Daring Club Leuven Atletiek vzw logo

Daring Club
Leuven Atletiek

Wedstrijdatletiek

BVV cadetten en scholieren: De ware thriller in cijfertjes

17 mei 2023

Het was fijn nieuws toen we in november te horen kregen dat DCLA de organisatie van de Beker van Vlaanderen voor cadetten en scholieren kreeg toegewezen. Een thuismatch zorgt altijd voor wat extra energie bij onze atleten en mede door de prima weersomstandigheden sneuvelden er aardig wat persoonlijke records. We behaalden ook tien individuele overwinningen, dubbelslagen waren er voor Phaedra Dirix en Ellen Schotte. We ijverden, samen met onze buren van ROBA en de blauwwitten van KAAG, duchtig om kampioen te worden in de hoogste afdeling. Van het podium zijn we verzekerd maar op welk schavot we staan is nog niet beslist. Wie de beker ook mag winnen, van een heus atletiekfeest hebben we zondag al zeker kunnen genieten.
Een vuurdoop was het voor twee van onze atleten op de lange hordewedstrijden. Gabriel Nange heeft wel al ervaring met steeplelopen maar een 400m horden was nieuw voor hem, hij speelde op veilig en liep een gecontroleerde race in 67”08. Het leverde de eerste zeven punten op voor ons team. Meerkampster Lou Goossens waagde zich voor de eerste keer aan de 300m horden, met een tijd van 49”45 verbaasde ze zichzelf. Later op de dag sprong ze naar de overwinning in het hoogspringen (1m53) bij de cadetten. Meer ervaren is Allegra Gursoy, haar 400m horden haspelde ze af in 67”23, en een tweede plaats beloning. Manusje-van-alles Dries Ouattara gooide alles in de strijd om de overwinning te pakken, hij stormde de laatste honderd meter naar de eindmeet en versloeg al zijn tegenstanders in een knappe 41”43. Bekomen van zijn exploot verpulvert hij daarna ook nog zijn besttijd op de 200m in 24”34.

De eerste kampnummers van de dag waren ondertussen ook van start gegaan. Janne Cuppens wordt zevende in het hoogspringen(1m35) bij de scholieren. Tobias Huybrechs sprokkelde net een puntje meer in het polsstokspringen (2m60) bij de cadetten. In extremis viel Tobias ook nog in voor Quinten Saverwijns op de 100m horden. Hij kweet zich voortreffelijk van zijn taak en werd zowaar vijfde in 16”38. Afgezien van zijn hamstringblessure, kon pechvogel Quinten toch nog deelnemen aan het discuswerpen, met een worp van 35m72 werd hij vijfde. Ook onze nieuwe aanwinst Amber Willepenninckx mocht discuswerpen (33m77), ze rijfde het maximaal aan punten binnen. In het speerwerpen werd ze netjes derde, de speer landde na 33m42. Ellen Schotte mocht eveneens twee werpnummers combineren. Niet helemaal in haar sas werd haar dag toch heel succesvol, ze kreeg het voor elkaar om zowel in  het kogelstoten (10m97) als het speerwerpen (34m82) het maximale aan punten te behalen. Scholier Lorenzo Nys werd opgesteld voor twee springnummers, door een lichte blessure mocht Lorenzo niet vol aan de bak in het verspringen. Met slechts twee pogingen en een verkorte aanloop werd hij toch knap vijfde met een sprong van 5m42. In het hoogspringen (1m92) kon hij wel voluit gaan en dat resulteerde in een mooie zege. Onze specialist in het hamerslingeren Louis Coeckelberghs mocht zich uitleven in het discuswerpen en speerwerpen bij de scholieren jongens. Met een tweede plaats in het discus (40m16) en een vijfde in het speerwerpen (38m42) dikte hij ons puntentotaal aan met negentien punten. Zijn trainingsgenoot Arent Moens won zelfs het speerwerpen, dit  met een heuse verbetering van zijn persoonlijke beste, hij wierp de speer bij de cadetten over de veertig meter (40m90).

Terug naar de loopnummers nu, onze spurters slaagden er alle vier in om op de 100m hun besttijd te verbeteren! Eerstejaarscadet Juliette Debucquoy knalde naar een tijd ruim onder de dertien seconden (12”88) en werd tweede. Dieter Wittebolle liep ondanks wat trainingsachterstand door een voetblessure naar een fraaie 12”37, helaas met een fractie teveel aan rugwind. Bij de scholieren  liet Uma Goedseels  met een  tweede plaats 12”51 noteren en de chrono voor Emile Vander Plaetse stopte op 11”43.  Op de 200m liep Uma als derde over de meet in 25”74 (PR). Emile waagde zich ook nog aan de baanronde en bleef net boven zijn PR steken (53”01).

Tijd voor het langere werk met Mirte Leyssens op de 800m bij de cadetten, ze liep een verstandige koers en kon op het einde nog versnellen wat resulteerde in een knappe 2’31”69. Voor scholiere Noor Jacques is 800m net iets te kort maar ze werd toch vierde in 2’27”65. Twee Halenaars op de 800m  bij de jongens : Jan Breugelmans gaf het beste van zichzelf en eindigde in 2’23”53, Bram Van Eyck had zware concurrentie, met zijn stevig eindschot kon hij de derde plaats veroveren in een persoonlijk record (2’01”56). Amélie Koninckx kon op de 1500m postvatten in het tweede groepje loopsters en kon haar positie houden tot aan de meet, ze werd zevende in 5’15”80. Erjen Stiers deed het als eerstejaarscadet  voortreffelijk op deze afstand en werd beloond met een derde plaats en een fiks PR (4’33”29°). Marie-laure Noë liep de tegenstand aan flarden, eenmaal van start op de 1500m bij de scholieren koos ze het hazenpad en won autoritair haar koers in 4’45”32.  Tenslotte was er nog Joren Segers, hij liet een trio begaan maar kon naar het einde nog sterk terugkomen met een fameuze eindspurt en werd nipt vierde in 4’11”78.

