Daring Club Leuven Atletiek vzw logo

Daring Club
Leuven Atletiek

Wedstrijdatletiek

Florence Amon, favoriete in het hinkstapspringen.

Op medaillejacht op KVV in Gent

Kessel-Lo, 16 mei 2023

Het Kampioenschap van Vlaanderen vindt op Hemelvaartdag plaats in Gent. Het kan zomaar zijn dat DCLA hier een tiental medailles wegkaapt.
Het Kampioenschap van Vlaanderen heeft in de voorbije jaren heel wat van zijn pluimen gelaten. Veel nationale toppers zoeken het groeiende aanbod van internationale wedstrijden op en ook de populaire Flanders Cups vreten aan de status van dit KVV. Toch blijft het een kampioenschap om naar uit te kijken, met wel degelijk stevige bezetting in heel wat disciplines.

DCLA is het mekka van het nationale polsstokspringen. Met Thomas Van Nuffelen en Elien Vekemans brengt DCLA 2 topfavorieten in dit nummer op de baan. Thomas torent hoog boven de Vlaamse concurrentie uit, Elien kan donderdag zomaar hetzelfde doen. Stilaan helemaal met zichzelf verzoend en vol vertrouwen na het springen van EK Beloftenlimiet op de Interclub kleurt de lucht voor Elien momenteel azuurblauw. Scholiere Gitte Bellemans is op dit hoogste niveau ook van de partij.

Enkele jaren terug kampte DCLA met een lichte malaise in het hinkstapspringen en vandaag staan er zowaar 2 favorieten op de aanloopbaan. David Boda maakte vorig jaar een overrompelend debuut in de discipline en droomt in stilte van een selectie voor de Europabeker eind juni. Die droom begint op het KVV in een rechtstreeks duel met Bjorn De Decker (WIBO). Hier zijn Richard Mayango en coach Amer Ali Hatif bevoorrechte getuigen. Toen Florence Amon in 2019 bij DCLA aanklopte had ze flinke 10,76m achter haar naam staan maar de volgende twee jaren brachten niet de verhoopte progressie. 2022 was een jaar van doorbraak met PR van 11,31m. Een half jaar verder rijgt Florence de 12 meter plus wedstrijden aan mekaar en hoort ze bij de nationale top 5. Als Florence haar aanloop op orde krijgt en de zenuwen in bedwang houdt, dan wenkt hier voor haar KVV-goud.

Yewbdar Denys is één van de uitblinksters van dit DCLA-voorjaar na verrassend maar verdiend brons op het BK 10000m. In dit 5000m gezelschap is Yewbdar in staat om de concurrentie pijn te doen en een resolute gooi te doen naar de Vlaamse titel. Charlotte Vermeylen loopt hier op haar eigen marstabel. Benieuwd hoe Lode Van Tente het er in een naar verwachting snellere race over 5000m dan bij de Interclub van af brengt. Taktisch opereert Lode meesterlijk, alles begint nu bij de juiste inschatting van de tempo’s onderweg.

In de 1500m gaan Kobe Hermans en Elias Sleeckx de strijd aan met Philip Cortvriendt (OEH). Wie op de Interclub in Luik was zet al zijn centen op deze jonge leeuwen van DCLA. Laura Hombroux aast in dit voorjaar op een topprestatie over 1500m via geslaagde opstapjes over 800m en 3000m in het prille seizoensbegin. In een ideale race is een podiumplaats voor Laura niet uitgesloten. En wat kan Louise Hendrickx in dit veld ? Zij verpulverde vorige week haar 5000m-PR en kan mogelijk ook over de kortere afstand stunten. De spanning druipt nu al van deze wedstrijd af.

Kwinten Cools pakte dit jaar al stevig uit met kogel en discus. In het kogelstoten lijkt het logisch dat Kwinten en Kasper Verbeylen zilver en brons wegkapen, maar waarom niet gaan voor meer ? In het discuswerpen komt Kwinten op papier met de vierde prestatie in de ring, maar discussen kunnen alle kanten opvliegen. Joke Liefooghe gaat voor dezelfde dubbel, maar met persoonlijke ambities.

Brons voor Evi Vercruysse in het hamerslingeren is een veilige gok in een discipline waar de verhoudingen nogal soliede gebeiteld zijn, zeker in het spectrum waar Evi de hamers gooit. In Luik was de kloof met tweede in de ranking Ilke Lagrou (KAAG) kleiner dan verwacht. Een PR ligt ook nog altijd in het verschiet voor Evi.

Voor Benedikt Tchimou wordt het fel knokken over 400m waar de top 2 tot 5 heel dicht bij mekaar ligt. Wij tippen dan toch maar op sympathieke Bene. Maar ook de nummer 6 op de inschrijvingslijst Marie Fickers kan zich in deze debatten mengen. Marie heeft na veel blessureleed het goede ritme teruggevonden. Op inzet, ervaring en koersinzicht is er voor onze Duitstalige 400m-topper veel mogelijk. Verderop in het deelnemersveld is het genieten van de DCLA-weelde over deze afstand. Trainingspartners Ine Hugaerts en Claire Jacobs willen een mooi vervolg breien aan degelijke seizoensstart over 400m. Junior Jurian De Rooze is een indrukwekkende nieuwkomer over de 400m. Bij zijn debuut over de afstand twee weken terug knalde rijzige Jurian naar verbijsterende 50”66. Aan dit veld moet Jurian zich optrekken om te bevestigen en – wie weet – ons andermaal te verbazen.

Nina Hespel maakt een zijsprong naar de 200m, uitkijken of ze tegen het pure sprintgeweld stevig weerwerk kan bieden. Alpha Boye neemt beide sprintnummers voor zijn rekening. Over 100m gaat Marnix De Pauw op zoek naar bevestiging van zijn uitstekende vertoning op de Interclub. De finaleplaatsen worden hier duur bevochten.
Naast Anne Zagré (RESC) of naast Noor Vidts (VAC) lopen brengt Noor Koekelkoren niet van haar stuk. Met bombenstart en tunnelvisie schudt ze zelf mee aan de boom over 100m horden. Aan lef en overgave heeft deze eerstejaarsjuniore geen gebrek. Nog wat technisch wennen aan de hoge horden en dan komen de topchrono’s wel vanzelf. De strijd om een finaleplaats belooft in eerste instantie al pittig te worden.

Het ongewone uurrooster sluit het KVV af met de 400m horden. Richard Mayango heeft de smaak te pakken en deinst niet terug voor alarmerende lactaatwaarden aan de finish. Anke Vermaelen komt voor het eerst dit seizoen in actie in deze veeleisende discipline.

Wie er in Gent niet bij kan zijn kan de gebeurtenissen volgen via https://www.atletiek.nu/wedstrijd/main/39386/


Ivo