Daring Club Leuven Atletiek vzw logo

Daring Club
Leuven Atletiek

Wedstrijdatletiek

Een leeg Koning Boudewijnstadion als decor voor het BK AC.

19 DCLA-atleten geselecteerd voor BK alle categorieën op 15 en 16 augustus

Kessel-Lo, 13 augustus 2020

11 mannen en 8 vrouwen vertegenwoordigen DCLA op de Belgische Kampioenschappen die volgend weekend 15 en 16 augustus plaatsvinden in het Koning Boudewijnstadion. Verschillende van onze atleten mogen titel- en medaillekansen koesteren.
Ben Broeders is topfavoriet in het polsstokspringen, zeker bij afwezigheid van zijn voornaamste concurrent Arnaud Art. Ben mikt echter op meer dan de titel alleen. Hij geeft al het hele seizoen blijk van supervorm maar een nieuwe recordhoogte zat er voorlopig nog niet in en daar maakt onze Olympische topper alvast jacht op. Thomas Van Nuffelen krijgt pittige concurrentie in de strijd om de ereplaatsen, de strijd om de medailles belooft daar erg spannend te worden.

Ook bij de vrouwen krijgt DCLA-atlete Elien Vekemans in het polsstokspringen de rol van titelfavoriete aangemeten, nu lijstaanvoerder Fanny Smets forfait geeft. Elien verbeterde dit jaar al haar PR en toonde meer regelmaat dan haar concurrentes. Een stresstest wordt deze strijd om een allereerste nationale titel AC voor Elien zeker wel. In dat polsstokspringen tekent ook scholiere Charlotte Vanlangenaker present.

Edwin Nys heeft thuis een collectie van zilveren BK-medailles in het discuswerpen. Daar kan er zeker nog eentje bij, al liggen de kaarten nu enigszins moeilijker. Edwin werd recent papa van Stan en schroefde het trainingswerk begrijpelijk flink terug. Enkele jonge leeuwen azen op de scalp van Edwin die zijn vel evenwel duur zal verkopen. Ilya Defrère kan zich hier mengen in de strijd om de ereplaatsen. Bij de vrouwen opteert Charlotte Vanlangenaker ook voor het discuswerpen. Amper 9 deelnemers in het kogelstoten, waaronder onze Kasper Verbeylen. Als tweedejaarbelofte blijft het moeilijk optornen tegen de sterkere beren in deze discipline, Kasper focust dus eerder op een goede prestatie dan op een hoge rangschikking.

Bo Brasseur profileert zich als medaillekandidate in het verspringen. De drie meerkampsters die in deze discipline het mooie weer maken (Thiam, Maudens, Vidts) staan niet op de startlijsten. Zo wenkt voor Bo de kans op een nationale medaille. Ze tankte alvast vertrouwen door op een meeting in Sint-Niklaas 5,83m ver te springen. Heleen Verstreken maakte vorige week haar seizoensdebuut in het hoogspringen met 1,65m en kan hoog eindigen als ze dat niveau nog wat kan opkrikken. Sympathieke Amer Ali Hatif is geselecteerd voor het hinkstapspringen.

Mirte Fannes mag ook bij de medaillekandidaten worden gerekend nadat ze drie opeenvolgende wedstrijden in 2’05” afwerkte, want daarmee neemt ze de 3° plaats in op de seizoensranglijsten. Maar de 800m is typisch een kampioenschap waarin het gevaar van alle kanten kan komen. Hanne Van Loock liet eerder deze zomer al chrono’s van 2’15” en 2’16” optekenen en kan die zeker nog aanscherpen.

Zus en scholiere Stien Van Loock krijgt op grond van haar indoorprestatie startrecht over 400m. Stien heeft talent en wilskracht en rekent op een nieuwe duik onder de 60 seconden. In de 400m horden komt Benedikt Tchimou voor het eerst in actie in roodwit tenue op een outdoor BK AC. Benedikt deed afgelopen weekend ook al wat wedstrijdritme op. Haar opdracht : kwalificatie voor de finale.

Onze 1500m lopers lieten zich vorig weekend van hun beste kant zien. John Heymans en Guillaume Grimard noteerden er persoonlijke records. Dat volstaat niet om toppers zoals Debjani & Co het vuur aan de schenen te leggen, maar kwalificatie voor de finale en een nieuwe overtuigende prestatie zijn voor hen een logische doelstelling. Ali Hamdi is na een periode van blessures nog niet aan het snellere trainingswerk toe en maakt een verstandige keuze voor de 5000m.

Tim Rummens heeft de echte wedstrijdvorm nog niet te pakken. Op dit BK wordt het de eerste opdracht om comfortabel door te stoten naar de finale van de 400m horden. En dan moet de kampioenschapsloper in Tim zondag nog maar eens opstaan. Maxime Lermyte mikt in de 400m op een verbetering van zijn beste seizoenschrono.

Thiel Sodji, Nathalie De Beuckelaer, Yewbdar Denys en Wouter Lammens solliciteerden ook naar een plaats op de startlijsten van dit BK, maar ze werden niet in de definitieve selectie opgenomen.

Het BK alle categorieën vindt plaats achter gesloten deuren. Omwille van de corona-maatregelen worden enkel vooraf geregistreerde trainers toegelaten voor de duur van de competitie van hun atleet. Het uurrooster werd zo breed mogelijk over de volledige dag uitgespreid om een te grote concentratie van atleten, medewerkers en juryleden te vermijden.

Jammer dus voor het publiek, maar de meeste atleten zijn wat blij dat ze een zeldzame kans krijgen op competitie van hoog niveau. Er werd overwogen om dit BK via livestream toegankelijk te maken, maar daarover kregen we voorlopig nog geen uitsluitsel.
Ivo