Opnieuw naar het veldwerk waar Annabel Molina het verspringen voor haar rekening nam, ze noteerde een sprong van 4m73. Voor Wout Vanderhaegen stond hoog- en verspringen op het programma. Wout liet in het hoog een mooie 1m55 (PR) optekenen en sprong 4m79 ver. Lou Van Mierloo deed het uitstekend met een derde stek in het kogelstoten bij de cadetten jongens, hij stootte de kogel 10m77 ook al een PR. Roos Van Puyvelde kon met haar laatste poging (10m01) twee plaatsen goedmaken, een zevende plaats en een PR voor Roos in het kogelstoten. Ook voor Sibe Vanbergen zat er een record in, hij vloog over 2m80 in het polsstokspringen bij de scholieren. Phaedra Dirix is in uitstekende vorm en dat bewees ze ook door voor twee overwinningen te zorgen voor onze club. Ze behaalde zeges in het verspringen (5m28) en de 200m. Het was een felbevochten zege in het verspringen want pas in de laatste sprong kon ze de eerste plaats afsnoepen. Op de 200m doorbrak Phaedra de kaap van de 26 seconden, in een winnende 25”90 maar jammer genoeg net te veel rugwind gemeten. Mathias Ghysbrecht had meer geluk,  hij kon een homologeerbare 200m optekenen in 24”58 in een stevig PR en plaats vijf.

Ondertussen gingen terug de hordenummers van start. Wat gezegd van Simon Wybaillie, als afstandsloper diende hij zich aan om de 110m  horden tot een goed einde te brengen. Hij finishte als zevende in 17”97. Minne Putseys had haar dagje niet, ze deed haar uiterste best en kon voor onze club toch nog drie punten binnenhalen op de 100m horden (18”24). Trainingsmaatje Lena Hombroux haalde een achtste plaats op de 80m horden (12”84).

Met nog twee werpnummers  voor de boeg liepen de kampnummers naar hun einde. Gelegenheidswerper van dienst Aldo Callens was bereid om nog eens de kogel weg te stoten, hij deed dat zonder training prima en  werd vijfde met 11m24 goed voor de volle acht punten. Lotte Smolders mocht discuswerpen bij de cadetten, de schijf landde op 21m86 en een extra zes punten.

Met de 400m stonden de laatste individuele proeven op het programma.  Katie Rupert startte in baan acht, ze kwam aan als vijfde van haar reeks en als negende in de totaalstand eigende ze zich een PR toe in 65”01. Janne Hermans bewees dat haar duik onder de minuut geen toeval was, ze liep als tweede over de streep en verbeterde nogmaals haar PR in een sterke 58”70. Stan Van Eyck tenslotte finishte als derde bij de cadetten jongens, in een tijd van 55”27 net geen PR.

En tot slot de aflossingen, nog altijd strijdend voor de eindzege staan de zenuwen strak gespannen. Maar de oefensessies met Stéphanie en Gunther waren veelbelovend dus de teams geloven in hun kunnen. De cadetten meisjes met Juliette Debucquoy, Phaedra Dirix, Lena Hombroux  en Emma Pil presteren schitterend, ze lopen samen naar een tweede stek en verbreken het clubrecord in een supertijd van 49”69. Ook het cadetten jongensteam met Dries Ouattara, Stan Van Eyck, Wout Vanderhaegen en Dieter Wittebolle zorgt dat we nog meedoen voor de hoofdvogel, ze worden vijfde in 48”16. En dan mochten onze scholieren meisjes met Allegra Gursoy, Janne Hermans, Gitte Bellemans en Uma Goedseels op de piste.  Geroutineerd als ze zijn rekenden we op topwissels. Maar toen ging het mis, bij de derde wissel vliegt de stok hoog in de lucht, verwarring alom, verbijstering en tranen. Na veel discussie krijgen ze een herkansing, solo lopen tegen de klok. De meisjes slagen er weliswaar in om de snelste tijd neer te zetten (49”51). De aflossing van de scholieren jongens met Thomas Angevaare, Emile Vander Plaetse, Mathias Ghysbrecht en Joppe Gutschoven ging door al het tumult een beetje aan ons voorbij maar zij deden het meer dan voortreffelijk met een derde plaats (46”61).

Alles bij elkaar genomen was het een schitterende dag. De vele aanmoedigingen van de talrijke supporters deden deugd. Onze reserve-atleten stonden klaar om in te vallen : dank je wel Lotte, Marthe, Hanne, Yasmine, Tillyanne, Sverre, Pepijn, Semeon en Dries! Onze trainers zagen dat het goed was ; bedankt Stéphanie, Evelien, Ine, Sigrid, Herman, Gunther, Guy, Arne, Dawie, Tuur en Thomas !

Afwachten nu wie aan het langste eind trekt want een resultaat van deze bekercompetitie is er nog niet aangezien de jury geen beslissing wilde nemen en dit overlaat aan de jurycommissie.

Geen eindresultaat, geen winnaar, geen podium , geen feestgedruis… wie het ook mag winnen.
Ilse Verlinde