Daring Club Leuven Atletiek vzw logo

Daring Club
Leuven Atletiek

wedstrijdatletiek

Raphael Holzdeppe wint Leuvens Polsstokgala (5,51m)

Atleten en publiek maker er sfeervol Polsstokgala van

Kessel-Lo, 30 augustus 2020

Het Leuvense Polsstokgala kreeg dit jaar met heel wat tegenslagen af te rekenen. De organisatoren dienden zich aan voortdurend wisselende richtlijnen aan te passen maar slaagden er toch in om dit evenement op sfeervolle wijze te laten doorgaan. Helaas verhinderden de weersomstandigheden de absolute topprestaties waarop Het Pole Vault team dit jaar rekende, want bij de mannen was het sterkste deelnemersveld ooit present in de Gaston Roelants Atletiek Arena.
Een jaar vol onzekerheden door de Corona crisis, en dat was met het Polsstokgala niet anders. Kan het doorgaan in het stadscentrum op de Oude Markt ? Zal het uiteindelijk überhaupt kunnen doorgaan in het stadion ? Met of zonder publiek ? Zullen de internationale atleten opdagen ? Zal het weer meezitten ? Uiteindelijk was het toch opnieuw een top editie ! Het zal in de boeken gaan als één van de meest sfeervolle atletiekwedstrijden in België van dit corona-jaar !

Bij de dames hadden we Lola Lepere die een aanval deed op haar eigen Belgisch record bij de cadetten dat op 4,00m staat. 4,01m zat er echter niet in voor de atlete uit Bertrix, die wel bewees dat ze nog veel in haar mars heeft. Lola werd knap 3e in de over-all vrouwen competitie. Melanie Vissers werd puik 2e met 4m11. De Duitse kampioene Ria Möllers won de wedstrijd met fraaie 4m21 !

Tijdens de opwarming van de elite mannen kregen de heren plots met een moeilijke (tegen)wind af te rekenen. Die ging weer helemaal liggen tijdens de wedstrijd, maar je zag duidelijk dat dit toch wat energie had gekost bij enkele atleten. Desondanks sprongen de plaatselijke atleten Thomas Van Nuffelen en Frederik Ausloos hun beste prestatie van dit seizoen, respectievelijk met 4m96 en 5m11. Thomas werd knap 4e voor de Duitser Daniel Clemens die 4m81 overschreed.

Menno Vloon geraakte niet onder stoom, waarschijnlijk door de moeilijke opwarming. Hij haalde zijn beginhoogte niet. Vloon werd de volgende dag wel Nederlands kampioen met 5m75, wat bewijst dat hij wel degelijk in topvorm verkeert.

Ben Broeders onderging hetzelfde onfortuinlijke lot. Ben had af te rekenen met krampen in de kuiten door het koude weer en door de verschillende interviews die tussen de opwarming en de wedstrijd werden afgenomen. Daardoor kon hij zich onvoldoende warm houden. Een serieuze domper voor Ben die voor zijn thuispubliek zijn vorm wilde etaleren van de afgelopen Diamond League-wedstrijden waarin hij telkens knap tweede werd. Hopelijk kan Ben revanche nemen op de Memorial Van Damme van volgende vrijdag !

Door het falen van deze beide favorieten kaapte Frederik Ausloos wel mooi de 3e plaats weg. Een andere Duitse topper Torben Blech borg na de opwarming de stokken op omdat hij last kreeg van maag- en darmklachten. Opnieuw een tegenvaller dus voor het sportieve spektakel.

Thomas Van der Plaetsen kende wel een sterke generale repetitie voor zijn komende meerkamp in september ! Met een knappe sprong over 5m41 werd Thomas verdiend 2e. De wereldkampioen van 2013 Raphaël Holzdeppe kon finaal wel het laken naar zich toetrekken tijdens dit Gala. De Duitser ging weliswaar met een beetje geluk bij zijn 3e poging over zijn beginhoogte van 5m51 en verzekerde zich daarmee van winst. Met nog enkele knappe pogingen op 5m70 is hij trouwens een verdiende winnaar van deze bijzondere editie en een mooie naam op de erelijst van het DCLA Polsstokgala !

De overige DCLA-ers lieten volgende prestaties optekenen : scholier Elie Bacarie 3m61, junior Philippe Hiroux 3m31 en cadet Ylio Philtjens 3m76. Ondanks zijn sterke opwarming haalde Dai Keita zijn beginhoogte niet. Nog even vermelden dat eerstejaarscadet Ylio Philtjens dit jaar al een PR van 4,10m lukte, dat is de 4° DCLA-prestatie aller tijden bij de cadetten en de beste Belgische jaarprestatie in zijn categorie.

Tijdens een korte huldiging werd Ben Broeders in de bloemen gezet als winnaar van de Trofee voor Sportverdienste van de Stad Leuven 2019. Bij de vrouwen ging die trofee naar Elien Vekemans die intussen naar de Verenigde Staten is afgereisd om haar studies en sport te combineren aan de Universiteit van Arkansas. Het team 4 x 1500m bij de junioren nam de trofee in ontvangst van beste team 2019. De Leuvense schepenen Johan Geleyns, Dirk Vansina en Carl Devlies vertegenwoordigden het stadsbestuur.

Het Leuvens Pole Vault team dankt alle medewerkers en vrijwilligers van het Organisatieteam van DCLA en de Stad Leuven voor de enorme ondersteuning ! Ook dankzij hen was dit gala een enorm succes !
Steven, Ivo