Daring Club Leuven Atletiek vzw logo

Daring Club
Leuven Atletiek

wedstrijdatletiek

Friedel Cuypers in het spoor van Susan Krumins

DCLA-ers aan de slag in Vught (NED)

Vught (NED), 01 augustus 2020

In België worden de meeste geplande atletiekwedstrijden afgelast. Meer en meer Belgen zoeken daarom wedstrijden op in Nederland. Zo ook enkele van onze DCLA-atleten. Mirte Fannes (800m) en Friedel Cuypers (3000m) lieten er persoonlijke records optekenen.
Het polsstokteam reist al enige tijd de omliggende landen af om optimale wedstrijdgelegenheden op te zoeken. Elien Vekemans ging alweer vlot over 4,20m maar een nieuwe recordhoogte van 4,30m zat er voorlopig nog niet in voor haar. Bij de mannen gaf een topveld present met 4 atleten die persoonlijke bestprestaties van 5,72m of meer achter hun naam hebben. Ben Broeders presteert in 2020 constant op zeer hoog niveau en stoomde foutloos door naar 5,62m. De eerste beurt op 5,72m was een nipte misser, het lijdt geen twijfel dat Ben dit jaar nog hoger vliegt. Een puike tweede plaats was zijn deel. Thomas Van Nuffelen lukte seizoensbeste van 4,90m.

De meeting in Vught werd in extremis op het getouw gezet door de Technische directie van de Nederlandse Atletiekunie na de afgelasting van de Flanders Cup in Huizingen. Zo wordt hun nationale top maximaal ondersteund in deze moeilijke coronatijden. In de 800m nam Mirte Fannes het op tegen de nummers 2 en 3 van de Nederlandse jaarranglijsten. De organisatoren beslisten in extremis om er een mixed race van te maken en dat bleek geen al te best idee. Met teveel deelnemers in het veld werd er in de eerste ronde naar believen geduwd en getrokken, zodat Mirte besloot om aan de bel zelf het heft in handen te nemen. Tot aan 650m nam ze de bende op sleeptouw tot een mannelijke deelnemer haar passeerde. In de rechte lijn kwam Nederlandse Britt Ummels langszij. In haar spoor finishte Mirte in 2’05”00, alweer een – niet homologeerbaar – PR. “Wat een rommelige wedstrijd, ik moest me voortdurend focussen op positie kiezen en uit het gewoel blijven. Het is positief dat ik in zo’n moeilijke omstandigheden toch nog sterk presteer.” In de daaropvolgende reeks kwam Hanne Van Loock bij haar seizoensdebuut over de afstand tot fraaie 2’15”79.

Friedel Cuypers rukte vorig jaar op naar de nationale top bij de scholieren. Vandaag bewees ze over 3000m dat ze haar progressie met rasse schreden doorzet. Friedel pakte haar race verstandig aan en met overtuigend slotakkoord liep ze binnen in 10’28”12 of meer dan een halve minuut beter dan haar vorige besttijd. Zo klimt Friedel ook op naar de 11° plaats in de DCLA-ranglijsten aller tijden bij de scholieren op deze afstand. Een leuke herinnering is dat Friedel aan de start kwam met de Nederlandse wereldtopper Susan Krumins (zie foto) die er in Vught een trainingsloopje van maakte.
Ivo