Daring Club Leuven Atletiek vzw logo

Daring Club
Leuven Atletiek

wedstrijdatletiek

Meeting voor Mon ondanks alles sportieve topeditie!

Kessel-Lo - Atletiek Arena Gaston Roelants - Hal 5, 07 augustus 2023

Het eerder gure zomerweer droeg niet bij tot de kwaliteit van de geleverde prestaties op de Meeting voor Mon. Toch oogt de sportieve balans gunstig: de meetingscore evenaart ongeveer de topscore van 2022. Er sneuvelden maar liefst 4 meetingrecords en één DCLA-clubrecord.
Het emo-moment van de meeting was het afscheid van Stijn Baeten aan de wedstrijdatletiek. Stijn in de bloemen, omringd door familie en vrienden, wat een mooi prentje was dat. Bedankt Stijn, voor al je mooie jaren bij DCLA!

Het voor- en hoofdprogramma werden gelukkig niet geteisterd door hevige regenvlagen, maar de kille temperaturen en de soms hinderlijke wind drukten toch wat het globale prestatieniveau. De Flanders Cups hebben tot doel om Belgische atleten de kans te geven om tegen sterke internationale tegenstanders het beste van zichzelf te geven. En ze grepen ook die kans: Belgische overwinningen waren er voor Jolien Boumkwo (hamer en kogel met een worp voorbij 17 meter), voor Jef Vermeiren (hoogspringen), Dries Peeters (400H), Zita Goossens (hoogspringen, met meetingrecord van 1,83m), Maarten Heylen (400m), Philip Milanov (kogel en discus), voor onze Hanne Claes (400H) en voor Helena Ponette, die over 300m de nationale recordtijd benaderde die Cynthia Bolingo hier vorig jaar neerzette. Belgian Tornado Christian Iguacel strandde in millimetersprints over 300m en 400m telkens op zilver.

Wereldtoppers in Kessel-Lo

Natoya Goule-Toppin, wereldtopper over 800m, vroeg ons om een razendsnelle 1500m op het getouw te zetten en we schakelden daar tempomakers van het hoogste internationale niveau voor in. “Ik moest net iets te veel tegen de wind in beuken”, zei Goule-Toppin, die in de slotronde het tempo niet vasthield en strandde bij 4’12”64, zo’n 5 seconden boven het beoogde meetingrecord. In haar zog wel 8 andere atleten die onder de 4’20” doken. Cole Hocker van de Oregon Track Club uit de USA verblijft in de aanloop naar het WK met zijn trainingspartners in Leuven. Wat een voorrecht om deze legende van het afstandslopen in de States hier aan de start te hebben. In een oefengalop over 3000m verpulverde Hocker het meetingrecord dat nu bij 7’42”74 staat. De reeksen 800m in het hoofdprogramma stonden bol van de spanning en vertoonden hoog prestatieniveau in de breedte. In de hordensprint bij de mannen en de vrouwen was het telkens Jamaïca boven met internationale toppers Lafranz Campbell en Crystal Morrison.

De grootste buitenlandse afvaardiging kwam uit Duitsland maar die namen enkel winst huiswaarts in het verspringen met Sophie Weissenberg. Nederland scoorde met Hensley Paulina in de 200m, maar vooral met Cathelijne Peeters in de 400m. De WK-geselecteerde over 400m horden kwam hier haar plek in het 4x400m team van Femke Bol en Lieke Klaver verdienen. “Ik denk wel dat dit vandaag gelukt is”, straalde Cathelijn die een sterk PB en meetingrecord van 51”74 neerzette in een race van Europese topallure. In deze 400m ook fel toegejuichte winst in de B-reeks voor de wederoptredende Paulien Couckuyt.

DCLA-clubrecord voor Nina Hespel

Nina Hespel vertrok in de 300m als een raket in het zog van Helena Ponette, die er als een echte cheetah vandoor ging. Met 37”83, de 10° Belgische prestatie aller tijden, scherpte Nina haar eigen DCLA-clubrecord stevig aan. Hier waren er ook PB’s voor Marie Fickers en Ine Hugaerts. Nog persoonlijke beste prestaties waren er voor Elie Bacari (200m), Elias Sleeckx (800m) en Lore Boonen (200m). Chao-Yuan-Liu (hoogspringen) evenaarde zijn beste prestatie.

