Daring Club Leuven Atletiek vzw logo

Daring Club
Leuven Atletiek

Wedstrijdatletiek

Drie gouden, één zilveren en een bronzen plak op het BK indoor cad/schol

Gent Topsporthal, 04 maart 2018

Op het laatste indoorkampioenschap van dit seizoen voor cadetten en scholieren mochten twaalf DCLA-ers aanzetten. Vijf medailles gingen mee naar Leuven. Het waren opnieuw de werpers die met drie medailles hoogtij vierden. Het feestje ten huize Vanderborght was compleet want zowel Jonas als Arne werden Belgisch kampioen. Ook Elien Vekemans werd voor haar subliem indoorseizoen beloond met een Belgische titel. Elena Defrère haalde de zilveren medaille binnen in het kogelstoten bij de scholieren. En Nina Hespel is weer op dreef, zij rijfde brons binnen op de 60m horden.
Van start gingen we met de hordenummers. Stien Van Loock startte voortreffelijk in haar reeks bij de cadetten meisjes maar kwam bij de laatste horden nog wat souplesse tekort. Ze werd vijfde in haar reeks in 10"07, een eindje boven haar pr. Op de tweehonderd meter kon ze haar record benaderen, ze kwam als vijfde van haar reeks aan in 27"77. Nina Hespel is al heel wat meer ervaren in een horderace. Ze kon zich, ondanks een misser op de derde horde, met een vierde tijd over-all vlotjes plaatsen voor de finale in 8"93. Ook in haar finale liep het gesmeerd want Nina slaagde er in om het podium te halen en werd met 8"72, een fractie boven haar PR, knap derde. Korte tijd later deed ze omzeggens even goed op de 400m. Gestart in de snelste reeks moest ze na de eerste ronde eventjes naar adem happen maar Nina kon zich stevig herpakken en liep naar de vierde plaats in een supertijd van 58"87.

Pechvogel van de dag was Elie Bacari, hij mocht deelnemen aan de 60m horden en de 60m maar werd bij deze twee nummers teruggeschoten voor valse start. Thiel Sodji mocht ook starten op de 60m, hij liep als vierde over de meet in 7"76. Op de 200m kwam hij aan na 25"27. Ondertussen was Elien Vekemans er in geslaagd om met 3m80 haar eerste Belgische indoortitel op te strijken. Na twee sprongen was de zege binnen. Ze probeerde om nogmaals de kaap van de vier meter te halen maar door enkele kleine foutjes lukte het vandaag niet.

Onze 400m-loper Maxim Van Goolen had een superdag want ingeschreven met de minste tijd slaagde hij er in om zijn reeks assertief te winnen in 55"40 en een volle seconde van zijn PR af te knijpen. Maarten Vermaelen liep bij de cadetten 64"76 en werd vierde in zijn serie. Jonathan Keirse kreeg het hard te verduren in zijn 800m bij de scholieren. Hij bleef op zijn tanden bijten en mede dankzij de snelle koers kon hij toch zijn indoor-PR breken (2'02"96), hij eindigde hiermee vijfde in zijn reeks en kwam tot een achtste plaats in totaal.

Tenslotte nog het verslagje van onze werpers. Werptrainer Herman kon met een goedkeurend oog het indoorseizoen van zijn atleten afsluiten en noteerde dit over zijn groep : cadet Arne Vanderborght maakte zijn favorietenrol waar door de cadettenkogel het hardst weg te duwen. Door een klein technisch foutje met zijn moeilijke draaitechniek ging de kogel wat te hoog zodat zijn PR overeind bleef, maar zelfs dan had Arne nog een ruime marge om zijn indoortitel te verlengen. Na 8 maanden inactiviteit kon broer Jonas pas een dikke maand geleden terug met de techniektrainingen beginnen. Net op tijd had Jonas de grote vorm terug te pakken. Met 15m83 zette Jonas Vanderborght een stevig PR neer en ook hij verlengde zijn scholierentitel. In dezelfde wedstrijd werd eerstejaars Kwinten Cools zevende, de uitschieter ontbrak deze keer maar Kwinten zette een heel regelmatige reeks neer met als beste worp 13m31.

Scholiere Elena Defrère bracht op Boebkaiaanse wijze haar persoonlijke- en clubrecord van 15m19 naar 15m20 (en voor die 15m19 was het 15m18) wat haar zilver opleverde. Voor de jonge generatie uitleg over ‘Boebka’ : Boebka is een polsstokspringer die ettelijke keren het wereldrecord brak, maar dat telkens met 1 cm deed om de premies voor een wereldrecord te optimaliseren. Sommigen vroegen zich af of twee titels binnen dezelfde familie uniek waren, het is inderdaad uitzonderlijk maar niet uniek want zelfs in de recente DCLA geschiedenis waren er in de technische nummers binnen hetzelfde jaar titels voor bvb. de families Broeders, Grobbel en Defrère. Andere families met de juiste ‘sportgenen’ zijn uiteraard altijd welkom.

Voor de werpgroep werd hiermee een uitzonderlijke winter afgesloten: bij 7 van de 10 kogel BK’s die dit jaar werden georganiseerd klom iemand van DCLA op het podium (3 x goud, 3 x zilver en 1 x brons) met daarbij nog het Vlaamse brons van Kwinten Cools.

Nu op naar de zomer waar we in eigen stadion in Kessel-Lo zowel het PK als het BK voor cadetten en scholieren mogen organiseren. Een ideale gelegenheid om het beste naar boven te halen en voor ons thuispubliek de medailles in eigen huis te houden !
Ilse/Herman