirui de tweede chrono aller tijden over de afstand. Overigens liep Dennis Laerte 9 seconden sneller dan het wereldrecord bij de vrouwen.

"Sinds ik als 20-jarige in de ban raakte van het afstandslopen droom ik er van om de 30 minuten barrière over 10km te slopen. Het is wel bijzonder dat me dit vandaag lukt, amper 2 dagen voor mijn 35° verjaardag, in mijn laatste race als senior", zegt Dennis met enige emotie. Zijn vorige besttijd van 30'10" dateert van 2017.

Met zijn eindtijd van 29'34" verpulvert Dennis zijn PR met 36 seconden en doet hij ook 6 seconden beter dan het DCLA clubrecord van Kjell De Hondt over 10km op de weg. Die liep in 2013 in het Nederlandse Schoorl 29'40" over de afstand. Bashir Abdi is sinds vorig jaar nationaal recordhouder met 28'07". Op de Belgische ranglijst aller tijden schuift Dennis nu op naar de 20° plaats.

Ivo