In de 3000m bij de vrouwen kwamen 3 DCLA-atletes in actie. Sonja Vernikov, die via de kern Halen bij DCLA aansloot schudde als eerste aan de boom. Sonja bereidt zich voor op een marathon in het najaar en kwam speciaal en uit sympathie naar de Meeting voor Mon om er aan een voor haar zeldzame baanwedstrijd deel te nemen. Dank je wel, Sonja. Halfweg dreef Louise Hendrickx het tempo omhoog in de achtervolgende groep met onze 3 hardloopsters. Laura Hombroux had moeite met het aanvangstempo maar herpakte zich in de slotkilometer. Louise liep in de slotronden op vleugels naar een sterk PB van 9’33”79, gevolgd door Laura met PB van 9’42”74 en Sonja die met 9’49”13 een outdoor PB vestigde. Verderop in deze race tekende ook Jade Pauwelyn een nieuw PB op. Wat een weelde in het afstandslopen bij onze DCLA-vrouwen.

Diego Cassin en Ruben Depoorter liepen hun PB’s in de 1500m aan flarden, in de 3000m stelden Jules Van Steenkiste en Jelle Decoster hun PB’s flink scherper. Hannah Op ’t Eynde (800m) en Stien Van Loock (400m) zetten seizoensbeste tijden neer.

Richard Mayango (400H) en Kasper Verbeylen (kogelstoten, 2°) maakten dit jaar opmerkelijke progressie en pakten voor eigen publiek uit met topprestaties. Evi Vercruysse (hamer) benaderde dan weer haar allerbeste niveau en dat was ook het geval voor Arno Janssens (1500m), Charlotte Vermeylen (3000m), Jana Milutinovic (400m), Joke Liefooghe (kogel en discus) en Dai Keïta (polsstokspringen).

Scholieren Uma Goedseels (200m), Allegra Gursöy (300m), Simon Wybaillie (800m) en Semeon Vandeplas (3000m) deden het voortreffelijk. In het polsstokspringen kwamen scholieren Gitte Bellemans, Minne Putseys, Tillyanne De Boe en Sibe Vanbergen prima voor de dag. Ook alle andere DCLA-ers die in het strijdperk traden verdienen een pluim voor hun aanwezigheid en inzet.

Ben Broeders en Elien Vekemans in WK-vorm

Aan Hal 5 was Ben Broeders de grote uitblinker in het polsstokspringen. In barre omstandigheden overschreed Ben duizelingwekkende 5,70m voor afgetekende winst. Elien Vekemans tankte WK-vertrouwen met 4,32m bij eerste poging, goed voor de tweede plaats. Hier zette de Tsjechische Nicola Pöschlova een meetingrecord van 4,42m op de tabellen.

Proficiat aan alle medewerkers

De organisatie van deze Meeting voor Mon kreeg niets dan lof toegezwaaid van atleten, coaches en begeleiders. De Meeting voor Mon onderscheidt zich ten opzichte van de meeste Europese meetings dan ook op allerlei vlakken. Alerte en prominente aanwezigheid op sociale media, een toegankelijke en meertalige website met uitgebreide meetinginfo en een professioneel beeldverslag na afloop verlenen de Meeting voor Mon een unieke en overtuigende internationale uitstraling.

Op het terrein: reuze-beeldscherm met live results, presentaties en wedstrijdbeelden, elektronische borden bij de kampnummers en goed getimede podiumhuldigingen. Achter de schermen: topteams die instaan voor geschikte tempomakers voor alle reeksen van het afstandslopen, het wedstrijdsecretariaat dat meer dan 800 inschrijvers efficiënt verwerkte en de jury, omroepers en een organisatieteam dat een vlot verloop binnen uurrooster verzekerde. De logistieke stromen werden in goede banen geleid door ervaren medewerkers aan de inkom en de aanmelding en door het cateringteam dat een gewaardeerd aanbod van hapjes en drankjes voorzag. Alles bijeen woonden in het stadion en aan Hal 5 zo'n 1000 bezoekers het atletiekspektakel bij en dat is bij kil en druilerig weer best veel.

Hartelijk dank aan alle DCLA-vrijwilligers die tot het welslagen van de Meeting voor Mon hebben bijgedragen.
Ivo