Daring Club Leuven Atletiek vzw logo

Daring Club
Leuven Atletiek

Jeugd

Nieuwe regels voor inschrijvingen miniemen volgend seizoen

Kessel-Lo, 29 april 2019

DCLA is een atletiekclub die wedstrijdatletiek in haar DNA heeft. Teneinde dit nog uitdrukkelijker te bevestigen en nieuwe jongeren de kans te geven aan wedstrijdatletiek te doen worden de inschrijvingsmodaliteiten voor volgend seizoen voor de miniemen aangepast.
Nieuwe bepalingen voor de inschrijving van miniemen (°2007-°2008) voor het atletiekjaar 2019-2020.

Voor de kinderen die geboren zijn in 2007 en 2008 en die in het atletiekjaar 2019-2020 tot de categorie miniemen behoren gelden volgende nieuwe bepalingen bij de inschrijvingen voor het atletiekjaar 2019-2020 :

- De aangesloten kinderen die van 21/10/2018 tot 31/8/2019 aan minstens 6 wedstrijden deelnamen hebben een recht op voorinschrijving. Van hen verwachten we dat ze in het nieuwe atletiekjaar aan 2 trainingen per week deelnemen.
- De aangesloten kinderen die van 21/10/2018 tot 31/8/2019 aan 1 tot 5 wedstrijden deelnamen hebben een recht op voorinschrijving en kunnen in het nieuwe atletiekjaar deelnemen aan 1 training per week.
- De aangesloten kinderen die van 21/10/2018 tot 31/8/2019 aan geen enkele wedstrijd deelnamen hebben geen recht op voorinschrijving.  Ze kunnen zich in het atletiekjaar 2019-2020 slechts opnieuw aansluiten indien er na de verwerking van de voorinschrijvingen en van de        nieuwe inschrijvingen nog beschikbare plaatsen zijn bij de miniemen.
- Nieuwe leden kunnen aansluiten indien er na de verwerking van de voorinschrijvingen nog beschikbare plaatsen zijn bij de miniemen.       Nieuwe aansluiters mogen in het nieuwe atletiekjaar aan 2 trainingen per week deelnemen.
- De voorinschrijvingen voor miniemen starten op 2/9/2019 en worden afgesloten op 15/9/2019.

Waarom voert DCLA deze nieuwe bepalingen in ?

De wedstrijdatletiek blijft de voornaamste doelstelling van DCLA, ze bepaalt sinds 77 jaar de identiteit en het DNA van onze club. Met deze bepalingen wil DCLA de wedstrijdatletiek extra promoten en aanmoedigen. De kinderen die aan minstens 6 wedstrijden hebben deelgenomen worden op een tweede training meer specifiek en wedstrijdgericht voorbereid op de atletiekdisciplines die hen het best liggen. DCLA beoogt hiermee een ruimere en kwalitatief betere doorstroming van miniemen naar het verwachte prestatieniveau bij de cadetten. De miniemen uit deze groep kunnen uitgenodigd worden om aan een derde training deel te nemen.

De kinderen die 1 keer per week aan de trainingen deelnemen worden begeleid door hetzelfde team van bekwame jeugdtrainers. Dat staat garant voor een aanbod van kwalitatief hoogstaande trainingen. DCLA moedigt deze kinderen aan om deel te nemen aan wedstrijden en bereidt hen daar ook op voor. Kinderen die niet zo graag of niet zo vaak aan wedstrijden deelnemen blijven welkom in deze trainingsgroep en krijgen dezelfde aandacht en zorg als de andere kinderen.

Om de 2 maanden evalueert het Jeugdteam (bestuurders en jeugdtrainers) of kinderen van de ene groep naar de andere kunnen verschuiven, op basis van hun aanwezigheid op de trainingen, hun deelname aan wedstrijden, hun aanleg en inzet, … Zo voorzien we binnen de miniemenwerking een voortdurende springplank naar een hoger trainings- en prestatieniveau. Omgekeerd kunnen kinderen die aan 2 trainingen mogen deelnemen maar die onvoldoende aanwezig zijn verwezen worden naar de groep die slechts 1 keer per week traint.
Van mei tot augustus organiseert DCLA begeleide deelname aan verschillende jeugdwedstrijden. Ook kan je tijdens het zomerseizoen bijna elke week wel ergens in Vlaanderen terecht om aan een jeugdwedstrijd deel te nemen. De wedstrijdkalender van de Vlaamse Atletiekliga kan je   hier   raadplegen.

DCLA zoekt nieuwe jeugdtrainers en vrijwilligers

Het liefst wil DCLA aan iedereen die bij de club wenst aan te sluiten een sportieve begeleiding op maat aanbieden, ongeacht ieders aspiratieniveau en bereidheid om aan wedstrijden deel te nemen. DCLA voert deze nieuwe bepalingen niet graag in, maar doet dit noodgedwongen. DCLA beschikt over liefst 24 jeugdtrainers en toch zitten we aan de limieten van onze opvangcapaciteit.

Het aantal trainers en vrijwilligers waarop DCLA een beroep kan doen is op dit moment ontoereikend om aan de groeiende vraag naar begeleide sportbeoefening in clubverband te voldoen. Dat geldt ook voor de andere trainingsgroepen van de wedstrijdatletiek (oriëntatiegroep, disciplinegroepen). Met deze nieuwe bepalingen zetten we een eerste stap om onze huidige opvangcapaciteit zo goed mogelijk af te stemmen op de jaarlijkse instroom van leden en op de sportieve doelstellingen van de club.

DCLA blijft intensief zoeken naar nieuwe (jeugd)trainers en naar vrijwilligers die de goede werking van de club mogelijk maken. Ouders of sympathisanten die zich in dit verband wensen aan te bieden of die suggesties hebben kunnen zich wenden tot bestuurders en verantwoordelijken van DCLA.

In de loop van het atletiekjaar 2019-2020 zal het DCLA-bestuur en het DCLA-Jeugdteam geregeld de effecten van deze nieuwe bepalingen evalueren en het gevoerde beleid bijsturen als dat opportuun blijkt. De feedback van de kinderen en van de ouders is daarbij uiteraard erg welkom.
Het clubbestuur