Daring Club Leuven Atletiek vzw logo

Daring Club
Leuven Atletiek

Wedstrijdatletiek

The greatest, the biggest, the strongest, Team DCLA !

Terugblik: Alle DCLA interclub ploegen op het podium van de hoogste afdeling!

07 juni 2023

Als enige club in België met alle ploegen in de hoogste afdeling staan en met alle ploegen op het podium eindigen. Dan mag je jezelf toch met fierheid en zonder schroom de beste atletiekclub van het land noemen.
Dit verdient een terugblik, want het is een prachtprestatie die een nieuw hoogtepunt bijschrijft  in onze clubgeschiedenis. Een terugblik van een voorzitter die alle interclubs vanop de eerste rij mocht volgen.

2023 begon met de traditionele veldloopkampioenschappen. Al is de deelname van de verschillende clubs voor de interclubranking wat gedaald, toch wil DCLA er in de breedte graag bij zijn. Ook vormen deze rankings de selectiecriteria voor de ECCC-kampioenschappen waardoor DCLA zijn betere veldlopers een extra internationale ervaring kan aanbieden. Dit jaar wonnen we overtuigend de interclubtitel in het veldlopen. Dit levert de seniors mannen en de junioren meisjes een selectie voor het ECCC 2024 op.

De interclubs op de piste zijn voor atleten, ex-atleten, supporters en bestuur altijd erg belangrijk en in het verleden toonden de emoties de grootte van het clubhart. Dankzij al onze coaches was elke ploeg een toonbeeld van inzet en eendracht. Het is ook een moment dat de club van zijn top-atleten vraagt om de individuele doelen (en soms ook proeven) even aan de kant te schuiven en zich in te schakelen in het grotere geheel.
2023 was een toonbeeld van dit engagement. Hanne Claes die als ervaren gazelle de 100m en de 200m voor haar rekening nam, Nina die door een ongemak met enige reserve liep, Elien die zich kwalificeerde voor het EKU23. Ben, die de eer van de winst aan zijn clubmakker Thomas liet, maar als captain de hele dag aanwezig was. Onze toppers die het voorbeeld gaven wat gevolgd werd door de hele ploeg. Invallen ? Geen probleem voor Mona en Lode. Boven zichzelf uitstijgen ? Het is de beesten van Guy en Bart op het lijf geschreven. Werpnummers ? Hermans’ atleten zorgen al jaren voor karrenvrachten punten op de interclub. De sfeer was top, maar niet alleen de sfeer.
Andere clubs keken met verwondering hoe DCLA, zonder buitenlandse atleten aan te trekken voor de interclub, in duel ging met gedoodverfde favoriet RESC. De tweede plaats is er dan ook eentje met een gouden randje.

De cadetten en scholieren strijden al enkele jaren voor de podiumplaatsen en dit kunnen doen op eigen piste is natuurlijk een extra stimulans. Het clubgevoel werd versterkt niet enkel door de atleten op de piste, maar ook door de cadetten en scholieren die niet in de ploeg stonden, maar die dag wel mee als vrijwilliger actief waren. Zo deelde iedereen in de sfeer en de prachtige prestatie en leek het tot op het eind of ze zich allemaal kampioen mochten noemen. Helaas moest de groene tafel het finale verdict vellen wat in ons nadeel viel waardoor we derde eindigde. Voor ons zijn jullie kampioen, al was het maar door de sportieve houding die jullie, net zoals de atleten van KAAG en ROBA, ten toon spreidden. Laat die laatste 4*100m het echte beeld zijn van de DCLA atleet die met respect voor mekaar voor het hoogst haalbare gaat.

Voor de pupillen en miniemen ligt, zoals ons jeugdbeleid het bepaalt, onze focus niet direct op winst. Daar ligt de prioriteit op de technisch correcte uitvoering, wedstrijddeelname en plezier. En dat was er ! Rood-wit gelakte nagels, DCLA-tattoos, rood-witte strepen en petten als bewijs van de sfeer. Karrenvrachten persoonlijke records tonen de sportieve vooruitgang. De winst als doelstelling is voor later, maar jullie op een fantastische manier gedaan wat jullie moesten doen en DCLA is trots op elk van jullie.

Tot slot kwamen de masters, die na de promotie naar de hoogste afdeling als startambitie het behoud kregen. De ploegopstelling werd versterkt met nieuwe masters en ex-toppers waardoor de ambitie verschoof naar de eerste helft en misschien zelfs top 5. Groot was dan ook de verrassing dat DCLA de club was die de uiteindelijke winnaar RIEME tot aan de aflossingen het vuur aan de schenen bleef leggen. De tweede plaats was uiteindelijk ons deel, wat een jaar na promotie een schitterend resultaat is.

Is 2023 een uniek jaar is een vraag die men zich dan stelt ?  Vergelijken is altijd moeilijk in een sport die probeert mee te evolueren, maar in de geschiedenis van 50 jaar DCLA vonden we toch ook een memorabele jaar 1967 terug, waar de mannen IC kampioen werden van België, de vrouwen wonnen de ‘Femina beker’ bij de seniors, werden de kadetten eerste en de scholieren tweede. Hier spreken we van de generatie van Gaston Roelants, André Dehertoghe, Marcella Coremans en zo vele anderen. Andere uitslagen zijn ons niet meer bekend, maar het moet alle huidige atleten deugd doen dat ze een interclubprestatie neerzetten die vergelijkbaar is met deze hoogdagen uit de clubgeschiedenis.

Als grote club hebben we uiteraard het voordeel van de huidige wedstrijdformule met gemengde wedstrijden en veel proeven. Maar dit is ook wat DCLA typeert om een grote goede club uit te bouwen met een brede basis en een sterke topsportwerking. Dit is het resultaat van het vele harde werk op en naast de piste. Een jeugdbeleid dat sinds een 8-tal jaar een nieuw elan kreeg, doorgetrokken werd naar een verbrede oriëntatiewerking, waardoor DCLA sterker wordt in de breedte. De kern in Halen, waar belangrijk stappen gezet worden die een zeer gewaardeerde bijdrage leveren aan de interclubprestaties. De masters die via de verbrede oriëntatiewerking nieuwe trainingsmogelijkheden kregen en waar het nieuwe team van Jeroen, Erika en An de masters en ex-toppers enthousiasmeren om een goede interclub af te werken.
Dit allemaal ter versterking van ons topsportbeleid, waar de samenwerking tussen trainers, atleten en bestuur goed verloopt en de clubrecords van onze grote namen zoals Ivo Van Damme bijgesteld worden en internationale kwalificatielimieten gehaald worden.

Onze ondervoorzitter organiseerde vorig jaar een interclub BBQ voor alle atleten en reserven (CAD/SCHOL/SEN/MAS) om zo de DCLA spirit te versterken en de resultaten te vieren. Het spreekt voor zich dat we dit dit jaar herhalen en jullie ontvangen via jullie coach jullie persoonlijke uitnodiging.

Bedankt allemaal,
het was een eer om jullie te mogen aanmoedigen op de interclubs.
Johan Klykens