Daring Club Leuven Atletiek vzw logo

Daring Club
Leuven Atletiek

Wedstrijdatletiek

Elien Vekemans flies like an eagle.

Elien Vekemans verbluft met 4,50m in Europabeker - wrap up van het weekend (updated)

Silesia, Polen, 25 juni 2023

Op de European Athletics Team Championships in Polen werd Elien Vekemans knap vierde in het polsstokspringen. Ze overschreed er maar liefst 4,50m, een nieuw Belgisch Record voor Beloften en de beste Europese prestatie U23 van dit jaar.
De vroegere Europabeker Atletiek is omgedoopt tot “European Athletics Team Championships” en worden om de twee jaar gehouden, als onderdeel van de zgn. “European Games”. België behoort tot de hoogste Europese Divisie waarin de 16 sterkste landen het tegen mekaar opnemen. Flinke tegenstand dus voor de Belgische atleten en dat was in het polsstokspringen bij de vrouwen al zeker niet anders. Op papier waren 10 van de 16 deelneemsters heel wat sterker dan Elien Vekemans. Maar onze jonge clubgenote liet zich niet imponeren en na overschrijdingen bij tweede beurt over 4,25m en 4,40m ging Elien bij haar eerste beurt over een nieuwe persoonlijke recordhoogte van 4,50m ! Wat een prestatie !

Slechts 3 atleten, waaronder de regerende Europese kampioene sprongen hoger. Het niveau in de breedte was ook niet min. Zo strandde wereld- en Olympisch kampioene Katerina Stefanidi op plaats 8 met 4,40m. Een mijlpaal dus in de loopbaan van Elien, die in alle rankings als een komeet naar voren schiet. Dit is een nationaal Record U23 en de beste Europese jaarprestatie U23. Meer nog : Elien rukt hierdoor op naar de Top 36 van de atleten die in aanmerking komen voor een WK-selectie in augustus in Budapest. Overigens is 4,50m goed voor de 30° plaats op de voorlopige wereldranglijsten van dit jaar. Van een internationale doorbraak gesproken ...

Nog in Polen werd Ben Broeders onfortuinlijk pas 10° in het polsstokspringen nadat hij drie keer faalde op routinehoogte van 5,65m. Stijn Baeten liep een zeer degelijke 1500m. In een topveld sleepte hij een verdienstelijke 10° plaats uit de brand. Hanne Claes, net als Ben Broeders al zeker van WK-selectie, gaf ter plaatse forfait voor de 400m horden door een hamstringblessure.

Op de internationale meeting in Rhede (GER) liep Nina Hespel met 56"14 een seizoensbeste prestatie, amper 6 honderdsten boven haar PB van 2022. Dat is ook de tweede Europese tijd van dit jaar bij de Beloften. In juli vindt het EK Beloften plaats in Finland. In Sint-Niklaas brak Yewbdar Denys voor het eerst de grens van 10 minuten over 3000m (9'57"48) en in Duffel lieten Louise Hendrickx (2'14"64) en Marieke Van Leeuwen (2'16"21) puike PB's optekenen over 800m.
Ivo