Daring Club Leuven Atletiek vzw logo

Daring Club
Leuven Atletiek

Wedstrijdatletiek

BK AC : 3 x goud, 4 x zilver, 2 x brons

Brugge, 30 juli 2023

Ben Broeders, Elien Vekemans en Nina Hespel veroverden in Brugge nationale titels. Zilver was er voor John Heymans, Thomas Van Nuffelen, Pieter Sisk en Kwinten Cools. Kasper Verbeylen en Bo Brasseur waren goed voor brons.
Dag 1 - Zaterdag

Kersvers Europees zilveren Elien Vekemans stond voor de opdracht om de nationale titel binnen te halen met een degelijke prestatie. Dat kon haar zekerheid bieden over haar WK-selectie. Van die druk was niets te merken. Elien reeg de hoogtes aaneen, ondanks de soms moeilijke wind op de aanloopbaan. Met overtuigende 4,40m lijkt haar ticket voor Budapest nu wel verzekerd. Gitte Bellemans kon de wind niet bedwingen en faalde op haar beginhoogte.

Ben Broeders leek wel bevrijd in dit voor hem intussen ongewone gezelschap. In de Diamond League meeting in Monaco liep het niet naar wens voor Ben, maar vandaag klopte alles en ging hij gezwind over 5,72m en knoopt hij opnieuw bij zijn beste seizoensniveau aan. Nu deze vorm verder aanscherpen op het DCLA-polsstokgala volgende week. Thomas Van Nuffelen opereert vaak in de schaduw van Ben, maar dat doet hem onrecht aan. Thomas floreert in de internationale subtop en op routine en vertrouwen leverde hem dat hier zilver op met 5,20m.

In het kogelstoten beitelde Kwinten Cools zich in de tweede beurt met 16,47m naar zilver. In de strijd om brons wisselden de posities maar liefst 5 keer. In de laatste poging werd Kasper Verbeylen eerst naar plaats 4 verwezen, maar zijn repliek was raak : met knappe 15,63m deed hij 2 centimeter beter dan zijn rivaal voor brons. Sam Vanmolecot eindigde als 9° met 13,21m.

Al even spannend ging het er aan toe in het verspringen. Na de tweede ronde voerde Bo Brasseur het veld aan, maar na de vierde poging stond Bo alweer op brons. Met 6,02m in de vijfde beurt leek Bo zilver te pakken maar in de laatste ronde werden de bordjes opnieuw gekeerd. Brons voor Bo in het verspringen waar de top 5 door 8 luttele centimeters van mekaar werd gescheiden.

Voor John Heymans stond er op dit BK ook een WK-selectie over 5000m op het spel. Hinderlijke wind was de spelbreker voor de nochtans goede samenwerking met een drietal van OE Halle dat met gelijke ambities aan de start kwam. John gooide op 2000m van de meet al zijn krachten in de strijd en dank zij een snelle slotkilometer die Kimeli voor zijn rekening nam hield de chrono van John halt bij 13’27”06. Dat volstond op zaterdagavond voor een plek in de World Athletics Top 36 die recht geeft op een WK-selectie. Nu nagelbijtend afwachten voor John hoe de concurrenten het in de rest van de wereld nog doen dit weekend. Lode Van Tente kon niet echt een vuist maken en werd hier 14° in 15’34”92.

In een spannend concours met de discus leek Kwinten Cools in de vijfde beurt met 52,39m – zijn tweede beste ooit – brons te veroveren, maar in de slotronde werd hij nog voorbijgestreefd en was plaats 4 zijn deel. Evi Vercruysse deed het meer dan behoorlijk met de hamer. Zij werd puik 5° met 50,12m en kijkt vooral uit naar onze Meeting voor Mon volgende week.

Benedikt Tchimou en Nina Hespel plaatsten zich als verwacht voor de finale van de 400m horden en Pieter Sisk deed dat eveneens overtuigend over 800m. Marie Fickers plaatste zich erg puik en wat onverhoopt voor de finale van de 400m en Laura Hombroux dwong voor zichzelf een meer dan verdiende stek af in de finale van de 1500m.

Alpha Boye, Richard Mayango, Amer Ali Hatef, Claire Jacobs, Ine Hugaerts, Jana Milutinovic , Marieke Van Leeuwen en Mona Rahme deden de DCLA kleuren in het verre Brugge ook nog alle eer aan.

Dag 2 – Zondag

Nina Hespel opende de vijandelijkheden op de rondbaan op zondag. En ze deed het geheel in haar stijl : de tegenstand van bij het begin bij de keel grijpen en daarna niet meer loslaten. Bij tuimelende wind sprintte Nina naar dominant goud in 57”44. Waterkans op WK-selectie verkeken maar wel super trots met dit allereerste BK AC-goud ! Benedikt Tchimou keek van op de eerste rij toe en liet zich evenmin onbetuigd : met 60”46 werd ze mooi 7°. Lore Boonen is eindelijk verlost van een vervelende beenblessure en bevestigde bij haar comeback met zeer verdienstelijke 12”35 in de 100m.

Laura Hombroux en Marie Fickers tastten gisteren diep in de reserves om puike finaleplaatsen in de 1500m en in de 400m af te dwingen. Ondanks dat deficit aan energie voor de finale mogen ze met opgeheven hoofd het strijdtoneel verlaten. Jill Emmerzaal had er zin in en rukte in de derde ronde zelfs op naar de tweede plaats in het discuswerpen. Aan het slot was plek 4 met 49,21m haar deel. Op zaterdag werd ze op de NK in Nederland ook al 4° met 49,97m. Joke Liefooghe werd met kogel en discus telkens 8°.

De 800m bij de mannen werd aangekondigd als een titanenstrijd tussen onze twee WK-gangers. Dat was zonder Pieter Sisk gerekend die zich vol overgave in deze strijd mengde. In de rechte lijn snelde hij Tibo De Smet voorbij voor zilver. “Als ik mijn sprint vroeger had ingezet kon ik Crestan zeker nog bedreigen voor winst”, aldus Pieter.

Florence Amon krijgt haar aanloop maar niet op orde bij het hinkstapspringen. Na vijf rood afgevlagde beurten sloot ze gelukkig nog met een positieve noot af : 11,98m en plaats 4. Florence, hier moet je echt iets aan doen, hoor. Louise Hendrickx was alert mee in de achtervolgende groep op de 2 tenoren van de 5000m. Ook al moest ze in de voorlaatste kilometer afhaken, toch finishte Louise schitterend als 8° in 16’38”04, waarmee ze de symbolische grens van 3’20”/km – of 18km/uur – over de afstand sloopt.

Loïc Lemaître stierf duizend doden in de 3000m steeple maar haalde wel de finish als 12° in 9’58”95 in een discipline die in normale omstandigheden al zo veel krachten kost. Loïc legde een traject af van recreatief loper tot heuse atleet, dat is weinigen gegeven. David Boda is fysiek niet tiptop in orde en de topatletiek is niet vergevingsgezind. In het verspringen volstond voor hem nochtans verdienstelijke 6,54m slechts voor plaats 12.

“DCLA strikes again”, zo kan je dit BK AC en eigenlijk dit hele seizoen wel samenvatten. Met 9 medailles en een resem finaleplaatsen laat DCLA alweer een grote voetafdruk na op het nationale atletiektoneel. Dank aan atleten, trainers, ouders en aan alle DCLA-vrijwilligers en fans die daar dag na dag een steentje toe bijdragen.
Ivo